Comerţul cu carne de animale exotice braconate înfloreşte în Europa - agenda FP

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 270 de tone de carne de maimuţă, crocodil sau rozătoare sunt importate anual ilegal în Europa, arată un studiu recent, bazat pe datele culese pe o perioadă de 17 zile la aeroportul Charles de Gaulle din Paris.

„Estimăm că aproximativ cinci tone de carne tranzitează săptămânal ilegal aeroportul francez, ascunse în bagaje”, se arată în comunicatul grupului de cercetători din Franţa, Cambogia şi Marea Britanie, citat de BBC.

Din eşantionul de 134 de pasageri, proveniţi din 29 de zboruri – 14 ţări africane - 9 oameni aveau ascunse în bagaje carne de la 11 specii rare de animale din Africa: crocodili, maimuţe şi rozătoare. Câteva dintre ele sunt înregistrate ca specii protejate.

Carnea nu este folosită pentru consumul propriu, ci pentru a fi vândută la preţuri mari pe pieţele europene. „O maimuţă de 4 kg va costa 100 de euro în Europa, în comparaţie cu doar 5 euro în Camerun”, explică Marcus Rowcliffe de la Zoological Society of London, care este şi coautor al studiului.

Amplificarea fenomenului de contrabandă cu carne de animale sălbatice se explică şi prin laxitatea legislativă în domeniu. Detectarea şi confiscarea acestor produse nu a fost o prioritate pentru autorităţi. Mai mult, pedepsele pentru importurile ilegale de carne sunt mici şi de multe ori nu sunt aplicate, în timp ce profiturile rezultate din vânzarea de carne sunt foarte mari.

Pentru detalii, consultaţi şi:

BBC: Calls for bushmeat ban rejected
A blanket ban on bushmeat hunting in Central Africa would endanger both humans and animals, says a new report.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite