Adio bonusuri de lux pentru bancheri!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eurodeputaţii au pus punct bonusurilor şi pensiilor nesimţite pentru bancheri. Parlamentul European a adoptat o directivă privind limitarea la 30% a stimulentelor financiare obţinute de directorii băncilor. 91 de bănci din UE sunt verificate la sânge. 

Noile reglementări, care intră în vigoare la începutul anului viitor, prevăd ca doar 30% din bonusuri să poată fi plătite în numerar, în avans.

Citiţi şi:

VIDEO Directorul „pieţe de capital" din ING Bank, Florin Ilie, la chatul "Adevărul": "Acordul cu FMI a permis Guvernului să doarmă un an"

Dacă valoarea remuneraţiei este foarte mare, atunci avansul poate fi limitat chiar şi la 20%. Restul sumei va fi eşalonat pe durata a trei, maximum cinci ani. Bonusurile „nesimţite" acordate bancherilor sunt considerate drept unul dintre declanşatorii crizei financiare globale pentru că ele au încurajat tranzacţii extrem de riscante, fără acoperire reală.

Potrivit unui comunicat al Legislativului european, partea substanţială a bonusului trebuie să ţină cont de natura activităţilor comerciale, de riscurile aferente acestora şi de activitatea angajatului în cauză. Ba mai mult, jumătate din totalul remuneraţiei trebuie să fie plătită sub forma de acţiuni sau de „capital contingent", adică din fondurile disponibile în momentul în care o bancă se află în dificultate.

Pensie după performanţe

Eurodeputaţii au decis ca pensiile bancherilor să fie calculate în funcţie de performanţa pe termen lung a instituţiei financiare. „A trecut vremea pensiilor de lux pentru bancherii mediocri", a declarat europarlamentarul german Burkhard Balz.

Directiva obligă băncile să aibă capacitatea de a acoperi riscurile cu care se confruntă în activităţile lor comerciale, inclusiv în investiţii în titluri de valoare ipotecară. Eurodeputaţii iau în calcul extinderea acestei reglementări privind politica de remunerare şi asupra companiilor cotate la bursă.

Pe scurt, propunerea vizează un control mai puternic al acţionarilor asupra directorilor companiilor. Potrivit rezoluţiei, care nu are valoare de lege, firmele listate la bursă trebuie să motiveze remunerarea directorilor în cazul în care se consideră că aceasta stimulează riscurile exagerate şi deciziile bazate pe considerente pe termen scurt.

Plăţile compensatorii oferite personalului de conducere în cazul unei pensionări anticipate trebuie limitate la echivalentul a doi ani de salariu sau chiar interzise dacă directorii nu au nicio performanţă sau şi-au dat demisia.

Big Brother bancar la Bruxelles

Parlamentul European mai face presiuni şi asupra Consiliului European (format din şefii de stat şi de guvern ai celor 27 de state membre) să adopte cel târziu în septembrie reglementări mai dure privind sistemul de supraveghere a băncilor.

Eurodeputaţii vor să înfiinţeze trei structuri de control pentru bănci, burse şi asigurări, precum şi formarea unui „sfat al înţelepţilor" la nivelul Băncii Centrale Europene. Principalul este ca supravegherea instituţiilor financiare naţionale să nu mai fie făcută de structuri naţionale, ci de cele supranaţionale, comunitare, care să aibă şi dreptul de decizie în cazul unor crize majore.

Băncile, testate la stres

Directiva eurodeputaţilor este întărită de o decizie a comitetului european de supervizare bancară, care a decis să supună 91 de bănci din UE unui test de stres. Printre băncile controlate dacă fac faţă unui nou val al crizei financiare şi gradul de dependenţă de ajutoarele de stat se numără Deutsche Bank, Société Générale, HSBC, Banco Santander, Royal Bank of Scotland,

Lloyds şi Barclays, dar şi diverse bănci regionale. Rezultatele testelor de stres, care acoperă aproximativ 65% din sectorul bancar din Uniunea Europeană, vor fi făcute publice la 23 iulie.

„Nu" salamului din animale clonate

 Eurodeputaţii nu se gândesc doar la bani, ci şi la sănătatea cetăţenilor. Ei au cerut interzicerea vânzării produselor provenite din animale clonate. În schimb, europarlamentarii au lăsat la latitudinea ţărilor membre dacă permit sau nu cultivarea organismelor modificate genetic.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite