Ce caută mercenarii lui Putin în Libia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania militară privată Wagner a detaşat sute de angajaţi în Libia de partea mareşalului Haftar, dar şi pentru protejarea unor interese ale puterii de la Moscova.

Grupul Wagner, considerat o unitate sub acoperire a Ministerului rus al Apărării, este implicat în războiul civil din Libia, scrie cotidianul britanic The Telegraph, care citează surse informate cu acest dosar.

Potrivit unui oficial guvernamental britanic, Wagner are în prezent 300 de mercenari în această ţară din nordul Africii, unde îl sprijină pe mareşalul Khalifa Haftar, aflat în conflict cu guvernul recunoscut la nivel internaţional.

Cei 300 de paramilitari sunt desfăşuraţi la Benghazi, în estul Libiei. Pe lângă protecţia oferită acestui lider militar în vârstă de 75 de ani care l-a ajutat pe Muammar Gadaffi să dea o lovitură de stat şi să preia puterea, la 1 septembrie 1969, ei sunt acolo pentru asigurarea unor interese energetice ale Kremlinului şi desfăşurarea unor operaţiuni neoficiale.

Imagine indisponibilă

Mareşalul Khalifa Haftar FOTO EPA-EFE

Contactele dintre Wagner şi Khalifa Haftar s-au intensificat din noiembrie anul trecut, după o vizită a mareşalului libian la Moscova şi în contextul cuceririi unor câmpuri petroliere de către forţele sale. La Moscova, Haftar a stat la aceeaşi masă cu ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu şi cu Evgheni Prigojin, prezentat drept patronul companiei Wagner şi cunoscut mai ales ca „Bucătarul lui Putin“. Ulterior, mai exact în ianuarie, un avion privat atribuit lui Prigojin a fost observat pe radare efectuând zboruri între Rusia şi Libia.

„Ei încearcă să securizeze apele din porturile Tobruk şi Derna pentru Flota Rusă. De asemenea, ar putea controla fluxul de petrol către sudul Europei“, afirmă oficialul de la Londra în legătură cu prezenţa mercenarilor lui Putin în Libia.

Evgheni Şabaev, un cunoscut veteran rus, susţine la rândul său că aceşti paramilitari sunt folosiţi totodată pentru activităţi de contrabandă cu droguri şi de trafic de persoane.

Contactat pe acest subiect, Ministerul rus al Apărării a refuzat să răspundă. În schimb, firma oficială a lui Prigojin a calificat aceste informaţii drept „absurdităţi“.

Tot mai activi în Africa

Relatările despre prezenţa Wagner în Libia apar într-un context de extindere a influenţei ruse în Africa printr-un arsenal variat de arme, începând de la oferte energetice până la suport politic şi operaţiuni militare sub acoperire, notează The Telegraph.

„Bucătarul lui Putin“ se ocupă de partea întunecată a acestor acţiuni obscure, relevă cotidianul britanic. Mercenarii atribuiţi lui au fost văzuţi în mai multe ţări, şi anume în Republica Centrafricană, în Sudan, în Madagascar, dar şi în Zimbabwe, alături de noul preşedinte, Emmerson Mnangagwa, succesorul lui Robert Mugabe.

Mnangagwa a trimis soli la Moscova înainte şi după preluarea puterii, după care s-a dus personal în capitala Rusiei, la mijlocul lui ianuarie, pentru a se întâlni cu Vladimir Putin. Cei doi au semnat un acord în domeniul extracţiei de metale preţioase, întărind astfel, potrivit opoziţiei din Zimbabwe, un parteneriat început prin trimiterea de consilieri politici de la Moscova la Harare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite