Africa:O femeie încearcă să aducă pacea între Boko Haram şi autorităţile nigeriene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„În numele lui Allah, aduceţi-ne fetele, mamele de mâine, înapoi", scrie pe semnul Aishei Wakil, o avocată de 44 ani, singura speranţă de pace într-un conflict ce durează de peste cinci ani. FOTO: Al-Jazeera
„În numele lui Allah, aduceţi-ne fetele, mamele de mâine, înapoi", scrie pe semnul Aishei Wakil, o avocată de 44 ani, singura speranţă de pace într-un conflict ce durează de peste cinci ani. FOTO: Al-Jazeera

Într-un conflict ce durează de mai bine de cinci ani, o femeie cât se poate de obişnuită pare să fie singura speranţă de pace între guvernul nigerian şi gruparea fundamentalistă Boko Haram.

În oraşul Maiduguri, Nigeria, în regiunea de nord a ţării ce a devenit cunoscută datorită violenţelor comise împotriva populaţiei civile de o grupare islamică fundamentalistă, „Mama Boko Haram”, numele pe care i l-au dat localnicii Aishei Wakil, pare să fie singura speranţă de pace într-un conflict ce, numai anul acesta, a făcut peste 2 000 de victime.

Aisha Wakil îşi aminteşte cum a început să aibă de-a face cu gruparea islamistă ce a căpătat notorietate odată cu răpirea a 276 de fete dintr-un liceu nigerian. 

În ultimii cinci ani, aceasta a încercat să negoiceze un armistiţiu  între Boko Haram şi guvernul nigerian. În luna aprilie a anului trecut, femeia în vărtstă de 44 de ani, avocat de profesie, a fost una din cele două femei numite de guvern în Comitetul de Dialog şi Pace în Regiunea de Nord. Boko Haram a fost de acord cu numirea acesteia, devenind astfel singurul punct de dialog între cele două tabere.    

Îmbrăcată într-un niqab negru, Aisha Wakil a început să viziteze din ce în ce mai des tabăra islamiştilor şi să deschidă o cale de dialog cu liderul Mohammed Yusuf, decedat ulterior: „Vizitam tabără destul de des, întoteauna aducându-le mâncare lui şi elevilor de la şcoala islamică. Yusuf era prezent în permanenţă, ţinând predici acolo. Îi plăcea foarte mult felul cum găteam şi se ruga ca Allah să mă aibă în pază. Aşa am ajuns să stabilim un dialog,” a mărturisit aceasta pentru jurnaliştii Al-Jazeera. 

Mohammed Yusuf a fost ucis în 2009, destabilizând legăturile create şi procesul de pace. 

În timp ce se afla în arest, acesta a încercat să scape fiind împuşcat mortal de forţele de securitate. 

„Yusuf reuşise să-şi atragă u număr considerabil de adepţi. Era un orator grozav şi cunoştea foarte bine Coranul” adaugă Wakil în timpul interviului. 

„Aisha Wakil a iniţiat un dialog prin intermediul contactelor sale(...) Boko Haram au încredere în ea, prezenţa acesteia fiind un element-cheie în stabilitatea comunităţii”, Bulama Gubio, liderul comunităţii  

Pe lângă predicile obişnuite, Yusuf Mohammed a ţinut şi predici în care critica şi instiga adepţii săi împotriva guvernului, acţiuni ce au atras atenţia oficialităţilor. Acesta a început să fie arestat din ce în ce mai des, totul culminând în 2009 cu împuşcarea sa în timp ce se afla în custodia autorităţilor.  

Din acel moment, acţiunile  grupării Boko Haram a luat o cu totul altă întorsătură, multe din atacurile comise de aceştia concentrându-se pe răpirea şi asasinarea civililor. 

În timpul deselor călătorii în zonele controlate de islamişti, avocata şi-a riscat viaţa de nenumărate ori, fiind chiar prinsă într-un schimb de focuri desfăşurat între autorităţile nigeriene şi Boko Haram. 

„Aisha Wakil a iniţiat un dialog prin intermediul contactelor sale, fiind foarte aproape să-şi piardă viaţa încercând să aducă pacea între Boko Haram şi guvern. Dialogul poate avea loc numai dacă cei care s-au implicat zi de zi sunt incluşi. Boko Haram au încredere în ea, prezenţa acesteia fiind un element-cheie în stabilitatea comunităţii”, mărturiseşte Bulama Gubio, unul din membrii grupului de dialog.

  

Din cei 170 de milioane de locuitori, Nigeria este împărţită aproape egal între creştinii care domină sudul ţării şi musulmanii din regiunea de nord Boko Haram- tradus literal în dialectul local Hausa  „Educaţia occidentală este interzisă”- doreşte să implementeze legea islamică atât în rândul musulmanilor cât şi printre adepţii altor religii. 

Campania desfăşurată de femeile din Nigeria a atras atenţia comunităţii internaţionale. Michele Obama (foto) este una din persoanele care îşi foloseşte înfluenţa pentru eliberarea celor 276 de fete: 

image

Sharia, forma cea mai aspră a legii islamice, este deja implementată în 12 din cele 36 de state din Nigera, majoritatea acestor state fiind concetrate în zona de nord. 

Activităţile Aishei Wakil, într-o societate dominată de legi stricte şi exclusive pentru femei, pot părea cel puţin ciudate. Dar femeile din Nigeria au dus o luptă continuă împotriva organizaţiei Boko Haram, fiind cele care, nu de puţine ori, au motivat liderii politici să intreprindă acţiuni de prevenire a răspândirii terorismului. 

În aprilie anul acesta, „marşul celor un milion de femei” a protestat împotriva răpirii de către Boko Haram a celor 276 de eleve dintr-un liceu. Campania, desfăşurată cu ajutorul reţelelor sociale, a atras atenţia comunităţii internaţionale, inclusiv atenţia Casei Albe asupra acestui caz. 

„Am vorbit cu aceştia (Boko Haram) despre răpirea elevelor. Mi-au mărturisit că fetele sunt bine, deşi unele sunt bolnave şi nu au medicamente să le trateze. Doresc eliberarea a circa 70 dintre luptătorii lor în schimbul fetelor”, a mărturisit Aisha Wakil. 

Boko Haram, organizaţie declarată teroristă şi cu strânse legături cu alte organizaţii teroriste internaţionale, inclusiv Al-Qaida, doreşte să pună bazele unui stat islamic fundamentalist în Nigeria. Peste 750 000 de nigerieni au fost nevoiţi să fugă din calea atacurilor militanţilor islamişti.

Citeşte şi: 

Boko Haram ar putea forma o enclavă în nordul Nigeriei

Vărsarea de sânge provocată de insurecţiile grupării Boko Haram forţează nigerienii să-şi lase în urmă locuinţele şi să caute refugiu în oricare altă parte a ţării, mai puţin în nord. Până acum, însă, Boko Haram nu a ocupat în mod formal nicio aşezare omenească, nu şi-a revendicat niciun teritoriu, dar operaţiunile teroriste au continuat să radă de pe hartă sate întregi. Pentru a crea o enclavă, Boko Haram ar putea apela la o nouă strategie.

Boko Haram loveşte din nou. Deghizaţi în militari, teroriştii au măcelărit un sat întreg

Când au sosit îmbrăcaţi în uniforme militare, înarmaţi şi în camioane pick-up, sătenii din regiunea Borno, nord-estul Nigeriei, au crezut că armata a venit să-i protejeze de Boko Haram, celebra organizaţie teroristă, responsabilă pentru răpirea a peste 300 de fete de la un gimnaziu, în luna aprilie.

Preşedintele Nigeriei a ordonat o ofensivă „de maximă amploare” împotriva grupării Boko Haram

Preşedintele nigerian Goodluck Jonathan a confirmat joi că a ordonat „o operaţiune  la capacitate maximă” împotriva militanţilor islamişti din gruparea teroristă Boko Haram. Liderul nigerian a asigurat toţi cei 219 părinţi ai elevelor răpite că fetele lor vor fi aduse acasă în siguranţă.

Boko Haram, grupare plasată de Naţiunile Unite pe lista organizaţiilor teroriste

Consiliul de Securitate al ONU a plasat, joi, pe lista neagră a „organizaţiilor teroriste străine” gruparea islamistă nigeriană Boko Haram, din cauza legăturilor acesteia cu Al-Qaida, relatează AFP.

Liderii africani declară „război total” grupului Boko Haram

Liderii din Africa de Vest au convenit, sâmbătă, în cadrul unui summit găzduit de preşedintele francez Francois Hollande, să îşi coordoneze acţiunile pentru a duce un „război total” împotriva organizaţiei teroriste „Boko Haram”, informează Reuters.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite