VIDEO Simbol evreiesc doborât la Chişinău de creştini moldoveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste o sută de creştini din Republica Moldova au smuls ieri din Chişinău unul dintre cele mai vechi simboluri ale poporului evreu, menora. În locul candelabrului cu şapte braţe prezent pe stema statului Israel, protestatarii au pus o cruce de lemn, potrivit unimedia.md.

Înarmaţi cu drapelele Republicii Moldova şi cruci, creştinii au scandat lozinci antievreieşti în centrul Capitalei moldovene împotriva simbolului instalat cu prilejul sărbătorii Hanuca. Au smuls apoi menora din parcul Ştefan cel Mare şi au înfipt în locul acesteia o cruce din lemn.

"Noi suntem în ţară ortodoxă şi Ştefan cel Mare a apărat-o de tot soiul de jidovi, dar ei au venit şi au pus menora. Este o fărădelege, o îngăduinţă a puterii de stat de astăzi, care a permis aşa ceva într-o ţară ortodoxă. Eu fac apel, dacă sunteţi ortodocşi, sculaţi-vă şi spuneţi cuvântul vostru", susţine protoiereul Bisericii „Sfânta Paraschiva", Anatolie Cibric, care împreună cu ceilalţi protestatari, a răsturnat menora de lângă soclul lui Ştefan cel Mare.

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei moldovene a spus că "este vorba de o actiune necoordonată cu conducerea Mitropoliei Moldovei. Vom investiga acest caz şi vom lua măsurile care se impun. Este o acţiune regretabilă". Menora a fost transportată la Memorialul Victimelor Holocaustului, în prezenţa a 20 de poliţişti.

În Moldova sunt 30.000 de evrei. Potrivit unui studiu realizat în anul 2000, 93,3 la sută dintre moldoveni sunt creştini şi 1,5% - evrei.

Candelabru cu şapte braţe, menora este unul dintre cele mai vechi simboluri ale poporului evreu, fiind prezent chiar pe stema statului Israel. Despre acest obiect de cult religios mozaic se scrie în Vechiul Testament (Zaharia 4,2): "El m-a întrebat: Ce vezi ? Eu am răspuns: M-am uitat şi iată că este un sfeşnic cu totul de aur, şi deasupra lui un vas cu untdelemn şi pe el 7 candele care sunt în vârful sfeşnicului".

Sărbătoare care durează opt zile, Hanuka reprezintă "Sărbătoarea inaugurării" sau "Sărbătoarea luminilor" şi se comemorează victoria macabeilor asupra monarhiei seleucide din Siria, care încerca să distrugă religia evreiască şi să elenizeze popoarele de sub dominaţia sa. Este o sărbătoare minoră, în timpul căreia munca şi alte activităţi nu sunt interzise. În fiecare seară de Hanukah se aprinde hanuchia, menora specială destinată acestei sărbători care, de altfel, se mai numeşte din acest motiv şi "Sărbătoarea luminilor".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite