VIDEO Discursul ţinut de Hitler în ultimele zile din viaţă: „Poporul german merită să piară“
0
Hitler le-a spus oamenilor lui de încredere că „toată lumea l-a minţit şi l-a înşelat”, cu doar opt zile înainte de a se sinucide în buncărul său, conform unor documente recent divulgate.
Fostul director general adjunct al Serviciului Britanic de Informaţii Interne, Guy Liddell, include în jurnalele sale detalii despre ultimele zile din viaţa lui Hitler, din dosarele Comitetului Comun de Informaţii.
În timpul unei conferinţe în 22 aprilie 1945, Hitler a ţinut un discurs în faţa generalilor săi şi a lui Himmler Heinrich, ministrul de Interne.
„Hitler a venit la ora 8.30 ca un om complet înfrânt. Doar câţiva ofiţeri de armată mai erau de partea lui. Himmler l-a îndemnat pe Hitler să plece din Berlin”, declară oficialii în raport.
Dintr-odată, Hitler a început să ţină unul dintre discursurile sale caracteristice.
„Toată lumea m-a minţit, toată lumea m-a înşelat, nimeni nu mi-a spus adevărul. Forţele armate m-au minţit şi acum Serviciul de Securitate m-a lăsat în voia sorţii. Poporul german nu a luptat eroic. Merită să piară. Nu eu am pierdut războiul, ci poporul german”, a declarat Hitler la vremea aceea.
„Atunci faţa lui s-a învineţit, braţul stâng s-a oprit din gesticulat, iar piciorul stâng i-a paralizat. În acea noapte a avut o cădere nervoasă, tot ce îşi dorea era să moară în Berlin”, se adaugă în raport.
Cu toate acestea, ministrul Armamentului din vremea regimului nazist, Albert Speer, a s
Hitler a fost „calm” în noaptea în care s-a sinucis.
„Hitler abia atunci a realizat că războiul a fost pierdut”, a relatat Speer. El i-a spus ministrului că îşi vede moartea ca pe o eliberare de la o viaţă grea, plină de dificultăţi.
„I-a spus că nu putea să iasă şi să moară în luptă când lui îi era teamă să nu fie rănit şi capturat de ruşi. A preferat să se sinucidă.”
Deşi martorii au declarat că Hitler a rămas sfidător până în ultima clipă, jurnalele lui Liddell conţin o scrisoare din partea ministrului german de Externe, Joachim von Ribbentrop, informează ziarul britanic „The Telegraph”.
„Niciunul dintre cei doi nu a dorit un război cu Anglia, pe care ministrul o vedea ca pe o a doua casă şi prevedea o colaborare strânsă între Anglia şi Germania”, a explicat Liddell.