BP îşi vinde din „zestre“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gigantul petrolier britanic este în negocieri cu China pentru vânzarea unor active energetice în valoare de nouă miliarde de dolari. Aflată într-o serioasă încurcătură mediatică şi financiară din cauza catastrofei ecologice pe care a provocat-o în Golful Mexic, compania caută căi de redresare.

British Petroleum (BP) duce negocieri cu un alt gigant petrolier, CNOOC (China National Offshore Oil Corporation), pentru vânzarea de active în Argentina în valoare de nouă miliarde de dolari, a anunţat postul de televiziune Sky News, informaţie pe care BP refuză, deocamdată, să o comenteze. Compania petrolieră publică din China CNOOC ar urma să achiziţioneze „totul sau doar o parte" din procentul de 60% pe care British Petroleum îl deţine în grupul argentinian Pan American Energy, o participare evaluată la şase miliarde de lire sterline (circa nouă miliarde de dolari).

Tranzacţia ar fi avantajoasă pentru ambele părţi. În primul rând, suma încasată i-ar permite o redresare financiară grupului petrolier britanic, aflat „la strâmtoare" din cauza cheltuielilor făcute pentru limitarea dezastrului ecologic din Golful Mexic. Până în prezent, pentru reducerea enormei pete de petrol rezultate în urma exploziei unei platforme petroliere la 22 aprilie, British Petroleum a cheltuit peste 2,65 de miliarde de dolari, iar valoarea sa de piaţă s-a prăbuşit între timp cu mai mult de 50%.

Apoi, gigantul petrolier CNOOC şi-ar asigura o participare majoritară în sânul grupului Pan American Energy, ceea ce i-ar permite Chinei să-şi întărească prezenţa pe teritoriul sud-american. În ultimii ani, numeroase companii chineze şi-au multiplicat investiţiile în domeniul petrolier, în special în ţări cu economii emergente, pentru a satisface cerinţele creşterii economice a Chinei ce antrenează la rândul său nevoi crescute de hidrocarburi şi de alte resurse naturale.

Consecinţe până la UE

Catastrofa ecologică şi economică provocată de explozia în aprilie a platformei Deepwater Horizon (exploatată de British Petroleum), ce a dus la moartea a 11 persoane şi la „otrăvirea" fără precedent a apelor Golfului Mexic, este deja considerată cea mai mare din istoria Statelor Unite.

Pentru ca un asemenea incident dramatic să nu se mai repete, oficialii europeni iau în calcul adoptarea unor măsuri preventive. Comisarul european pentru Energie, Guenther Oettinger, propune introducerea unor noi responsabilităţi pentru operatorii platformelor petroliere maritime din ape europene. „Orice companie de exploatare care operează aici trebuie să aibă ratingul de credit şi puterea financiară necesare ca să plătească pentru orice pagube ar cauza societăţii ori naturii în cazul unui scenariu de risc maxim", explică Oettinger.

Primele „zone moarte"

Două studii recente arată că, din cauza enormei cantităţi de petrol deversate în Golful Mexic, în apele acestuia au apărut aşa-numitele „zone moarte", unde carenţa de oxigen şi concentraţia de metan (de 100.000 de ori mai mare decât nivelul normal) au făcut condiţiile de viaţă imposibile.

Uraganul Alex dă bătăi de cap

Sosirea, în apele Golfului Mexic, a uraganului Alex a încetinit operaţiunile de curăţare şi de diminuare a efectelor negative cauzate de mareea neagră. British Petroleum nu a găsit încă soluţia cea mai potrivită pentru a acoperi definitiv puţul subacvatic din care petrolul continuă să ţâşnească. Acum două zile, uraganul a atins partea nord-estică a golfului. Din cauza condiţiilor meteo defavorabile şi a rafalelor puternice de vânt, apele contaminate ar putea ajunge în zone rămase, deocamdată, nepoluate.

Autorităţile americane au anunţat că uraganul Alex impune totodată oprirea temporară a folosirii solvenţilor chimici, precum şi renunţarea la incendierea controlată a unor pete de petrol. Preşedintele Barack Obama a avut o nouă întâlnire cu specialişti britanici şi americani pentru a examina alte proiecte menite să pună capăt situaţiei dezastruoase din golf.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite