Coreea de Sud confirmă că are un plan de asasinare a liderului nord-coreean Kim Jong-un. Phenianul ameninţă că va transforma Seulul în „cenuşă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Seulul are trupe de elită care aşteaptă ordinul de a-l asasina pe liderul regimului stalinist de la Phenian Kim Jong-un, în cazul în care acesta decide să folosească armele nucleare, a recunoscut ministrul sud-coreean al Apărării după apariţia unor informaţii în acest sens. De cealaltă parte, Phenianul a ameninţat că va transforma Seulul în „cenuşă“ şi va „rade de pe hartă“ baza americană din Guam.

Întrebat miercuri în Parlament dacă există vreo unitate specială care să-l elimine pe Kim Jong-un, ministrul Han Min-koo a răspuns „da, averm un asemenea plan“, relatează postul de televiziune CNN, citat de news.ro.

„Coreea de Sud are o idee generală şi intenţionează să folosească rachete de mare precizie pentru a ţinti instalaţii inamice în regiuni importante şi în vederea eliminării conducerii inamice“, a subliniat el.

În pofida unor suspiciuni mai vechi cu privire la existenţa unui asemenea plan, răspunsul direct al ministrului a provocat o oarecare surpriză.

„Un preşedinte ar vrea să aibă această opţiune“, comentează această informaţie Daniel Pinkston, de la Troy University. „Să nu i se prezinte (această opţiune) preşedintelui, să nu se efectueze antrenamente în acest sens sau să nu existe o asemenea capacitate ar fi o greşeală“, a apreciat el.

Noi tensiuni în Coreea după al cincilea test nuclear al Phenianului

Coreea de Sud şi-a intensificat retorica împotriva conducerii nord-coreene după ce Phenianul a anunţat pe 9 septembrie că a efectuat cu succes al cincilea test nuclear.

Coreea de Nord a testat săptămâna aceasta un nou tip motor puternic de rachetă care ar putea să fie instalat pe o rachetă balistică intercontinentală.

Ministerul sud-coreean al Apărării a anunţat că se pregăteşte pentru cel mai prost scenariu posibil şi a avertizat că Phenianul este pregătit deja să efectueze al şaselea test nuclear.

Şeful pentru planificare strategică din cadrul Statului Major Comun Leem Ho Young a prezentat, la începutul acestei luni, planul „Pedeapsă şi răzbunare masivă“ (KMPR), la doar câteva ore după ce nord-coreenii au revendicat testarea cu succes a unei ogive nucleare.

Acest plan prevede atacuri „chirurgicale“ cu rachete, unităţi speciale de luptă şi o capacitate de a viza conducerea nord-coreeană în cazul în care Coreea de Sud se simte ameninţată de un eventual atac nuclear.

Phenianul vrea să transforme Seulul în „cenuşă“

De cealaltă parte, Phenianul a acuzat Statele Unite că împing peninsula Coreea în pragul războiului, după ce două bombardiere americane de tip B-1B au zburat în apropiere de zona demilitarizată (DMZ) care desparte cele două ţări surori şi inamice.

O sursă militară americană a declarat pentru CNN că este vorba despre cea mai apropiată survolare de Coreea de Nord pe care a efectuat-o vreodată acest tip de bombardier.

Phenianul a denunţat un „scenariu agresiv în vederea unui atac nuclear preventiv asupra Republicii Populare Democratice Coreea“ şi a ameninţat cu atacuri nucleare asupra bazei americane din Guam şi teritoriului sud-coreean, potrivit agenţiei de presă KCNA.

„Ogivele nulceare nord-coreene vor transforma Seulul în cenuşă şi vor rade Guamul de pe hartă“, avertizează Phenianul într-un comunicat citat de KCNA.

Coreea de Sud menţionează posibilitatea excluderii Coreei de Nord din ONU

În contextul acestor tensiuni, ministrul sud-coreean de Externe Yun Byung-se a sugerat joi de la tribuna Adunării Generale a ONU excluderea Coreei de Nord din cadrul acestei organizaţii mondiale, informează agenţia de presă Reuters, citată de Agerpres.

În opinia şefului diplomaţiei sud-coreene, regimul nord-coreean „ridiculizează complet“ ONU prin testele balistice şi nucleare efectuate.

După al cincilea experiment nuclear nord-coreean, se impun sancţiuni „dure şi cuprinzătoare“ ale Consiliului de Securitate al ONU împotriva Coreei de Nord şi închiderea căilor prin care sancţiunile anterioare pot fi ocolite, a insistat Yun.

„Încălcările repetate şi nerespectarea de către Coreea de Nord a rezoluţiilor Consiliului de Securitate şi a normelor internaţionale este fără precedent şi nu are echivalent în istoria ONU“, a apreciat ministrul sud-coreean. Potrivit acestuia, regimul nord-coreean nu doar că a avansat în privinţa capacităţilor nucleare şi în tehnologia rachetelor, ci a şi ameninţat public cu utilizarea preventivă a acestor arme.

Discuţiile despre noi sancţiuni sunt deja în curs la ONU, dar atitudinea Chinei - principalul aliat al Coreei de Nord - este decisivă. În discursul său din Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, premierul chinez Li Keqiang a afirmat miercuri că peninsula Coreea trebuie menţinută liberă de arme nucleare, iar soluţia în privinţa Phenianului este dialogul. Luni, la New York, Li Keqiang a convenit cu preşedintele american, Barack Obama, asupra unei colaborări mai bune în cadrul Consiliului de Securitate al ONU şi în materie de aplicare a legii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite