Confruntări azi-noapte în Hong Kong: Protestatarii au confundat toleranţa cu slăbiciunea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de activişti pro-democraţie din Hong Kong au forţat luni închiderea temporară a porţilor guvernului, după ciocniri violente cu poliţia, sfidând ordinele de a se retrage. Protestele durează deja de peste două luni.

Liderul Hong Kong, Leung Chun-ying, spune că poliţia a fost tolerantă, însă acum „va acţiona“, sugerând că răbdarea executivilor a ajuns la final, notează Reuters.

Când muncitorii încercau să ajungă la muncă, sute de protestatari conduşi de chinezi au înconjurat Centrul Amiralităţii, care găzduieşte birouri şi centre comerciale, înfruntând poliţia. Birourile guvernării centrale şi angajaţii legislaturii au fost forţate să se închidă în dimineaţa de luni, la fel şi multe magazine.

Ultimele activităţi pro-democraţie subliniază frustrarea protestatarilor la refuzul Beijingului de a face vreo reformă electorală şi de a acorda o democraţie mai mare fostei colonii britanice. „Unii oameni au confundat politicile de toleranţă cu cele slabe. Solicit studenţilor care plănuiesc să se întoarcă şi să ocupe pieţele în noaptea aceasta să nu facă acest lucru“, a declarat Leung reporterilor.

Liderul Federaţiei Studenţilor, Alex Chow, spune că protestatarii intenţionaseră să „paralizeze“ sediul guvernului. „Planul a fost un eşec, chiar dacă unele locuri erau ocupate, ele au fost eliberate imediat de poliţie“, a declarat Chow. 

Secretarul Finanţelor, John Tsang, spune că protestatarii au stricat special imaginea pe plan internaţional a Hong Kongului şi au dăunat încrederii investitorilor. Creşterea economică ar putea fi mai scăzută decât estimările guvernului de 2,2 procente, a adăugat el.. Zona a raportat şi o scădere în vânzările lunare.

Sute de poliţişti au împrăştiat mulţimea în câteva runde de ciocniri de noaptea trecută, forţând protestatarii să dea înapoi cu ajutorul bastoanelor şi lacrimogenelor. Câţiva medici voluntari au asistat răniţii, unii dintre care zăceau inconştienţi pe jos, alţii cu răni deschise. Poliţia spune că a efectuat cel puţin 40 de arestări.

Neliniştile de azi noapte au venit pe fondul anunţului pe care l-au făcut britanicii. Legiuitorii din Anglia spun că ambasada chineză le-a spus că nu li se permite accesul în Hong Kong ca parte a unei anchete privind relaţiile britanice cu fosta colonie şi progresul făcut de aceasta spre democraţie, notează Reuters.

Hong Kongul s-a întors sub conducere chineză în 1997, sub formula „o ţară, două sisteme“ care a conferit ceva autonomie faţă de China. Protestatarii solicită alegeri libere în cazul următorului lider al regiunii, ce va fi ales în 2017 dintre candidaţi consideraţi potriviţi de Beijing.

Mişcarea din Hong Kong a adunat peste 100.000 de oameni pe străzi. Numărul acestora este mult mai mic acum, în special pentru că susţinerea publicului pentru studenţii ce conduc protestele a scăzut.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite