Zelenski, mesaj către SUA și Europa: „Avem nevoie de arme suficiente, nu de sprijin în negocieri”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europa trebuie să dea dovadă de unitate și să adopte o abordare de tip „pace prin forță” pentru a face față agresiunii din partea Rusiei și a aliaților săi, a transmis președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe 7 noiembrie, la summitul Comunității Politice Europene de la Budapesta, relatează Kyiv Indepedent.

Volodimir Zelenski la summitul Comunității Politice Europene de la Budapesta FOTO EPA-EFE
Volodimir Zelenski la summitul Comunității Politice Europene de la Budapesta FOTO EPA-EFE

Liderii europeni s-au reunit la Budapesta pe fondul unui sentiment de incertitudine cu privire la ceea ce va însemna victoria fostului președinte american Donald Trump în alegerile din SUA pentru Ucraina și securitatea europeană.

Reamintind recentul său apel telefonic cu președintele ales al SUA,, Zelenski a admis că există incertitudine cu privire la viitoarele acțiuni ale SUA, dar și-a exprimat speranța într-o o „Americă mai puternică” de care Europa are nevoie.

„Nu ar trebui să ne facem iluzii că o pace dreaptă poate fi cumpărată dând dovadă de slăbiciune. Pacea este o răsplată numai pentru cei puternici”, a subliniat liderul ucrainean.

Oficialii ucraineni au încercat să dea o notă pozitivă victoriei lui Trump, exprimându-și speranța într-o nouă vigoare în procesul decizional al Washingtonului și invocând imaginea fostului președinte republican al SUA, Ronald Reagan, cunoscut pentru atitudinea războinică față de Moscova.

„De la summitul din iulie al Comunității Politice Europene în Marea Britanie, s-a vorbit mult despre cedarea în fața lui Putin, retragere și a face unele „concesii”, a amintit președintele ucrainean.

„Acest lucru este inacceptabil pentru Ucraina și o sinucidere pentru întreaga Europă”, a subliniat el.

În continuare, Zelenski a întrebat retoric dacă Europa ar trebui cumva să-i facă pe plac și liderului nord-coreean Kim Jong-un, care a furnizat muniție și trupe Rusiei, pentru a obține pacea.

Kievul a criticat anterior Occidentul pentru lipsa de răspuns după dezvăluirile că Phenianul a trimis 10.000-12.000 de soldați să se alăture războiului lui Vladimir Putin în Ucraina, într-o escaladare fără precedent.

„Niciun lider puternic care a contribuit la clădirea unei Europe unite, puternice și pașnice nu și-ar putea imagina așa ceva”, a întărit el.

Mesajul lui Volodimir Zelenski pentru partenerii europeni

Zelenski a cerut din nou partenerilor europeni să susțină formula de pace a Ucrainei pentru încheierea războiului, subliniind aspecte precum securitatea nucleară, energetică și alimentară și eliberarea prizonierilor drept pași cheie.

„Ucraina este recunoscătoare pentru tot sprijinul din partea partenerilor noștri și suntem deschiși oricăror idei constructive pentru a obține o pace justă pentru țara noastră”, a spus președintele ucrainean.

„Dar Ucraina este cea care trebuie să decidă ce ar trebui și ce nu ar trebui să fie pe ordinea de zi. Nu ne apărăm împotriva cuvintelor rusești, ci a atacurilor rusești. Așadar avem nevoie de arme suficiente, nu de sprijin în negocieri".

Ucraina se află într-o situație din ce în ce mai precară în război, pe măsură ce forțele ruse continuă să avanseze în regiunea Donețk.

În timpul campaniei, Trump a susținut că, dacă se va întoarce la Casa Albă, va pune capăt războiului Rusiei în Ucraina în „24 de ore”. El a făcut aluzie la acest mesaj în discursul de revendicare a victoriei în fața vicepreședintei SUA Kamala Harris, promițându-le susținătorilor săi: „Voi opri războaiele”.

Wall Street Journal a raportat că planul ar putea presupune amânarea aderării Ucrainei la NATO cu cel puțin 20 de ani, înghețarea războiului de-a lungul liniilor actuale ale frontului și crearea unei zone demilitarizate în est.

Zelenski a mai subliniat că agresiunea Rusiei a arătat slăbiciunea conceptului de neutralitate, dând exemplul aderării rapide a Finlandei și a Suediei la NATO.

„Aderarea rapidă a Finlandei și Suediei la NATO a arătat cum liderii europeni și ai Alianței își imaginează de fapt o garanție a securității – nu prin cuvinte, ci prin NATO. Ucraina a luat act de acest lucru”, a argumentat Volodimir Zelenski.

Semnarea unui acord bilateral între Ucraina și Ungaria depinde de susținerea aderării la NATO

În pofida unor negocieri îndelungate, Ucraina și Ungaria încă nu au semnat un acord bilateral de securitate din cauza reticenței Budapestei de a sprijini invitația aderării țării sale la NATO, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe 7 noiembrie.

În cadrul unei conferințe de presă la Budapesta, Zelenski a subliniat importanța sprijinului din partea Uniunii Europene, și în special din partea Ungariei, pentru Ucraina.

„Este important pentru noi să avem sprijinul Ucrainei în UE și sprijinul Ungariei pentru Ucraina în NATO”, a spus președintele ucrainean.

„În prezent, documentului îi lipsește sprijinul Ungariei pentru Ucraina în NATO. Fără aceasta, documentul nu poate fi semnat”, a spus el.

Zelenski a mai menționat că un acord bilateral se referă în primul rând la respectul reciproc între țări și la un parteneriat egal.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite