Viitorul cancelar german: „Prioritatea mea absolută acum este să creez unitate în Europa”

0
Publicat:

Friedrich Merz, cel mai probabil viitorul cancelar al Germaniei, nu a așteptat rezultatele finale ale alegerilor din țara sa, din această duminică, pentru a anunța începutul unei noi ere în Europa, relatează BBC.

Friedrich Merz, un altlantist convins/FOTO:EPA/EFE
Friedrich Merz, un altlantist convins/FOTO:EPA/EFE

Declarând că Statele Unite sunt indiferente față de soarta acestui continent, Merz a pus sub semnul întrebării viitorul NATO și a cerut Europei să își întărească rapid propria apărare. Aceste declarații, venite din partea unui apropiat aliat al SUA și din partea unui Merz cunoscut ca fiind un atlantist convins, ar fi fost de neimaginat acum câteva luni.

Este o schimbare seismică. Poate părea o exagerare, dar ceea ce trăim acum în ceea ce privește relațiile transatlantice este fără precedent în ultimii 80 de ani, de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Marile puteri europene au fost profund șocate de administrația Trump, care sugerează că ar putea retrage garanțiile de securitate acordate Europei încă din 1945.

„Nu mi-aș fi imaginat vreodată că voi spune așa ceva într-o emisiune de televiziune, dar, după declarațiile lui Donald Trump de săptămâna trecută… este clar că acest guvern nu prea se interesează de soarta Europei”, a spus Friedrich Merz într-o dezbatere post-electorală de duminică.

„Prioritatea mea absolută va fi să întăresc Europa cât mai repede posibil“

„Prioritatea mea absolută va fi să întăresc Europa cât mai repede posibil, astfel încât, pas cu pas, să putem obține cu adevărat independența față de SUA”, a adăugat acesta.

Merz a lăsat să se înțeleagă că acest demers este atât de urgent încât nu este sigur că liderii alianței transatlantice care se vor întâlni în iunie vor mai discuta despre NATO în forma sa actuală sau dacă va trebui să se creeze mult mai rapid o capacitate de apărare europeană independentă.

În mod semnificativ, viitorul cancelar a pus administrația Trump pe aceeași linie cu Rusia – văzută pe scară largă ca o amenințare la adresa securității Europei în ansamblu. „Suntem sub o presiune enormă din două părți, iar prioritatea mea absolută acum este cu adevărat să creez unitate în Europa”, a spus Merz.

Premierul britanic urmează să ajungă la Washington joi, după vizita din această săptămână a președintelui francez Emmanuel Macron.

Friedrich Merz recunoaște indirect un sentiment de „Fomo” – teama de a nu rata ceva important. Teoretic, Germania ar trebui să fie prezentă și ea, spune acesta. Berlinul este una dintre marile trei puteri ale Europei, alături de Franța și Marea Britanie.

Și, în timp ce SUA și Rusia poartă discuții bilaterale despre, dar nu și cu, Ucraina, se pare că asistăm la o revenire globală a politicii marilor puteri.

Însă Germania a fost absentă de pe scena europeană și mondială de ceva timp. Fostul guvernul, slăbit și divizat de lupte interne aprige, a lăsat electoratul german frustrat, dorind o concentrare urgentă asupra economiei și migrației, dar și asupra cerinței europene de acțiune față de Rusia, securitate și apărare.

Germanii, îngrijorați pentru soldații americani

Merz afirmă că o prioritate majoră pentru Germania este să se reangajeze pe plan internațional.

Țara sa este deja al doilea cel mai mare donator de ajutoare militare pentru Ucraina, după Statele Unite.

Merz dorește să continue acest sprijin, dar, spre deosebire de Franța și Marea Britanie, a fost reticent în privința trimiterii de soldați în Ucraina, pentru a sprijini un eventual armistițiu.

Totuși, având în vedere istoricul Germaniei – care a fost constantă în oferirea de ajutoare pentru Ucraina, chiar dacă a întârziat la fiecare pas – un „Nu” acum nu înseamnă neapărat un „Nu” definitiv în ceea ce privește trimiterea de trupe sau participarea la o eventuală „forță de reasigurare” europeană în Ucraina.

Pentru moment, germanii sunt îngrijorați pentru soldații americani – cei 35.000 de militari staționați în Germania, care le oferă un sentiment de siguranță.

Este destul de neobișnuit ca politica externă să fie o preocupare majoră pentru alegători în timpul campaniilor electorale, dar, în Germania, alături de economie și migrație, tot mai mulți cetățeni au spus că se simt neliniștiți de siguranța păcii în Europa.

În noiembrie, Ministerul german de Interne a anunțat că întocmește o listă de adăposturi de urgență pentru civili.

Ucraina poate fi departe, dar germanii se simt expuși riscurilor din partea Rusiei din două motive.

În primul rând, din cauza cantității de echipament militar pe care Germania l-a trimis în Ucraina. Extrema dreaptă, Alternativa pentru Germania (AfD), cu sloganul „Germania mai întâi”, a susținut ca Berlinul să abandoneze Kievul și să restabilească relațiile cu Rusia, o strategie asemănătoare cu cea a lui Donald Trump, așa cum îi place partidului să sublinieze.

În al doilea rând, mulți germani cred că, dacă Rusia ar dori cu adevărat să destabilizeze Europa, ar putea fi tentată să lovească una dintre Marile Trei puteri cu o rachetă cu rază lungă de acțiune.

Teama de insecuritate

Franța și Marea Britanie sunt puteri nucleare. Germania nu este. Chiar și armata sa convențională este grav subdimensionată și insuficient echipată (ceea ce îi irită profund pe partenerii europeni), iar Germania se teme că ar putea deveni o țintă ușoară.

Cu atât mai mult în cazul în care președintele Trump își retrage trupele din Germania. El a promis să reducă semnificativ prezența militară americană în Europa.

Teama de insecuritate din Germania l-a determinat pe Friedrich Merz să sugereze săptămâna trecută că va căuta să creeze o „umbrelă nucleară europeană” alături de Franța și Marea Britanie, pentru a înlocui garanțiile nucleare americane.

Este o idee ușor de invocat în timpul campaniei, dar în realitate este extrem de complexă – având în vedere implicațiile de capacități, angajamente și control.

Realitatea este că Friedrich Merz va avea nevoie de foarte mulți bani pentru a-și pune în aplicare planurile de securizare a Germaniei și a Europei, iar economia Germaniei este în stagnare.

De asemenea, va trebui să ajungă la un acord cu partenerii de coaliție cu care va forma viitorul guvern german – dar și cu alte țări europene, precum Marea Britanie.

Și nu este sigur că aceștia vor dori să adopte un ton atât de ferm față de SUA.

Această alegere ar putea anunța o conducere mai puternică din partea Germaniei. Dar este oare restul Europei pregătit pentru aceasta?

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite