Canalul Suez, lărgit la două benzi INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Canalul suez FOTO AP
Canalul suez FOTO AP

Preşedintele Egiptului a deschis cu mare pompă a doua cale navigabilă a Canalului Suez, în prezenţa unor lideri importanţi din străinătate, în frunte cu preşedintele Franţei, François Hollande.

Extinderea canalului Suez a fost unul din proiectele prioritare ale preşedintelui egiptean Abdel Fattah al Sissi, dorind să simbolizeze „noul Egipt“. După venirea lui Sisi la putere în iunie 2014, el a relansat rapid proiectul, dând armatei un an pentru termina lucrările.

 Obiectivul acestui nou Canal Suez a fost dublu : relansarea economiei egiptene şi « legitimizarea » actualei puteri de la Cairo pe scena internaţională. Lungă de 72 de kilometrii, noua cale navigabilă va permite la orizontul anului 2023 dublarea traficului pe această arteră esenţială ce leagă Marea Roşie de Marea Mediterană. Pe termen mediu şi lung 97 de vase vor putea trece zilnic prin canalul Suez contra « doar » 49 actualmente. 

În plus noua arteră va permite o circulaţie în cele douà sensuri lucru ce va reduce de la 18 la 11 ore timpul de aşteptare pentru vapoarele care vor să treacă dinspre o mare spre alta. „ Mesajul pentru public şi investitorii străini este clar: guvernul de la Cairo e capabil să ducă la bun sfârşit proiectele“ notează AFP.

11 luni de muncă 

Prima variantă a Canalul Suez a fost construită acum 146 de ani şi a devenit treptat una dintre căile navigabile cele mai frecventate din lume şi un punct-cheie pentru comerţul mondial. Noua arteră şi lărgirea celei existente a necesitat doar 11 luni de lucrări pentru un cost de aproximativ 9 miliarde de dolari. 

Constructorii, puşi sub conducere armatei, au evacuat peste 250 de milioane de metrii cubi de nisip şi pământ pentru acest nou canal care a fost terminat chiar cu câteva zile înainte de termenul limită dat de şeful statului.

Securitatea înainte de toate!

Preşedintele Sisi a dorit să arate că acordă prioritate securităţii, aşa se explică prezenţa specială a  preşedintelui Franţei la inaugurare, după ce autorităţile de la Cairo anu anunţat că au comandat 24 avioane de luptă franceze Rafale, mai multe dispozitive fabricate de Dassault Aviation, o fregată multirol. Preşedintele Franţei invitat şi în calitate de compatriot al lui Ferdinand de Lesseps, cel care a proiectat primul canal Suez în secolul 19. La ceremonia de inaugurare au mai fost prezenţi zeci de lideri străini, inclusiv premierul Rusiei, Dmitri Medvedev. Italia a fost reprezentată de ministrul Apărării, Roberta Pinotti.

Descoperiri arheologice din zona Canalului Suez

Faraonii au visat să deschidă un drum de la Marea Mediterană la Marea Roşie. Cu mult înainte ca tehnica de la mijlocul secolului al XIX-lea să faciliteze construirea Canalului Suez, a apărut „Drumul lui Horus“, o rută militară jalonată de splendide fortăreţe. Vestigii ale acelui drum sunt expuse acum într-o expoziţie recent inaugurată în sălile Muzeului Egiptean din Cairo.

„Expoziţia spune povestea porţii orientale a Egiptului. Se acordă multă atenţie Luxorului şi religiei, dar nu se vorbeşte despre forturile construite în această zonă“, a explicat, pentru „El Mundo“, ministrul antichităţilor din Egipt, Mamdouh el-Damaty, în contextul ceremoniilor legate de extinderea Canalului Suez.

Muzeul Egiptean prezintă vestigii descoperite pe ambele maluri ale Canalului Suez, de la cele scoase la lumină când au început, în aprilie 1859, lucrările acestuia şi până la cele mai recente. „S-au inclus trei noi piese localizate în cursul lucrărilor din ultimele luni de la Tell el-Herr“, spune Mamdouh el-Damaty, în faţa muzeului ce adăposteşte cea mai mare colecţie de artă faraonică de pe planetă.

Vestigiile reunite în expoziţie provin din mai multe situri arheologice cercetate de misiuni egiptene şi din străinătate. „Lucrăm în special pe malul oriental al canalului, unde era situată una dintre porţile de intrare în Egipt. S-au descoperit patru fortăreţe la trei kilometri distanţă de Canalul Suez şi, în prezent, obiectivul este de a le pune în valoare“, spune Abdelmaqsud.

„Blocurile de temple şi palate, statuile şi monumentele confirmă că faraonii au fost în zonele ocupate astăzi de Canalul Suez pentru a conduce trupele împotriva duşmanului şi a apăra frontierele“, adaugă acesta. Printre piesele descoperite se numără un relief din calcar al lui Ramses al II-lea (Ramses cel Mare), o stelă care îl reprezintă pe Ramses I în faţa zeului Seth, o reprezentare a lui Tutmes al II-lea în faţa zeului războiului. „Este evident că a fost un loc strategic pentru armata egipteană“, subliniază expertul.

Expoziţia mai cuprinde o maiestuoasă statuie a lui Tutmes al III-lea, faraonul care a cucerit ample teritorii; un monument dedicat unei victorii a lui Ptolemeu al IV-lea; o stelă din gresie a faraonului Apries, descoperită de armata egipteană în 2011 la Tall al-Dafana.

Alte mărturii provin din Tell el-Borg, oraş care servea pentru aprovizionarea trupelor în campania spre Asia; oraşul Tell el-Maskhuta, unde s-a descoperit mormântul unui funcţionar care se ocupa de arhivele regale; Pelusium, unde au fost găsite mai multe biserici, un teatru şi un hipodrom.

„Sunt locuri şi obiecte care poartă numele lui Ramses al II-lea şi Tutmes al III-lea, mari faraoni ai Regatului Nou. Aceasta certifică faptul că zona a avut o importanţă vitală în epocă şi că a fost blindată cu numeroase forturi“, potrivit unui director din cadrul Ministerului Antichităţilor din Egipt, citat de cotidianul spaniol.

infografie canalul suez
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite