Wesley Clark: Ucraina trebuie înarmată chiar acum. Rusia va ataca ţara în 60 de zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kremlinul duce un război hibrid împotriva Ucrainei încă din februarie 2014. În acest război, Moscova a folosit o combinaţie de forţe separatiste, de voluntari paramilitari şi de forţe speciale, dar şi convenţionale ruse. De la cele două armistiţii încheiate la Minsk, unul în septembrie 2014, altul în februarie 2015, forţele conduse de Kremlin au cucerit teritorii adiţionale, notează generalul Wesley Clark într-un material publicat pe „Newsweek“.

O echipă formată din generalul (în retragere) Wesley K. Clark, fost lider suprem al NATO în Europa, general-locotenentul (în retragere) Patrick M. Hughes, fostul director al agenţiei de apărare şi general-locotenentul (în retragere) John S. Caldwell, fost cercetător al Armatei, s-a întâlnit cu oficiali civili şi militari, inclusiv cu preşedintele Ucrainei Petro Poroşenko, cu liderul militar ucrainean Viktor Mujenko, cu ambasadorul american din Ucraina Geoffrey Pyat, cu miniştri, parlamentari şi lideri militari ucraineni.

Iată concluziile acestor întâlniri, notează Wesley Clark.

Vladimir Putin este responsabil de război

Războiul din Ucraina este unul hibrid, un model care nu s-a mai întâlnit înainte. În ciuda comentariilor politice şi din media, luptele din Ucraina nu sunt rezultatul unui război civil dus de separatişti ucraineni. Criza ucraineană este, de fapt, un război direcţionat, finanţat şi susţinut de Kremlinul care exploatează şi nemulţumirea unor locuitori ai regiunii estice Donabss.

Ideea că Ucraina este neajutorată în faţa agresiunii ruseşti este greşită, dar capabilităţile ţării sunt inadecvate în faţa celor ale Rusiei.

Forţele ruse sunt mai numeroase şi mai avansate din punct de vedere tehnologic

Ucrainenii se descurcă destul de bine împotriva separatiştilor şi a paramilitarilor, însă nu poate susţine o confruntare directă cu soldaţii ruşi, care sunt implicaţi profund în luptele din estul ţării.

Potrivit estimărilor, aproximativ 9.000 de militari ai Federaţiei Ruse, şi între 30 şi 35.000 de separatişti sunt în estul Ucrainei. Aceste forţe includ aproape 400 de tancuri şi 700 de piese de artilerie, inclusiv lansatoare de rachete. Alţi aproximativ 50.000 de militari ruşi sunt detaşaţi de-a lungul graniţei ruse cu Ucraina. Alţi 50.000 se află în peninsula Crimeea.

Forţele ruse folosesc sisteme de armament foarte avansate – tancuri, artilerie, obuze, sisteme de apărare antiaeriene, elicoptere, comunicaţii sigure, contramăsuri electronice, spionaj, sisteme prin satelit şi alte capabilităţi tactice şi operaţionale.

Ucrainenii duc lipsă de echipamente-cheie

Ucraina foloseşte echipament din era sovietică, combinat cu un număr limitat de capabilităţi moderne. Forţele ucrainene au lipsuri mari de echipament militar:

Nu pot comunica prin radio din cauza bruiajelor ruse, care sunt eficiente şi la deconectarea şi defectarea sistemelor GPS. Folosirea unor contramăsuri electronice puternice, cum ar fi bruiajul distructiv, este necesar pentru ucraineni.

Ucrainenii nu au asemenea arme, cu excepţia uneia de rază scurtă plasată pe tancuri, dar care este ineficientă împotriva tancurilor T90 ruseşti. Aceste tancuri, echipate cu blindaj nou, modern, sunt invulnerabile pe câmpul de luptă.

Tancurile ucrainene nu au un sistem de vedere pe timp de noapte eficient. 

Previziuni despre viitor: Ucrainenii vor fi atacaţi în următoarele 60 de zile

Forţele ucrainene se aşteaptă la un atac în următoarele 60 de zile. Această estimare se bazează pe imperative geografice, pe modelul impus de activitatea rusească şi pe analiza acesteia, dar şi pe declaraţii din partea lui Putin.

Recomandări pentru când se va relua conflictul

De una singură, Ucraina nu se va putea apăra de agresiunea rusă. Ţara are nevoie imediată de ajutor militar în anumite zone critice, cum ar fi dispozitive de imagistică şi de comunicare, sisteme anti-blindaj de rază lungă, arme cu vedere de noapte, radare şi altele.

Urgenţa în cazul acestor ajutoare este dată de ofensiva rusă ce este aşteptată în această primăvară. Cel puţin un pachet militar de asistenţă minimă care să conţină şi cât de multe componente letale pot fi adunate sunt recomandate împotriva ofensivei ruseşti, conchide generalul Wesley Clark pentru „Newsweek“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite