UPDATE Cutremur în politica germană. Angela Merkel va renunţa la şefia CDU. „Este ultimul meu mandat de cancelar“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angela Merkel, cancelar federal al germaniei şi lider al CDU Foto: EPA/EFE
Angela Merkel, cancelar federal al germaniei şi lider al CDU Foto: EPA/EFE

Cancelarul federal german Angela Merkel, şefa Uniunii Creştin-Democrate, intenţionează să renunţe la conducerea acestei formaţiuni politice în decembrie. Totodată, Merkel a anunţat că acesta este ultimul său mandat de cancelar federal.

UPDATE Şefa Uniunii Creştin-Democrate, Angela Merkel, a anunţat oficial într-o conferinţă de presă că nu va candida din nou la funcţia preşedinte CDU în cadrul congresului partidului ce va avea loc în decembrie, la Hamburg.

Decizia sa vine ca urmare a rezultatelor„dezamăgitoare“ înregistrate la alegerile regionale din landul Hessa (centrul Germaniei).

Angela Merkel a declarat, totodată, că acesta este ultimul său mandat în fruntea executivului de la Berlin. Ea a afirmat că a fost întotdeauna conştientă de faptul că nu s-a „născut cancelar“. 

Angela Merkel a declarat că s-a gândit să nu mai candideze la şefia Uniunii Creştin-Democrate înainte de vacanţa de vară.

- Ştirea iniţială - 

Cancelarul german Angela Merkel, şefa Uniunii Creştin-Democrate, intenţionează să renunţe la conducerea formaţiunii, potrivit unor surse citate de Bild.de. Ea ar fi luat această decizie ca urmare a rezultatului înregistrat de partidul său la alegerile regionale din landul Hessa.

Deşi s-a clasat pe primul loc, Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a întrunit numai 27% din voturi, mai puţin cu 11,3% în comparaţie cu alegerile din 2013 din acest land situat în centrul Germaniei.

În acest context, Merkel şi-ar fi anunţat luni colegii din conducerea CDU că nu va mai candida la şefia formaţiunii la congresul partidului care va avea loc în decembrie, relatează Bild.de şi Der Spiegel. 

Ea ar intenţiona însă să rămână în fruntea executivului de la Berlin.

Decizia este însă surprinzătoare, având în vedere că, în februarie, Merkel declara în cadrul emisiunii „Berlin direkt“ de la ZDF că, pentru ea, aceste două posturi (lider al CDU şi funcţia de cancelar federal) merg mână în mână. Angela Merkel spunea atunci că numai în acest fel poate fi construit un guvern stabil. 

Totodată, Angela Merkel ar intenţiona ca, după terminarea actualului mandat în fruntea executivului de la Berlin, să nu mai candideze pentru această funcţie, transmit Focus.de şi Bild. 

De altfel, o nouă candidatură pentru acest post ar fi fost puţin probabilă, notează Bild.de. Mandatul Angelei Merkel în fruntea executivului de la Berlin se termină în anul 2021.

De asemenea, Merkel nu ar mai intenţiona să candideze la alegerile parlamentare.

Potrivit AFP, citată de Focus.de, după terminarea mandatului, Merkel nu ar vrea nici să preia un post la Bruxelles.

Deocamdată, aceste informaţii difuzate de presa germană nu au fost confirmate oficial. O conferinţă de presă este aşteptată la ora 13.00 (14.00, ora României).

Angela Merkel, în vârstă de 64 de ani, conduce Uniunea Creştin-Democrată din anul 2000, iar renunţarea sa la această funcţie ar urma să declanşeze o cursă internă în partid pentru desemnarea persoanei care îi va succeda. Favorită pentru preşedinţia CDU este considerată Annegret Kramp-Karrenbauer, care deţine în prezent funcţia de secretar general al partidului.

În cursa pentru şefia CDU ar urma să intre şi ministrul federal al Sănătăţii, Jens Spahn, şi premierul landului Renania de Nord - Westfalia, Armin Laschet.  Şi fostul şef al grupului parlamentar conservator din Bundestag (parlamentul federal german) Friedrich Merz îşi doreşte să intre în cursa pentru şefia Uniunii Creştin-Democrate.

În acest timp, scrie „Der Spiegel“, şefa Partidului Social Democrat (SPD) Andrea Nahles a exclus luni dimineaţă o schimbare în cadrul conducerii formaţiunii ei, în ciuda rezultatului obţinut la alegerile din Hessa. Social-democraţii au înregistrat un scor de 19,8%, în scădere cu 10,9% faţă de 2013.

Verzii (Grüne) au înregistrat însă o creştere semnificativă (8,7%) în comparaţie cu alegerile precedente, întrunind 19,8% din voturi, la egalitate cu social-democraţii.

Formaţiunea de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a obţinut 13,1% din voturi (+9%), FDP a obţinut 7,5% (+2,5%), iar Linke (Stânga) a întrunit 6,3% din voturi (+1,1%).

Alegerile din landul Hessa au avut loc la numai două săptămâni după cele din Bavaria, unde Uniunea Creştin-Socială, aliata bavareză a Uniunii Creştin-Democrate, a pierdut majoritatea absolută în parlamentul regional.

Uniunea Creştin-Socială (CSU) a obţinut numai 37,2% din voturi (o scădere de 10,5% faţă de alegerile din 2013), pe locul doi situându-se Verzii cu 17,5% din voturi (+8,9% faţă de 2013). Alegătorii Liberi (FW) au înregistrat 11,6% din sufragii (+2,6%), iar AfD a obţinut 10,2% din voturi. 

Alegerile regionale din Bavaria au adus un scor foarte slab social-democraţilor: 9,7% din voturi (mai puţin cu 10,9% faţă de 2013). FDP (Partidul Liber Democrat ) a obţinut 5,1% din sufragii (+1,8% faţă de 2013).

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite