VIDEO Dominique Strauss Kahn, fostul şef al FMI, va fi judecat pentru proxenetism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
DSK va fi judecat pentru proxenetism
DSK va fi judecat pentru proxenetism

Procurorii au decis să-l urmărească penal pe fostul director al Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, care a fost forţat să demisioneze după ce a fost acuzat de viol de o cameristă dintr-un hotel din New York.

Fostul şef FMI va fi judecat alături de alte 12 persoane pentru „proxenetism în formă agravată”. Procurorii susţin că grupul îşi creease o reţea de proxenetism care opera într-un hotel din Lille. 

Scandalul este cunoscut drept „afacerea Carlton” în Franţa şi are la mijloc acuzaţii că grupul furniza prostituate pentru orgii sexuale, multe dintre „petreceri” având loc la hotelul Carlton din Lille. 

În vârstă de 63 de ani, DSK nu a negat niciodată că a participat la aceste petreceri, dar susţine că femeile prezente nu erau prostituate şi se aflau acolo de bună voie. 

Avocaţii lui DSK au explicat că acesta era convins că participă la partide de „swingeri" (cupluri care îşi schimbă partenerii, în partide de sex organizate) şi că nu ştia că sunt implicate prostituate.

De asemenea, procurorii au emis ipoteza că DSK că femeile i-au fost oferite „cadou"  de diferiţi afacerişti pe vremea când era încă director general la Fondul Monetar Internaţional. 

A apela la serviciile unor prostituate nu este ilegal în Franţa, însă este ilegal a le procura pentru alţii. Ilegal ar fi fost şi ca DSK, în calitate de şef al FMI, să accepte asemenea „cadouri". 

Dacă va fi găsit vinovat, Dominique Strauss-Kahn riscă până la 20 de ani de închisoare. 

Iniţial, procurorii din Lille au cerut renunţarea la acuzaţii pentru Strauss-Kahn şi un alt suspect, Jean-Luc Vergin, acuzaţi oficial de „aderare la grup organizat şi săvârşirea de proxenetism”.

Potrivit avocaţilor săi, DSK a respins toate acuzaţiile formulate împotriva sa. „A susţinut cu fermitate că nu este vinovat de niciuna dintre aceste fapte şi că nu a fost niciodată conştient că femeile întâlnite ar putea fi prostituate", a declarat avocatul Richard Malka.

***

Atunci când a izbucnit acest scandal, DSK era unul dintre cei mai puternici oameni din lume, cotat cu prima şansă la preşedinţia Franţei în alegerile din mai 2012, bucurându-se de sprijinul a peste 60% din francezi. 

În 2007, Strauss-Kahn voia să devină preşedintele Franţei. A pierdut însă alegerile din interiorul Partidului Socialist (PS), care a ales un alt candidat, Ségolène Royal. În acelaşi an, Nicolas Sarkozy (care o învinsese între timp pe Royal şi devenise preşedinte) l-a sprijinit puternic pe DSK (aşa cum i se spune în Franţa lui Strauss-Kahn), pentru funcţia de director al FMI.

Şi astfel, Strauss-Kahn a plecat la Washington pentru a prelua şefia Fondului. Aici, Kahn şi-a demonstrat însă cu adevărat iscusinţa, readucând la viaţă o instituţie care era văzută mai degrabă ca un braţ birocratic mort. Contextul macroeconomic i-a fost, ce-i drept, unul prielnic.

„Yes, we Kahn!"

„Strauss-Kahn a înhăţat acea oportunitate într-un moment dificil prin faptul că a gândit la scară mare", crede Eswar Prasad, şeful Diviziei de Studii Financiare a Fondului între 2005 - 2006. Presa internaţională a sesizat imediat ambiţiile politice ale socialistului Kahn. „Pentru Strauss-Kahn, un politician francez frustrat care, spun unele voci, se pregăteşte sã-l înfrunte pe Sarkozy pentru funcţia de preşedinte al Franţei, ciocnirea cu bănci centrale şi cu politicieni reprezintă provocarea vieţii", scria atunci Landon Thomas jr în „New York Times". 

Carte de vizită

Dominique Strauss-Kahn şi-a început cariera politică la Uniunea Studenţilor Comunişti, iar în anii 1970 s-a înscris la Centrul de Educaţie, Cercetare şi Studii Socialiste. În 1981 s-a alăturat Partidului Socialist (PS) şi a pus bazele organizaţiei Socialism şi Iudaism. 

- Născut în cea mai înstărită suburbie din Franţa (Neuilly-sur-Seine), Kahn şi-a confirmat ambiţiile politice încă din anii '80, când a deţinut mai multe funcţii în administraţiile locale. În 1991 a devenit ministru al Industriei şi Exportului în cadrul guvernului social-democrat. Este considerat „arhitectul programului de privatizări din anii '90".

- În 1995 a candidat pentru funcţia de primar al oraşului Sarcelles, pe care a şi obţinut-o. 

- În 1997, odată cu venirea la putere a PS, a obţinut funcţia de ministru al Economiei, Finanţelor şi Industriei, însă şi-a dat demisia după numai doi ani, în urma unor acuzaţii de corupţie. Între timp, şi-a demonstrat nevinovăţia. 

- În 2007 a vrut să candideze la Preşedinţia Franţei, însă a fost învins de Ségolène Royal în competiţia din interiorul Partidului Socialist. Strauss-Kahn a preluat funcţia de director al FMI în 2007, fiind susţinut puternic de Nicolas Sarkozy, care o învinsese între timp pe Royal şi devenise preşedintele Franţei.

- Acum, oficialul îşi poate trece în CV faptul că a remodelat organizaţia, creată iniţial (în 1945) pentru a ajuta la reconstruirea economiilor afectate de războaie. 

CITEŞTE MAI MULT

„Afacerea Carlton“: DSK, implicat în proxenetism?

Fostul şef al FMI este suspectat că participa la agape cu prostituate plătite de apropiaţi de-ai săi.

DSK, acuzat oficial în „Afacerea Carlton“

Fostul şef al Fondului Monetar Internaţional Dominique Strauss-Kahn a fost pus oficial sub acuzare luni seară în „Afacerea Carlton“ pentru participare la „proxenetism într-o grupare organizată“.

Ce riscă exact Dominique Strauss Kahn în “Afacerea Carlton”

Fostul pretendent la preşedinţia Franţei este audiat la Lille în cazarma jardarmeriei. În urma interogatoriilor, DSK poate fi acuzat de complicitate la proxenetism şi/sau complicitate la abuz de bunuri sociale. 

Cum a pus FMI mâna pe Europa

Înainte de izbucnirea crizei, Fondul Monetar Internaţional avea operaţiuni neînsemnate şi se vorbea chiar de desfiinţarea instituţiei. În prezent, tot mai multe ţări depind de organizaţie. În rubrica „Dosar“ din această săptămână, „Adevărul“ îţi arată cum un politician abil a reuşit să profite de contextul economic nefavorabil pentru a reinventa FMI.

Dominique Strauss-Kahn, fostul director al FMI, şi-a deschis bancă în Africa

Fostul director al Fondului Monetar Internaţional, care a demisionat în urma unui scandal în care a fost acuzat de viol de o cameristă din SUA, şi-a inaugurat săptămâna aceasta banca din Juba, capitala Sudanului de Sud.

Dominique Strauss-Kahn ocupă o nouă funcţie în Rusia

Fostul director general al Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, recent primit în instanţele de decizie ale unei bănci ruse, a intrat în Consiliul de Supraveghere a Fondului Rus de Investiţii Directe (FRID), a anunţat vineri structura financiară, citată de publicaţia „Le Figaro”.

Dominique Strauss-Kahn, în slujba ruşilor

Fostul şef al FMI a fost cooptat în consiliile de supraveghere ale unor instituţii financiare ruseşti apropiate de Kremlin.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite