Uniunea Europeană avertizează Marea Britanie că o va aduce în faţa Curţii Europene de Justiţie dacă nu va plăti pentru Brexit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA
FOTO EPA

Uniunea Europeană (UE) va da în judecată Marea Britanie la Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) dacă va încerca să evite achitarea „notei de plată“ pentru Brexit, estimată la 50 de miliarde de lire sterline (peste 57 de miliarde de euro), arată un proiect de plan de negociere obţinut de un ziar olandez şi citat de „The Independent“, transmite news.ro.

Potrivit documentului, UE nu exclude o luptă îndelungată în justiţie cu Marea Britanie pentru a-şi recupera banii pierduţi după ieşirea acestei ţări din blocul comunitar.

„În acest caz, ne vedem la Haga (sediul CEJ, n. red.)!“, a reacţionat recent un oficial european după ce premierul britanic Theresa May a sugerat că vrea un Brexit fără nicio notă de plată, aminteşte „The Independent“.

La rândul ei, May este presată de parlamentari conservatori să-şi scoata ţara din UE fără niciun acord.

O luptă îndelungată în instanţă ar putea submina tentativele de a ajunge la un acord comercial nou cu UE, notează cotidianul britanic.

Summit UE 27, pe 29 aprilie, pentru pregătirea unui răspuns faţă de Brexit

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat marţi că liderii europeni se vor reuni pe 29 aprilie pentru a decide asupra unor reguli de desfăşurare a negocierilor dintre Bruxelles şi Londra. Doar după acest summit, negociatorul-şef pentru ieşire, Michel Barnier, va putea să stabilească prima sa întâlnire cu omologul său britanic, David Davis, scrie „The Guardian“, potrivit news.ro.

„Eu mi-am fi dorit ca Marea Britanie să nu aleagă retragerea din UE. Dar majoritatea alegătorilor britanici au luat o decizie diferită. În acest caz, noi trebuie să facem tot ce putem pentru ca acest proces de divorţ să fie cât mai puţin dureros pentru UE“, a declarat Tusk.

Potrivit preşedintelui Consiliului European, cea mai importantă prioritate este de a aduce „certitudine şi claritate pentru toţi cetăţenii, dar şi pentru companii şi statele membre care vor fi afectate negativ de Brexit“.

Reprezentantul permanent al Londrei pe lângă UE l-a informat luni pe Donald Tusk că articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, care prevede ieşirea unei ţări din blocul comunitar, va fi declanşat pe 29 martie.

Negociatorii vor avea la dispoziţie doi ani, începând din 29 martie, pentru a ajunge la un acord asupra noilor relaţii dintre Londra şi Bruxelles.

În maxim 48 de ore de la activarea articolului 50 de către May, Tusk va trimite liderilor UE un proiect pentru negocierea Brexitului.

Potrivit analiştilor, negocierile urmează să înceapă în mod oficial abia după cel puţin două luni de la notificare, în contextul în care Comisia Europeană (CE) trebuie să stabilească, la rândul ei, detaliile planului de negociere, pe baza liniilor directoare formulate de liderii europeni.

Marea Britanie va fi prima ţară care va părăsi UE, o decizie luată la referendumul din 23 iunie anul trecut.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite