Armatele lumii se echipează cu câini-robot echipați cu arme, lansatoare de rachete și chiar lansatoare de flăcări

0
Publicat:

Armatele din Statele Unite, China și Rusia construiesc câini-robot pentru a-i folosi în operațiuni de securitate și luptă. Unii dintre aceștia sunt controlați de la distanță și echipați cu arme, lansatoare de rachete și lansatoare de flăcări. Acești câini-robot pot îndeplini diverse misiuni, de la recunoașterea la combaterea dronelor.

Cainele robot ce patrulează pe proprietatea lui Trump/ FOTO: EPA/EFE
Cainele robot ce patrulează pe proprietatea lui Trump/ FOTO: EPA/EFE

Militarii, forțele de ordine și altele agenții de securitate din întreaga lume se îndreaptă tot mai mult spre câini-robot — care arată ca ceva desprins dintr-un coșmar științifico-fantastic.

Câinii-robot au apărut în scenă în anii 2000, cu designul „BigDog” al Boston Dynamics. Aceștia devin tot mai răspândiți, datorită îmbunătățirii designului, fiind folosiți în activități militare și de securitate. De exemplu, în noiembrie, câini-robot au fost adăugați în echipa de securitate a președintelui ales Donald Trump și făceau patrulă la casa sa din Mar-a-Lago.

Unii dintre acești câini controlați de la distanță sunt echipați cu sisteme de senzori, în timp ce alții au fost echipați cu puști și alte arme. O companie din Ohio a creat unul echipat cu un lansator de flăcări.

Unii dintre aceștia nu doar că seamănă bizar cu câinii reali, dar se comportă și ca aceștia, ceea ce poate fi deranjant. Apariția lor are loc pe măsură ce sistemele autonome preiau roluri tot mai mari, de la sectorul civil până la forțele armate, în contextul unei competiții tot mai mari în acest domeniu emergent, datorită realizării faptului că aceste tehnologii ar putea juca un rol important în războaiele viitoare.

De câțiva ani, armatele au început să integreze câini-robot în operațiuni. Aceștia au efectuat misiuni de recunoaștere, securitate și de distrugere a obiectelor explozive, bazându-se pe sisteme de detectare și capabilități avansate de supraveghere și recunoaștere, scrie Business Insider.

Prin alăturarea unor echipe umane, aceștia își pot ajuta tovarășii umani și pot îndeplini funcții care ar putea fi prea periculoase sau imposibile pentru oameni. Dar asta nu înseamnă că unii dintre acești câini-robot militari nu sunt un pic înfricoșători. Este oarecum ciudat că pot să sară, să se rostogolească și să se joace ca niște câini reali.

Armată americană testează câini-robot. Corpul Marinei a testat sistemele cu puști de asalt și lansatoare de rachete anti-tanc. În unele cazuri, acești roboți sunt concepuți special pentru operațiuni contra dronelor.

Armata a efectuat și exerciții de asalt urban alături de câini-robot. În martie, a desfășurat unul dintre aceste sisteme într-un mediu de antrenament ca parte a proiectului Convergence, o serie de exerciții și experimente axate pe războiul viitor, la Fort Irwin din California. Câinele-robot a fost acolo pentru a „oferi o imagine îmbunătățită a situației și sprijin pentru soldații din linia întâi, acționând ca ochii și urechile lor”, a precizat Armata.

Apoi, în august, US Army a testat un sistem echipat cu o pușcă de serviciu ca parte a „Operațiunii Hard Kill” de la Fort Drum, care testează sistemele de combatere a dronelor. Câinele este controlat de la distanță, ceea ce înseamnă că un operator poate rămâne la o distanță sigură în timp ce îl testează.

Pușca a fost, de asemenea, îmbunătățită cu inteligență artificială, sugerând un sistem de țintire automatizat. Corpul Marinei a experimentat și cu arme dotate cu inteligență artificială pe câinii lor-robot.

Oficialii americani din domeniul apărării au considerat de multă vreme că dezvoltarea câinilor-robot înarmați este experimentală, explorând ce ar putea fi posibil în conflictele viitoare.

Eforturile de adopție a câinilor-robot s-au intensificat în 2020, când Forțele Aeriene au început să integreze câini-robot într-un exercițiu de securizare a unui aerodrom împotriva unui atac simulant. Alte eforturi ale Forțelor Aeriene au văzut câini-robot ajutând piloții să răspundă la amenințări nucleare și chimice.

La baza aeriană Tyndall din Florida, de exemplu, câinii autonomi au asistat la securitatea bazei, o premieră pentru armata americană.

Un video a arătat acești câini-robot stând și rostogolindu-se de parcă ar fi câini reali. Unul dintre cei mai mari jucători din acest domeniu este Ghost Robotics, care dezvoltă Q-UGV-uri (vehicule terestre nemanned cu patru picioare) pentru armata americană. Ghost Robotics descrie unul dintre Q-UGV-urile sale, Vision 60, ca fiind „o dronă terestră de dimensiuni medii, de mare rezistență, agilă și durabilă, pentru utilizare în medii urbane și naturale nestructurate pentru aplicații de apărare, securitate internă și de afaceri”.

China

Statele Unite nu sunt singurele care fac cercetări privind câinii-robot; rivalii sunt, de asemenea, interesați de aceste capabilități neobișnuite. Progresele Chinei în domeniul câinilor-robot au oglindit adesea eforturile SUA și au ridicat unele îngrijorări la Washington.

La începutul acestui an, mass-media de stat chineză a prezentat unul dintre proiectele Beijingului în acest domeniu — un câine-robot alergând pe un poligon de testare și trăgând cu o pușcă automată.

Imaginile cu acest sistem au determinat legislatorii americani să ridice îngrijorări la Pentagon cu privire la „amenințarea câinilor-robot cu puști care sunt utilizați de China”.

China a mai prezentat câinii-robot la exerciții militare, inclusiv unul comun cu armata din Cambodgia și alte armate anul trecut. Și la un târg de armament, o companie chineză de apărare, Kestrel Defense, a arătat imagini cu un sistem de drone purtând arme și grenade fumigene.

Rusia

Și Rusia lucrează la integrarea câinilor-robot în armata sa. Cea mai importantă expunere a avut loc în 2022, la un târg de armament rusesc, când un câine-robot îmbrăcat într-o ținută neagră ciudată și purtând o armă antitanc s-a plimbat prin expoziție.

Imaginile video au arătat câinele comportându-se chiar ca un câine real — bătând din picioare și învârtindu-se ca și cum ar fi fost entuziasmat și întinzându-se. La momentul dezvăluirii, observatorii au spus că că acest câine părea să fie unul disponibil comercial de la compania chineză Unitree, sau cel puțin includea piese și funcții similare. Compania rusă responsabilă de sistem, Machine Intellect, a spus că acesta este util pentru transportul proviziilor, atacarea țintelor și recunoaștere.

În lupta reală

În războiul din Ucraina, câinii-robot au fost folosiți pe câmpul de luptă, fiind prima utilizare cunoscută a acestor mașini în luptă. Construiți de compania britanică Robot Alliance, aceste sisteme nu sunt autonome, fiind controlate de la distanță. Sunt capabile să facă multe dintre lucrurile pe care le fac și alte drone în Ucraina, inclusiv recunoaștere și atacarea trupelor.

Câinii au fost, de asemenea, utili pentru a cerceta interiorul clădirilor și tranșeelor, în special în zone mai mici, unde operatorii au dificultăți în a zbura cu o dronă aeriană.

„Un astfel de câine ar trebui să fie în fiecare unitate”, a spus Kurt, comandant în Brigada 28 Mecanizată, conform unei postări a Ministerului ucrainean al Apărării.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite