Viktor Orban acuză Comisia Europeană că blochează fondurile europene din „motive politice evidente”
0Premierul ungar Viktor Orban a acuzat vineri Comisia Europeană că, din motive politice, îngheață fondurile europene destinate Ungariei.
Aceste motive ar fi legate de încălcarea politicilor europene referitoare la primirea migranților și de neaplicarea sancțiunilor europene impuse Moscovei. ''În câteva subiecte fundamentale există divergenţe de opinie între Comisia Europeană şi Ungaria şi de aceea nu agreează guvernul ungar'', astfel că ''birocraţii de la Bruxelles'' amână în cazul Ungariei aplicarea planului de relansare post-pandemie ''din motive politice evidente'', a declarat Orban, preluat de Agerpres. Acesta a adăugat că UE ''cere deschiderea frontierelor noastre pentru migranţi, dar noi nu vom face asta, introducerea propagandei lor sexuale în şcolile noastre, dar la fel nu o vom face, şi ne mai cere sprijinul necondiţionat pentru sancţiuni (împotriva Moscovei) şi pentru război (în Ucraina), dar nici pe aceasta nu o vom face''.
Potrivit lui Viktor Orban, birocrații de la Bruxelles sunt incorecți cu Ungaria punându-i mereu noi și noi condiții. 'Trebuie să ne străduim să ajungem la un acord'' cu Comisia Europeană, a admis Orban.
El a reafirmat că se opune iniţiativei UE de a sprijini Ucraina cu un ajutor de 18 miliarde de euro, pentru că asta presupune constituirea unui nou împrumut comun. El a spus că preferă să ofere Ucrainei pe bază bilaterală partea din acest ajutor ce ar reveni Ungariei.În ceea ce priveşte sancţiunile contra Rusiei, Orban consideră ce cele opt pachete de sancţiuni adoptate până în prezent de UE nu și-au atins ținta provocând însă pierderi blocului comunitar.
Ungaria ''şi-a atins mereu obiectivele naţionale'' în negocierea acestor sancţiuni, ''aşadar suntem încrezători când mergem la următoarea rundă de dezbateri asupra celui de-al 9-lea pachet'' de sancţiuni, a mai spus premierul Ungariei.
Comisia Europeană le-a propus miercuri statelor UE suspendarea a 7,5 miliarde de euro din fondurile de coeziune alocate Ungariei şi a celor 5,8 miliarde de euro ce revin acestei ţări sub formă de granturi în planul european de relansare în urma pandemiei. O decizie ar trebui luată până pe 19 decembrie.
Comisia Europeană a validat planul naţional de redresare şi rezilienţă unguresc în baza căruia pot fi accesate 5,8 miliarde, dar a transmis Budapestei o listă cu 27 de condiţii, descrise ca măsuri de combatere a corupţiei sau reforme pentru asigurarea independenţei justiţiei.