China avertizează din nou SUA că e gata să „răspundă oricăror ameninţări”, după ce un distrugător american a tranzitat strâmtoarea Taiwanului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Distrugătorul USS John Finn a tranzitat strâmtoarea Taiwanului pe 10 martie FOTO Wikipedia/Marina SUA
Distrugătorul USS John Finn a tranzitat strâmtoarea Taiwanului pe 10 martie FOTO Wikipedia/Marina SUA

China a declarat că trupele sale sunt pregătite să „răspundă oricăror ameninţări şi provocări” după ce distrugătorul USS John Finn din clasa Arleigh Burke a efectuat un tranzit de rutină prin strâmtoarea Taiwanului, pe 10 martie, relatează insider.

Potrivit unui comunicat al Flotei a 7-a a Marinei SUA, distrugătorul USS John Finn a condus un „exerciţiu de rutină” în strâmtoarea Taiwan, în apele internaţionale.

„Tranzitul vasului prin strâmtoarea Taiwan demonstrează angajamentul SUA faţă de o regiune Indo-Pacifică liberă şi deschisă. Armata SUA va continua să navigheze, zboare şi să opereze oriunde îi este permis conform legislaţiei internaţionale”, a transmis un purtător de cuvânt al Flotei a -7-a.

Guvernul chinez a emis o declaraţie în termeni puternici în replică la tranzitul distrugătorului american, a relatat Sina News.

„Această acţiune a Marinei SUA  a creat factori de risc de-a lungul strâmtorii Taiwan şi a subminat intenţionat pacea regională şi stabilitatea. Ne opunem ferm acestui lucru. Trupele noastre din acest teatru de operaţiuni sunt mereu în alertă, fiind pregătite să răspundă oricăror ameninţări şi provocări”, se arată în comunicatul guvernului.

Strâmtoarea Taiwanului, cu o lăţime de 180 de kilometri, separă Taiwanul de Asia continentală, fiind o arie contestată prin faptul că leagă Marea Chinei de Sud cu Marea Chinei de Est.

SUA şi aliaţii săi consideră că se află în ape internaţionale şi efectuează exerciţii regulate în zonă.

De la învestirea lui Biden, SUA au trecut de ori prin strâmtoare - de două ori în luna februarie. Tranzitul din 10 martie a venit în contextul în care comandantul pentru regiunea Indo-Pacific avertizase asupra pericolului unei invazii chineze a Taiwanului în următorii şase ani. China a reacţionat acuzându-l pe amiralul Philip Davidson că accentuează nejustificat ameninţarea militară a Chinei.

„Trecerea navei americane a trimis mesajul greşit, amestecându-se în mod intenţionat şi subminând situaţia regională pentru a pune în pericol pacea şi stabilitatea în strâmtoarea Taiwanului ", a declarat colonelul forţelor aeriene Zhang Chunhui, purtător de cuvânt al Comandamentului pentru Teatrul de Est al Armatei Populare de Eliberare.

Davidson avertizase în cadrul unei audieri în Senat cu doar o zi în urmă că o invazie a Taiwanului ar putea fi „iminentă” şi se va întâmpla în următorii şase ani sau deceniu.

-

"Îmi fac griji că [China] îşi accelerează ambiţiile de a înlocui Statele Unite şi rolul nostru de lider în ordinea internaţională bazată pe reguli ... până în 2050", a spus Davidson, potrivit The Guardian.

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, şi-a prezentat deschis intenţia de a „reuni” China cu Taiwanul, iar planurile sale par să se fi intensificat în ultimul an. Potrivit unui raport SCMP, avioanele Armatei Populare de Eliberare au efectuat un număr-record de 380 de incursiuni în spaţiul aerian al Taiwanului în 2020.

În 2019, Xi spunea că preluarea Taiwanului este „o cerinţă inevitabilă pentru marea revitalizare a poporului chinez”, potrivit BBC.

Lye Liang Fook, cercetător senior şi coordonator al programului de studii regionale strategice şi politice la Institutul ISEAS-Yusof Ishak din Singapore, a declarat că prin operaţiunile din Taiwan SUA „trimit un mesaj că nu au de gând să plece din regiune”.

„Mesajul pare a fi mai cuprinzător, şi anume sugerând că nu este vorba doar despre Taiwan. Acesta spune lumii că SUA sunt aici pentru a rămâne şi întăreşte opinia că, chiar şi cu noua administraţie Biden, există în multe privinţe o continuitate cu administraţia anterioară ", a spus Lye.

El a adăugat că măsura de a trimite distrugătoare să treacă prin strâmtoarea Taiwan a fost un semn, de asemenea, că SUA consideră regiunea ca o „zonă critică” care este în conformitate cu interesele sale pe termen lung.

„Este, de asemenea, o indicaţie că SUA sprijină în mod activ statul de drept în regiune şi este împotriva utilizării abordării„ puterea este corectă ”. Pe termen lung, SUA ar fi interesate să menţină un deschideţi Indo-Pacific şi rezolvaţi diferenţele prin negociere şi soluţionare paşnică ", a adăugat Lye.

Profesorul Zha Daojiong de la Universitatea din Beijing, academician la şcoala de studii internaţionale a colegiului, a declarat pentru Insider că chinezii au dreptul de a „monitoriza mişcarea”, presupunând că acestea sunt „operaţiuni de trecere inocente, aşa cum sunt definite de dreptul maritim internaţional”.

Conform convenţiilor ONU, dreptul de „trecere nevinovată” se referă la dreptul unei nave de a intra pe un teritoriu atâta timp cât nu aduce atingere păcii, bunei ordini sau securităţii altor state.

Preşedintele Xi Jinping cere armatei să fie pregătită de luptă. China ar putea invada Taiwanul în şase ani, susţine comandantul forţelor SUA din Pacific

SUA vor să instaleze rachete cu rază lungă de acţiune în Asia pentru a descuraja China, „cea mai mare ameninţare strategică”

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite