Chinezii care fac iPhone se sinucid pe capete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul muncitorilor sinucigaşi de la o fabrică de echipamente electronice din China a ajuns la 11, de la începutul anului, după ce, săptămâna trecută, un tânăr de numai 19 ani s-a aruncat de la balcon.

Fabrica aparţine companiei Taiwan Foxconn Technology Group, cel mai mare subcontractant din lume al Apple, dar şi al altor mărci cunoscute, cum ar fi Hewlett-Packard, Nokia, Dell, Sony. Acestă firmă, în care se asamblează iPhone, are 300.000 de angajaţi.

Mai citiţi şi:

Vânzările tabletelor iPad le-au depăşit pe cele ale laptopurilor Apple

VIDEO Un nou prototip iPhone 4G a fost găsit în Vietnam

Preşedintele companiei, Terry Gou, cunoscut pentru reticenţa sa de a vorbi cu presa, a deschis totuşi, săptămâna aceasta, porţile fabricii pentru zeci de jurnalişti din China, Hong Kong şi Taiwan, scrie „Le Temps".

Constient de impactul asupra imaginii companiei, el a promis măsuri drastice. A angajat mai mulţi psihologi şi a pus la dispoziţia muncitorilor mai multe linii telefonice directe.

Management „militar"

Această fabrică este una cu „management tipic taiwanez: patron hiperdur, multimiliardar, cunoscut pentru conducerea de tip militar.

Grupul a mai fost ţinta unor controverse în 2006, în urma unui reportaj privind condiţiile de muncă dintr-o fabrică a sa de la Langhua.
În iulie 2009, sinuciderea unui angajat, suspectat de furtul unui iPhone, a atras criticile presei chineze. O investigaţie a poliţiei a scos basma curată Foxconn Technology.

Acest val de sinucideri a atras protestele unor organizaţii non-guvernamentale şi a avut loc chiar şi o ceremonie simbolică de înmormântare, în apropierea sediului central din Hong Kong al grupului.

Potrivit acestor organizaţii, lucrătorii de la Foxconn muncesc sub o presiune severă şi se simt izolaţi. Ei lucrează în medie douăsprezece ore pe zi, cu un salariu de bază lunar de 900 de yuani (90 de euro), la care se adaugă orele suplimentare.

Nouă academicieni chinezi au trimis o scrisoare deschisă Guvernului şi reprezentanţilor Foxconn, cerându-le să respecte drepturile fundamentale ale angajaţilor şi să le asigure condiţii decente de muncă. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite