VIDEO Închisoarea norvegiană în care orice deţinut şi-ar dori să ajungă: „Aici condamnaţii sunt trataţi ca nişte oameni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Condiţiile de detenţie ale prizonierilor de pe insula Bastoy sunt cât se poate de... normale! FOTO captură YouTube
Condiţiile de detenţie ale prizonierilor de pe insula Bastoy sunt cât se poate de... normale! FOTO captură YouTube

Prizonierii închisorii de pe insula Bastoy din Norvegia, printre care se găsesc criminali sau violatori, trăiesc în condiţii considerate de critici „de lux“. Intenţia Norvegiei de a educa aceşti oameni periculoşi a făcut ca acest regim de detenţie să fie cunoscut ca un loc în care te poţi vindeca.

Norvegia are o populaţie de aproximativ cinci milioane de oameni şi doar 4.000 de prizonieri, spre deosebire de România, unde în 2012 existau peste 31.000 de deţinuţi.

Erwin James de la publicaţia britanică „The Guardian“ a fost închis timp de 20 de ani pentru crimă, înainte de a fi eliberat în august 2004. El povesteşte cum şi-a petrecut primii opt ani de închisoare într-o celulă cu un pat, un scaun, o masă şi o găleată pe post de toaletă. Acum a mers în închisoarea de pe insula Bastoy, aflată la 74 kilometri sud-est faţă de capitala ţării, pentru a vedea condiţiile deţinuţilor de acolo.

Aici suntem trataţi cu încredere şi cu responsabilitate. Ne tratează ca pe nişte adulţi. Este ca şi cum ai trăi într-un sat, într-o comunitate. Toată lumea trebuie să lucreze. Dar avem şi timp liber, aşa că putem să pescuim sau putem înota pe timp de vară. Ştim că suntem prizonieri, dar aici ne simţim oameni“, spune Petter, unul dintre deţinuţi.

Ajuns pe insulă, jurnalistul britanic descoperă o cu totul altă lume faţă de imaginea obişnuită a unei închisori. Pe insulă de 2,6 kilometri pătraţi există un personal format din 70 de membri. Principala lor sarcină este să numere deţinuţii în diferite momente ale zilei, iar pe timpul nopţii rămân de pază doar patru paznici.

Căsuţele care găzduiesc până la şase deţinuţi sunt răspândite pe întreaga insulă. Fiecare condamnat are propria cameră şi doar bucătăria şi celelalte facilităţi sunt la comun. „Ideea este ca ei să se obişnuiască să trăiască la fel cum ar face-o atunci când vor fi eliberaţi“, spune Thorbjorn, unul dintre paznicii închisorii. Bărbaţii câştigă echivalentul a şapte euro pe zi şi li se acordă o alocaţie alimentară de 80 de euro pe lună, cu care îşi pot cumpăra de la magazinul de pe insulă produse pentru a-şi pregăti micul dejun şi cina.

O arenă de dezvoltare a responsabilităţii

„Înţeleg de ce toate aceste beneficii stârnesc controverse. O închisoare obişnuită este privită drept un loc de pedeapsă, în care eşti privat de confort, nu unul în care te bucuri de toate condiţiile“, scrie James.

Prizonierii norvegieni pot aplica pentru un transfer la închisoarea Bastoy doar atunci când mai au de ispăşit până la cinci ani din pedeapsă. Orice tip de infractor, inclusiv cei condamnaţi pentru crimă sau viol, poate fi acceptat, atâta timp cât se potriveşte criteriilor. Principalul criteriu de selecţie este ca aceştia să ducă o viaţă normală, fără abateri, după ce vor fi eliberaţi.

Pe insulă, ei au grija de fermă: îngrijesc oi, vaci sau păsări şi îşi cultivă propriile fructe şi legume. Alţi deţinuţi se ocupă de curăţenie, de grajdurile cu cai sau de repararea propriilor biciclete în atelier.

inchisoare norvegia 2 youtube

Prizonierii îşi cultivă propriile legume şi fructe FOTO YouTube

Pe insulă se mai află o biserică, o şcoală şi o bibliotecă. Viaţa este una normală aici, iar închisoarea aduce aminte de o comunitate religioasă, decât de un loc de detenţie. Directorul închisorii, Arne Nilsen, spune că aceasta este „o arenă de dezvoltare a responsabilităţii“.

„Legea nu spune că o condamnare la închisoare este echivalentă cu suferinţa. Pedeapsa este că-ţi pierzi libertatea. Dacă tratăm oamenii ca animale atunci când sunt în închisoare, ei sunt predispuşi să se comporte ca atare. Aici, îi tratăm ca pe fiinţe umane, cu respect, ca să înveţe să respecte la rândul lor. Dar îi supraveghem tot timpul. Este important ca atunci când sunt eliberaţi să nu mai comită astfel de infracţiuni. Aceasta este justiţia pentru societate“, a explicat Nilsen.

Un loc care generează speranţă

Hessel este un tânăr de 23 de ani condamnat la 11 ani pentru omor. A ucis din răzbunare, iar drogurile i-au întunecat mintea. Acum lucrează la îngrijirea cailor din grajdurile fermei şi mai are patru ani de ispăşit. „Când voi fi eliberat vreau să-mi fac o familie. Aici învăt cum pot face asta“, spune el.

Pe lângă această muncă, Hessel cântă la chitară în trupa închisorii. Bjorn este profesorul trupei. Fost prizonier al închisorii, Bjorn a primit o pedeapsă de cinci ani pentru că şi-a atacat soţia într-un moment de furie, iar acum se întoarce o dată pe săptămână pentru a da lecţii de chitară. „Ştiu că există potenţial pentru ca oamenii de aici să se schimbe“, crede el.

Printre prizonierii de pe insulă se află şi Vidor, care la 72 de ani este cel mai vârstnic deţinut. Se ocupă de curăţenie şi execută o pedeapă de 15 ani pentru omor dublu. A fost atât de afectat de faptele sale, că ar fi vrut să aibă parte de pedeapsa cu moartea. Dar închisoarea Bastoy i-a redat speranţa.

M-au ajutat să înţeleg de ce am făcut ceea ce am făcut şi m-au ajutat să trăiesc din nou. Mă bucur că m-au lăsat să vin aici. Este un loc sănătos. O să am 74 de ani când o să fiu eliberat. Voi fi fericit dacă o să ajung la 84 de ani, apoi să spun «Pa-pa»“, povesteşte Vidor, care acum studiază filozofia, în special Nietzsche.

„Bastoy nu este o tabără de vacanţă, ci este o viziune asupra viitorului. Este o instituţie penală concepută pentru a vindeca şi pentru a genera speranţă, decât de a face rău. Cu toate acestea, va fi nevoie de mult curaj politic şi de încredere socială pentu a răspândi filosofia penală din Bastoy în afara Norvegiei“, conchide Erwin James.

inchisoare norvegia 3 youtube

La sfârşitul zilei, deţinuţilor le este permis să facă baie în mare FOTO YouTube

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite