Yanis Varoufakis, inamicul planului de salvare a Greciei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Demisia ministrului grec de Finanţe de extremă stânga Yanis Varoufakis, în vârstă de 54 de ani, reprezintă probabil o surpriză pentru numeroşi alegători, în urma victoriei zdrobitoare în referendumul de duminică asupra planului de salvare al ţării, relatează BBC News online.

Varoufakis, care a jucat un rol cheie în convingerea naţiunii să voteze "nu", poate că ar fi putut să convingă creditorii să pună capăt austerităţii şi să renunţe la o parte din datoriile ţării.

Un personaj charismatic şi un economist politic respectat, el a devenit celebru după ce a fost numit în Guvern.

Dar se pare că omologii săi din zona euro nu l-au găsit chiar atât de fermecător.

Într-o postare pe site, Varoufakis a scris luni că a fost "pus la curent cu o anumită preferinţă a unora dintre participanţii la Eurogrup şi unor «parteneri» de acelaşi fel faţă de... «absenţa» (sa) la întâlniri".

El a intrat în mod repetat în conflict cu creditorii, în timpul ultimelor negocieri, şi crede, se pare, că demisia sa îl va ajuta pe premierul Alexis Tsipras să ajungă la un acord cu creditorii, la Bruxelles.

"Varufiţe"

Plecarea lui Varoufakis îi va întrista, fără îndoială, pe cei care l-au votat la putere. El a obţinut mai multe voturi decât orice alt candidat în alegerile generale de la 25 ianuarie, care au adus Syriza la guvernare. Imediat după victorie, a plecat într-un tur european la Londra, Paris, Roma şi Berlin.

Apariţia ministrului cu părul ras, constituţie atletică şi care refuză să-şi bage cămaşa-n pantaloni ori să poarte cravată - inclusiv în timpul vizitei la Downing Street numărul 11 - i-a fascinat pe jurnaliştii de afaceri, editorii de modă şi editorialişti deoportivă.

Inclusiv presa germană - una dintre cele mai critice faţă de Grecia - a părut impresionată. "Este unul pe care ţi-l poţi imagina jucând într-un film ca Die Hard 6", a declarat prezentaoarea postului ZDF Marietta Slomka, iar cotidianul conservator Die Welt a titrat "Ce-l face pe Yanis Varoufakis un sex simbol?".

În ţară s-a inventat un nou cuvânt - "varufiţe" - pentru femeile care-l idolatrizează pe Varoufakis. El era urmărit, luni dimineaţa, de peste 528.000 de persoane pe Twitter, un număr de fani devotaţi pe Facebook şi a inspirat un joc video, "Syrizaman Vs Troika".

Însă colegii săi din zona euro nu se află printre fanii săi. În prima sa întâlnire cu ei, pe 11 februarie, a refuzat să aprobe o declaraţie comună a Eurogrupului care sugera că Atena urma să solicite o prelungire a planului de salvare. "Logica simplă îţi dictează - dacă nici măcar nu concepi posibilitatea părăsirii negocierilor - că este preferabil să nu intri vreodată în negocieri", scria el pe blog în mai 2010.

Varoufakis este cunoscut, de asemenea, pentru unele declaraţii controversate. Planul de salvare a Greciei este un fel de "simularea înecului fiscală", a spus el, iar zona euro este un fel de Hotel California din cântecul trupei Eagles, un loc din care "poţi să pleci oricând vrei, dar pe care nu-l poţi părăsi niciodată".

Varoufakis este "un George Clooney al Guvernului", potrivit lui Nikitas Kaklamanis, un politician din cadrul Noii Democraţii (centru-dreapta). "Lăsaţi-ne să intrăm în default! Acum! Zâmbind şi cu optimism!", spunea Varoufakis în aprilie 2010.

"Europa, în infinita sa înţelepciune, a decis să abordeze acest faliment punând cel mai mare împrumut din istoria omenirii pe cei mai slabi umeri - ai contribuabilului grec", mai afirma el.

Întotdeauna sfidător

Varoufakis s-a arătat sfidător şi nonconformist încă de pe când era foarte tânăr. El şi-a scris numele în mod greşit, cu un singur "n" în şcoala elementară. "Aveam o problemă estetică cu "n"-ul dublu", a spus el. "Aşa că am decis să-mi scriu numele cu unul singur. Profesorul mi-a dat o notă proastă, care m-a înfuriat foarte tare, şi am continuat să-mi scriu numele cu un singur "n" de atunci încoace".

Varoufakis s-a născut pe 24 martie 1961, la Atena. Este absolvent al şcolii private Moraitis, care a dat numeroşi membri ai elitei politice şi economice greceşti. Tatăl său, Giorgos Varoufakis, în vârstă de 89 de ani, este preşedintele Halyvourgiki, un gigant industrial grecesc.

Acest trecut relativ privilegiat nu l-a împiedicat pe Varoufakis să devină un marxist liberarian şi să spună că "Marx este reponsabil de elaborarea perspectivei mele asupra lumii în care trăim, din copilărie şi până azi".

După ce şi-a luat doctoratul la Universitatea din Essex, el a petrecut doi ani predând la această universitate şi la University of East Anglia. Însă a treia victorie a lui Margaret Thatcher, în 1987, s-a dovedit prea mult pentru Varoufakis, care a început să-şi "plănuiască evadarea" din Marea Britanie.

Destinaţia sa nu a fost Grecia, ci Australia, unde a predat economie la Universitatea din Sydney. El a revenit la Atena în 2000, o decizie pe care a atribuit-o unei combinaţii de nostalgie şi, din nou, unei "orori a virajului conservator" din Australia.

Fosta sa soţie şi fiica lor, Xenia, s-au mutat permanent în Australia, în 2005, lăsându-l pe Varoufakis "într-o stare de şoc". La scurt timp după aceea, el a cunoscut-o pe a doua sa soţie, Danae Stratou, care, spune el, l-a salvat din "uitare" şi alături de care se află de atunci.

O Casandră modernă

Varoufakis a apărut subit pe scena politică în 2010, când Atena a pledat pentru un plan de salvare din partea partenerilor săi europeni şi FMI. El a fost unul dintre puţinii economişti care au condamnat planul de salvare, avertizând în legătură cu iminenţa unei distrugeri şi îndemnând Guvernul să opteze pentru default. Cea mai mare parte a economiştilor şi presei a urmat linia oficială, afirmând că Grecia se va relansa economic şi pe pieţe.

Varoufakis a fost fericit să joace rolul Casandrei, prinţesa troiană cu darul profeţiei, din mitologia greacă, blestemată de către Apollo să nu fie crezută. "Nu putem suporta durerea. Problema este că troica sugerează o «terapie» care, din câte ştiu eu, nu este doar dureroasă, ci mai rea ca «boala»", scria el pe blog. "În zece ani, toată lumea, nu doar noi, ci întreaga Europă, va spune că această «terapie» a fost o Mare Greşeală".

Postările sale pe blog, articole şi numeroase interviuri i-au popularizat punctele de vedere. Avea darul explicării termenilor economici "ezoterici" în limbajul "profan".

Marxist în Texas

În 2012, Varoufakis a plecat din Grecia în Statele Unite, pentru a preda la Lyndon B. Johnson School of Public Affairs, la Universitatea Texas din Austin. El a spus că decizia i-a fost dictată, în parte, de ameninţările cu moartea pe care le-a primit după ce a vorbit despre scandalurile din băncile greceşti şi, în parte, de îngrijorări de natură financiară, având în vedere că în Grecia primea un salariu modest. În Texas, a câştigat simpatia facultăţii şi studenţilor deopotrivă.

"Yanis se află unde se află în prezent pentru că a păşit cu dreptul încă de la început", a declarat profesorul James Galbraith, un prieten apropiat de la Universitatea Texas, unul dintre consilierii Greciei în cadrul negocierilor de ultimă şansă cu creditorii.

Profesorul Galbraith l-a prezentât atât ca pe un universitar strălucitor, cât şi ca pe un profesor popular la Austin.

"Este un universitar excelent, publicat, cu ani de cercetare şi idei inovatoare", a declarat el, adăugând că ultimul economist celebru pe care şi-l aminteşte este chiar tatăl său, celebrul economist de la Harvard John Kenneth Galbraith.

"Datorie morală"

Varoufakis a declarat că el nu va părăsi "niciodată, niciodată, niciodată" lumea universitară pentru politică. Ce l-a determinat, totuşi, să-şi schimbe părerea? Persoane din anturajul său au declarat pentru BBC că Varoufakis s-a simţit "responsabil moral" să accepte invitaţia premierului Alexis Tsipras.

Ele l-au descris drept un dependent de muncă şi ideolog, convins de eşecul politicilor de austeritate. Ar dormi doar câteva ore pe noapte. Unii experţi au avertizat că nu este omul care să facă stânga împrejur sub presiunea creditorilor. Ei afirmau că Varoufakis mai degrabă ar ieşi din politică decât să-şi trădeze convingerile.

Unii critici au spus că şi-a permis luxul de a fi sfidător deoarece are dublă cetăţenie australiană şi greacă, dar şi şansa să revină în lumea academică oricând doreşte. Indiferent ce va alege să facă, un lucru este sigur, şi anume Varoufakis este mândru de munca sa în Europa.

"Voi purta dezgustul creditorilor cu mândrie", scria el luni.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite