Analiză. Ce se ascunde în spatele războiului comercial SUA-China şi care ar putea fi urmările acestuia
0Experţii consideră că tarifele sunt o armă cu acţiune limitată în lupta dintre SUA şi China. Publicaţia „Washington Post“ scrie că în spatele confruntării dintre Washington şi Beijing se joacă statutul Chinei ca ţară în curs de dezvoltare şi viitorul guvernanţei economice mondiale. Dar acest conflict aduce prejudicii şi companiilor europene şi afectează infrastructura de livrări din lumea întreagă.
Administraţia preşedintelui SUA a anunţat pe 17 septembrie că începând cu 24 septembrie Washingtonul va introduce taxe pentru produse chinezeşti în valoare de 200 miliarde de dolari. Taxa iniţială va fi de 10%, dar va creşte la 25% în 2019.
Nu este pentru prima dată când SUA introduc taxe comerciale Chinei. În iunie, Donald Trump a anunţat impozitarea cu 25 la sută a unor produse chinezeşti, inclusiv a 800 de categorii de importanţă strategică pentru importurile Chinei, de exemplu a maşinilor. China a răspuns simetric – în aceeaşi lună s-a anunţat introducerea unor tarife de 25 la sută la 659 de categorii de produse americane, în valoare de 50 miliarde dolari. Având în vedere noile taxe, vor fi afectate practic jumătate din importurile americane din China, în valoare de aproximativ 506 miliarde dolari, dar şi cea de a doua jumătate este ameninţată. La câteva ore după anunţarea noilor tarife, Beijingul a avertizat că va lua măsuri de răspuns.
Măsuri simetrice
Ministerul comerţului din China a declarat că „va apăra drepturile legitime, interesele şi ordinea comerţului liber internaţional”.
Anul trecut, China a anunţat categoriile de produse pe care le va taxa suplimentar, în valoare de 60 de miliarde de dolari – de la gaze lichefiate la avioane. Beijingul a declarat că noile tarife vor fi adăugate celor deja existente, dacă Washingtonul nu va înceta să majoreze taxele.
În seara zilei de 10 septembrie, Ministerul chinez al finanţelor a anunţat pe site-ul său că sancţiunile vor viza produse americane în valoare de 60 de miliarde de dolari, dar că valoarea taxelor va fi de 5 şi 10 la sută, nu de 5,10, 20 şi 25 la sută, cum se anunţase iniţial.
Washingtonul se plângea de ceva vreme de faptul că China nu este corectă în comerţul său cu SUA. În particular, era amintit planul Beijingului „Fabricat în China – 2025”, care prevede crearea de producţii proprii în domenii precum tehnologii informaţionale, tehnica robotică, echipamente aero-cosmice, transportul electric şi bio-farmaceutica. Companiile americane şi din alte ţări spun că Beijingul le blochează accesul pe piaţa chineză sau face presiuni pentru a le scoate de acolo. Potrivit reprezentanţei comerciale a SUA, pentru a avea acces pe piaţă, China cere companiilor străine să-i pună la dispoziţie tehnologiile, iar uneori recurge chiar la furt cibernetic.
Efecte limitate
Experţii consideră că tarifele sunt o armă cu acţiune limitată în lupta dintre Beijing şi Washington, iar cauza este una singură – faptul că Beijingul exportă în SUA mai mult decât importă. Deocamdată tarifele impuse de Trump nu afectează prea vizibil China, consideră profesorul de economie al Universităţii din Maryland, Peter Morici. „Un regim precum cel din China are pârghii de presiune pentru a reacţiona la tarifele lui Trump. Beijingul îşi poate modifica cursul valutar sau poate transfera pagubele pe seama producătorilor”, a declarat profesorul Morici.
Producătorii americani, afectaţi
Cel mai mult de pe urma conflictelor comerciale au avut de suferit deocamdată producătorii americani de soia, precum şi unele companii industriale. Şi producătorii de componente din SUA pot de asemenea resimţi efecte negative. Cu cât mai de durată va fi războiul comercial dintre China şi SUA, cu atât mai rău va fi pentru economia americană, sunt de părere economiştii de la Bank of America Merrill Lynch. În opinia lor, confruntarea distruge infrastructura de livrare şi subminează confidenţa economică, „împingând economia către recesiune”.
Ce este în spatele războiului
Publicaţia „Washington Post“ scrie că în spatele confruntării dintre Washington şi Beijing se joacă statutul Chinei ca ţară în curs de dezvoltare. Şi viitorul guvernanţei economice mondiale. Războiul tarifar dintre Washington şi Beijing cunoaşte o escaladare care ameninţă stabilitatea comerţului mondial. Dacă ar urma să aibă efectul unui bulgăre de zăpadă, unda de şoc protecţionistă ar putea pune capăt unei lungi perioade de globalizare economică cu consecinţe incalculabile.
Nu suntem în această situaţie. Dar s-a creat o relaţie de forţă fără precedent între prima putere a lumii "dezvoltate" pe de o parte şi prima economie a lumii "în curs de dezvoltare" de cealaltă. Miza lui? Guvernanţa economică mondială, scrie cotidianul american.
Efect de contagiune
Adăugat la instabilitatea pieţelor emergente, războiul comercial dintre Statele Unite şi China poate provoca o nouă criză financiară globală, avertizează Korea Investment Corporation (KIC).
Ca urmare a războiului comercial în curs, şocurile economice din China ar afecta în mod inevitabil alte pieţe emergente, dinamica lor depinzând în mare măsură de economia chineză, a declarat pentru agenţia Sputnik economistul chinez Bian Yongzu, de la centrul de studii financiare a Universităţii Renmin din China.
„Este de la sine înţeles că situaţia din economia chineză va afecta şi alte economii emergente, acestea din urmă cooperând îndeaproape cu China [...], care importă volume imense de materii prime şi resurse energetice în timp ce exportă produse industriale finite“, susţine economistul chinez. „Cred că economia chineză va rămâne în esenţă stabilă, iar cererea de resurse nu se va schimba prea mult. Cu toate acestea, pe pieţele de capital în care ponderea SUA şi a altor ţări industrializate occidentale este mare, schimbările de preţuri sunt posibile“, a spus Bian.
„Şi reţineţi că crizele din Venezuela şi Brazilia nu au fost deloc cauzate de reducerea exporturilor acestor ţări, ci de datoriile lor. Ca urmare, tot mai multe ţări acceptă yuanul ca o nouă monedă de rezervă.
Este vorba mai degrabă de pieţele de capital decât de situaţia economică din China care ar exercita presiuni asupra pieţelor ţărilor emergente“, a mai estimat expertul.
El a menţionat, de asemenea, că China este acum mai precaută în selectarea proiectelor sale de investiţii în Africa sau America Latină şi că, în actuala situaţie economică globală nefavorabilă, China nu se grăbeşte să salveze alte pieţe care au nevoie de capital, concentrându-se să-şi rezolve propriile probleme interne.
Dar efectele acestui război comercial se resimt şi în afara Chinei şi SUA. Camera de comerţ a Uniunii Europene a declarat, pe 18 septembrie, că acest conflict aduce prejudicii companiilor europene şi afectează infrastructura de livrări din lumea întreagă.
Analiştii spun că Donald Trump a ales în mod unilateral arma războiului tarifar în numele luptei contra dezechilibrelor comerciale, dar este o alegere absurdă şi periculoasă. Absurdă pentru că această armă nu va reechilibra absolut nimic într-un lanţ de producţie de acum globalizat. Periculos deoarece alimentează naţionalismul.