Washingtonul şi Kievul au început discuţiile privind înarmarea armatei ucrainene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţi ai Washingtonului şi oficiali de la Kiev au demarat deja discuţiile cu privire la înarmarea armatei ucrainene, susţine vicepreşedintele parlamentului Ucrainei.

„În prezent, purtăm discuţii la nivel tehnic cu privire la tipurile de arme neletale care vor fi livrate în curând Ucrainei”, a afirmat Andrei Parubii, vicepreşedintele Parlamentului de la Kiev, citat de agenţia rusă de ştiri Interfax.

Andrei Parubii a anunţat că în cadrul vizitei pe care a efectuat-o recent în Statele Unite s-a întâlnit cu oficiali de rang înalt de la Pentagon şi membri ai Consiliului de Securitate, precum şi cu adjunctul secretarului de Stat pentru Afaceri Europene, Victoria Nuland. El a dezvăluit, totodată, că a prezentat o listă cu arme necesare Ucrainei. Potrivit lui, lista conţine atât arme letale, cât şi neletale.

Administraţia Obama analizează posibilitatea de a livra armament şi echipament defensiv Kievului, în contextul în care separatiştii proruşi din estul ţării primesc constant ajutoare din Rusia. Comandantul militar al NATO şi oficiali ai administraţiei americane trebuie să decidă dacă vor susţine înarmarea forţelor ucrainene care luptă cu separatiştii proruşi din estul ţării, transmite cotidianul american „The New York Times”. 

În ciuda declaraţiilor făcute de oficialii de la Kiev, care susţineau încă din vară că americanii vor începe să le trimită arme, preşedintele Barack Obama nu a luat încă decizia de a trimite „armament letal”. Acum însă, intensificarea luptelor din regiunea Donbass forţează SUA şi NATO să decidă dacă vor interveni şi astefl pentru a sprijini Ucraina. Philip Breedlove, comandantul suprem al forţelor militare NATO, s-a pronunţat deja în favoarea înarmării Ucrainei, în timp ce John Kerry, Secretarul american de Stat, este deschis la discuţii, susţin jurnaliştii americani. 

O posibilă implicare a Alianţei Nord-Atlantice în conflictul ucrainean a fost respinsă anterior de către cinci membri NATO, inclusiv de Statele Unite ale Americii. Cu toate acestea, oficialii alianţei au subliniat ca NATO nu poate trimite arme letale unui stat non-membru, însă ţările acestei alianţe au dreptul. Statele Unite au acuzat Rusia că desfăşoară un război indirect în Ucraina, dar au exclus până în prezent să furnizeze arme autorităţilor de la Kiev. Casa Albă limitează susţinerea americană la un ajutor „neletal”, care include veste antiglonţ, echipament medical şi radare pentru detectarea tirurilor de mortier.

„Deşi rămânem concentraţi pe căutarea unei soluţii prin mijloace diplomatice, evaluăm fără încetare alte opinii pentru a crea un spaţiu pentru o soluţie negociată la această criză", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului naţional de securitate, Bernadette Meehan, potrivit AFP. 

Trilaterala Merkel-Putin-Hollande şi Conferinţa de Securitate de la Munchen au scos la iveală poziţiile tot mai îndepărtate dintre SUA şi UE privind soluţionarea crizei din Ucraina. Dacă americanii s-au folosit de ultimele săptămâni pentru a transmite pe toate căile că înarmarea Ucrainei este pasul esenţial în această etapă a conflictului, europenii, în frunte cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, se opun categoric acestei măsuri. Mai mult, Merkel i-a avertizat clar pe americani să nu încerce să-l sperie pe Putin. 

Merkel: Nu încercaţi să-l speriaţi pe Putin

„Nu-mi pot imagina o situaţie în care livrarea de echipament militar superior armatei ucrainene îl va impresiona într-atât pe preşedintele Putin încât să creadă că va pierde pe cale militară”, a spus Merkel. Apoi, a arătat cancelarul, un conflict se poate încheia şi altfel decât militar sau cu intervenţia americanilor. „Am crescut în Germania de Est. Am văzut Zidul. Americanii nu au intervenit la Zid, dar în final am câştigat”, a declarat cancelarul german. În acelaşi ton, preşedintele francez Francois Hollande se opune furnizării de armament Ucrainei. 

O altă voce puternică din UE care refuză propunerea americanilor este Marea Britanie. Phillip Hammond, ministrul Externelor de la Londra, a avertizat că înarmarea Ucrainei va duce la escaladarea conflictului în care, până acum, au murit mai bine de 5.300 de oameni. „În acest moment nu credem că furnizarea de armament ar reprezenta o contribuţie pozitivă. Şi câtă vreme există ceea ce seamănă aproximativ cu un blocaj militar, toată atenţia trebuie să fie îndreptată spre găsirea unei soluţii politice pentru rezolvare acestuia”, a declarat Hammond vineri, la Munchen, unde s-a aflat pentru a participa la Conferinţa de Securitate.

infografie NATO îşi consolidează prezenţa în Europa de Est

Pături versus tancuri

Această poziţie a fost aspru criticată de delegaţia americană. Senatorii republicani John McCain şi Lyndsey Graham au îndrăznit cele mai dure atacuri la Merkel. „La final de zi, poţi să te duci la Moscova până te albăstreşti (aluzia la întâlnirea Merkel-Putin-Hollande de la Moscova – n.r.). Important este să te ridici şi să confrunţi ceea ce este în mod evident o minciună şi un pericol”, a spus Graham. 

„Ucrainenii sunt măcelăriţi, iar noi le trimitem pături şi mâncare. Păturile nu te ajută prea mult în faţa tancurilor”, a spus şi McCain, fost candidat la preşedinţia SUA şi erou al Războiului din Vietnam. 

„De prea multe ori, Putin a promis pace şi, în schimb, a livrat tancuri, soldaţi şi arme”, a declarat şi vicepreşedintele american Joe Biden, lăsând uşa deschisă planului de înarmare. 

[<a href="//storify.com/elenadumitru/armisti-iul-din-ucraina-in-pericol" target="_blank">View the story "Armistiţiul din Ucraina, în pericol" on Storify</a>]

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite