Ce relaţie poate avea Bucureştiul cu Londra? "România nu poate fi interesată de o abordare euro-sceptică tipic britanică - decât de la caz la caz"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vizita premierului britanic, David Cameron, la Bucureşti, ca parte a unui turneu european de promovare a concepţiei Regatului Unit asupra reformei Uniunii Europene, pune în discuţie relaţia României cu Marea Britanie, atât cea bilaterală, cât şi cea la nivelul UE? Cât de specială poate fi această relaţie? Are Bucureştiul motive să susţină poziţiile Londrei la Bruxelles?

>> fragment dintr-un interviu care face parte din dosarul "România - protectorat american", inclus în ediţia FP România nr. 48 (oct/ nov 2015). 

>> David Cameron a ajuns la Guvern. Ce vor discuta Iohannis şi Cioloş cu premierul britanic

Referitor la o relaţie mai specială a României cu Marea Britanie, despre care vorbeşte teza unui protectorat total al SUA asupra României: cât de interesată ar fi şi Londra de o relaţie mai intensă cu Bucureştiul? În ce ar putea consta o asemenea relaţie mai solidă? Şi ce ne-ar putea costa o asemenea relaţie: de pildă, susţinerea poziţiilor britanice în UE? (Ceea ce Klaus Iohannis pare să şi facă.) Dar avem interese comune în UE cu UK? 

Liviu Mureşan: Nu avem interese majore comune, atâta timp cât România pare că din punct de vedere structural economic tinde să devină un fel de Franţă în relaţia cu UE – de exemplu în privinţa Politicii Agricole Comune. România nu poate fi interesată de o abordare euro-sceptică tipic britanică, decât de la caz la caz (în problema refugiaţilor şi a securizării graniţelor, spre exemplu). România doreşte o integrare mai mare cu UE, intrarea eventuală în zona euro, sporirea fondurilor de convergenţă şi a celorlalte facilităţi etc.

O alianţă oportunistă cu Londra s-ar putea baza pe „sacrificarea” interesului românesc într-un domeniu european, prin susţinerea poziţiei UK chiar şi cu un cost politic românesc la Bruxelles şi Paris, dar numai în schimbul unui beneficiu clar şi strategic. O relaţie mai strânsă cu Londra pe fondul unei relaţii speciale cu SUA în domeniul securităţii este teoretic posibilă, având în vedere gradul de conlucrare între cele două ţări. 

România face o greşeală aliniindu-se cu o putere europeană retrogradă, ale cărei politici sunt dictate mai curând de cinice consideraţii politice domestice.

Matei Păun: Regatul Unit, tot mai izolat, este disperat după orice aliaţi în demersurile sale de influenţare a politicilor europene. România face o greşeală aliniindu-se cu o putere europeană retrogradă, ale cărei politici sunt dictate mai curând de cinice consideraţii politice domestice. Londra nu este ce era odată şi ce nu a mai fost din zilele lui Churchill. 

Locul României este în familia ţărilor europene. Are interesul direct de a vedea o Eurozonă întărită, ceea ce în esenţă înseamnă adâncirea mai departe a integrării pe cheltuiala statului naţional – ceea ce sună a anatemă pentru UK. O Europă mai puternică şi mai prosperă nu poate însemna decât o Românie mai puternică şi mai prosperă.

Liviu Mureşan este preşedinte executiv al Fundaţiei Eurisc. Matei Păun este managing partener al firmei de investiţii BAC Investment. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite