Coreea de Nord avertizează că se poate stârni un război nuclear în orice moment. SUA atenţionează Phenianul indicând hotărârea arătată în Siria şi Afganistan
0Viceministrul Coreei de Nord, Han Song-Ryol, a declarat într-un interviu pentru BBC că „dacă Statele Unite vor plănui un atac, noi vom răspunde cu atac nuclear preventiv”, după ce Trump a declarat la Casa Albă că Kim Jong-un trebuie „să se comporte cum trebuie”. O reacţie similară a avut şi Kim In-Ryonh, ambasadorul Phenianului la Naţiunile Unite, care a precizat că „în orice moment se poate isca un război termonuclear”, relatează Reuters.
Ambasadorul a amintit de exerciţiul militar dintre Statele Unite şi Coreea de Sud, numindu-l „un act agresiv” şi a adăugat că Coreea de Nord este gata să reacţioneze la orice semnal din partea Washington-ului. Totodată, viceministrul a mai relatat în interviul pentru BBC că Phenian-ul va continua să testeze diferite modele de rachete într-un ritm „săptămânal, lunar şi anual”.
Declaraţiile oficialilor coreeni vin după ce preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, întrebat de reporteri dacă are un mesaj pentru Kim Jong-un a răspuns că Phenianul „trebuie să se comporte cum trebuie”.
De asemenea, vicepreşedintele Mike Pence, aflat într-o vizită în Asia pentru a arăta interesul SUA asupra tensiunilor, a declarat că „era răbdării strategice s-a încheiat”. Acesta a făcut referire şi la China, despre care Trump spunea că ar trebui să-şi „folosească sforile” şi să pună presiune asupra Coreei de Nord pentru a pune punct programelor militare nucleare.
Între timp, China militează pentru negocieri, ministrul de externe, Lu Kang, declarând că tensiunile din Peninsula Coreeană ar trebui şterse până ce situaţia nu va escala într-un conflict. Totuşi, relaţiile dintre Statele Unite şi Beijing s-au degradat din cauza planurilor de la Washington de a pune un sistem de apărare împotriva rachetelor în Coreea de Sud, a cărui radar i-ar permite să spioneze activitatea militară chineză.
În Tokyo, unde vicepreşedintele american va ajunge marţi, prim-ministrul japonez, Shinzo Abe, a precizat că „eforturile diplomatice sunt importante pentru a menţine pacea. Însă dialogul avut doar de dragul conversaţiei este inutil”. Menţionând că Rusia şi China ar trebui să joace un rol mai constructiv, a adăugat că „trebuie să punem presiune asupra Coreei de Nord astfel încât aceştia să răspundă unui dialog cu comunitatea internaţională”.
Luni seara, Pence a reiterat într-o declaraţie comună alături de preşedintele interimar al Coreei de Sud, Hwang Kyo-ahn, că „toate opţiunile noastre sunt pe masă” , adăugând că orice semn de la Phenian că aceştia s-ar folosi de arme nucleare, va conduce la „un răspuns copleşitor şi eficient”.
Totodată, Pence a făcut referire la acţiunile recente ale Statelor Unite în Siria şi Afganistan, precizând că Coreea de Nord „ar face bine să nu testeze determinarea lui Donald Trump”.
Marina Statelor Unite a lansat un atac asupra unei baze aeriene din Siria cu 59 de rachete Tomahawk după ce au apărut informaţii că regimul lui Bashar al-Assad a folosit arme chimice împotriva propriilor locuitori. Joia trecută, forţele militare SUA au lansat „mama tuturor bombelor”, reprezentând cel mai mare exploziv non-nuclear care a fost folosit vreodată în conflictele armate, peste un sistem de peşteri şi tunele folosite de Statul Islamic în Afganistan.
Reacţia Siriei în urma ameninţării lui Pence
Ambasadorul sirian în Coreea de Nord, Tammam Sulaiman, a spus despre declaraţia lui Pence că este un act de agresiune al Statelor Unite şi că a fost o greşeală de a trimite mesaje despre atacuri în alte ţări.
„Orice ar face, acesta este un act clar de agresiune. Când aceştia trimit astfel de mesaje, care mai este sensul să urmărim dacă SUA chiar încearcă să găsească soluţii, indiferent că este vorba de Siria sau Coreea” a declarat Sulaiman, citat de Reuters. Acesta a mai adăugat că administraţia lui Trump este iresponsabilă şi că aceasta nu mai este interesată de a transmite un mesaj, „ci de a se pune pe o anumită poziţie”.