Controversatul sanctuar Yasukuni a fost vizitat de un ministru japonez

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul japonez de Interne şi Comunicaţii, Yoshitaka Shindo, a mers vineri la controversatul sanctuar Yasukuni din Tokyo, demers care nu este bine văzut de vecinii niponilor.

Yoshitaka Shindo a vizitat acest sanctuar care onorează memroia soldaţilor japonezi care au murit pentru patrie, cu ocazia Festivalului de Toamnă. Acest gest riscă să provoace nemulţumirile vecinilor, China şi Coreea de Sud, pentru care Yasukuni este un simbol al trecutului militar al Japoniei.

„Am făcut acest pelerinaj în nume propriu. Eu plâng oamenii care şi-au pierdut viaţa în război şi mă rog pentru pace. Nu cred că acest lucru va duce la o controversă diplomatică”, a declarat ministrul japonez.

Prim-ministrul Japoniei a oferit joi o donaţie sanctuarului Yasukani pentru a marca Festivalul de Toamnă, cu toate că nu a vizitat locul menţionat. Spre deosebire de toţi predecesorii săi din ultimii 20 de ani, Abe nu a exprimat la mijlocul lunii august regretele Japoniei vis-a-vis de evenimentele petrecute în Asia în al II-lea Război Mondial şi uimit opinia publică prin trimiterea a doi miniştri în vizită la sanctuarul Yasukuni.

Conducerea de la Beijing a „condamnat ferm” vizita celor doi miniştri şi l-a chemat pentru discuţii pe ambasadorul Japoniei China.

Situat în centrul oraşului Tokyo, sanctuarul Yasukuni prezintă omagiu celor aproape 2,5 milioane de soldaţi japonezi care au murit în secolul XX. Polemica vine mai ales din adăugarea în rândul celor omagiaţi a 14 criminali de război în 1978. Printre aceştia figurează şi generalul Hideki Tojo, prim-ministrul Japoniei în timpul atacului de la Pearl Harbor din 7 decembrie 1941. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite