Xi Jinping devine cel mai puternic lider chinez după Mao. Numele şi „gândirea“ lui, înscrise în Statutul Partidului Comunist Chinez

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Xi Jinping, liderul Partidului Comunist Chinez
Xi Jinping, liderul Partidului Comunist Chinez

Partidul Comunist din China a adoptat marţi un amendament la statutul său în care este menţionat explicit numele preşedintelui Xi Jinping şi „Gândirea lui Xi Jinping asupra socialismului cu caracteristici chineze pentru o nouă eră” drept unul dintre principiile sale conducătoare.  Acest fapt îl plasează Xi la acelaşi nivel cu fondatorul Chinei moderne, Mao Zedong.

Partidul Comunist, reunit în cel de-al 19-lea congres, a aprobat în unanimitate amendamentul care include „Gândirea lui Xi Jinping despre socialismul cu caracteristici chineze pentru o nouă eră“ drept unul dintre principiile sale conducătoare.

Niciun alt lider comunist  nu a mai avut ideologia sa inclusă în Statutul Partidului în timpul mandatului de la Mao Zedong si pînă acum. Numele liderului suprem Deng Xiaoping a fost adăugat în document după moartea sa, în 1997. 

Decizia va însemna că orice contestare a lui Xi va fi considerată o ameninţare la adresa conducerii ţării de către Partidul Comunist. 

„Asta îi va conferi lui Xi o autoritate extraordinară. El va avea un statut similar celui al Marelui Conducător pe care-l avea Mao”, a declarat pentru AFP Willy Lam, un politolog la Universitatea chineză de la Hong Kong. ”El va putea să fie ca acesta: lider pe viaţă, atât timp cât sănătatea îi este bună”.

Niciun lider de după Mao (1893-1976) nu şi-a văzut contribuţia teoretică la ideologie atât de ridicată în slăvi în timp ce încă se află în funcţie.

Numele lui Deng Xiaoping, artizanul de la sfârşitul anilor '70 al reformelor care au transformat China în a doua putere economică mondială, a fost introdus în statutul partidului după moartea acestuia, în 1997.

Contribuţiile celor doi predecesori ai lui Xi Jinping - Jiang Zemin et Hu Jintao - au fost înscrise după retragelor lor. Iar numele nu le figurează pe deplin.

„Gândirea lui Xi Jinping“

În primul rând, ”marea renaştere a naţiunii”, adică reafirmarea Chinei ca putere prosperă şi respectată, după mai bine de un secol şi jumătate de declin, de frămânări şi de umilinţe.

În acest sens, Xi Jinping promite să înfiinţeze o armată ”de prim rang mondial” până 2050, să îmbunătăţească protecţia socială şi medicală, statul de drept ”socialist” sau să asigure ”coexistenţa armonioasă între om şi natură”.

Însă acest lucru nu se va întrâmpla prin vreo liberalizare politică. ”Totul trebuie să fie plasat sub conducerea PCC: organiaţiile PCC, Guvernul, armata, societatea civilă şi indiferent de locul în care ne aflăm”, a subliniat el.

Congresul Partidului Comunist Chinez a anunţat şi Comitetul sau Central, format din 205 de membri şi 171 de membri supleanţi. Xi Jinping a fost ales ca lider al partidului pentru încă un mandat de cinci ani.

Xi Jinping şi-a consolidat treptat puterea după accederea sa la conducerea partidului în 2012 şi, un an mai târziu, la preşedinţia ţării. 

Sub Xi Jinping, China a cunoscut o dezvoltare semnificativă, un impuls spre modernizare şi asumarea unui rol tot mai important pe scena mondială, în paralel însă cu o creştere a autoritarismului, cenzurii şi încălcării drepturilor omului, notează BBC. 

Partidul Comunist urmează să anunţe, miercuri, o  reînnoire a Comitetului Permament al Biroului săi Politic - instanţa de şapte membri care conduce China.

Xi Jinping - care este totodată preşedintele Republicii Populare - şi Li Keqiang, premierul său, urmează să rămână în acest cerc. Însă ceilalţi cinci membri actuali urmează să prăsească puterea, din cauză că au ajuns la limita de vârstă informală de 68 de ani.

Cine îi va înlocui? Suspansul rămâne asupra identităţii vârstei şi tendinţelor politice ale noilor veniţi, care vor fi aleşi în mod oficial.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite