Ungaria rostogolește de zor retorica Kremlinului: Acuzații nefondate la adresa Europei în legătură cu Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ungaria continuă retorica pro-rusă în legătură cu războiul din Ucraina deși pretinde că nu este o portavoce a Kremlinului.

Peter Szijjarto FOTO EPA-EFE
Peter Szijjarto FOTO EPA-EFE

Șeful diplomației ungare, Péter Szijjártó, s-a dedat unei noi tirade la adresa Europei pe tema războiului din Ucraina omițând partea agresoare, și anume Rusia lui Putin.

Oficialul de la Budapesta a acuzat Europa că a alunecat într-o psihoză a unui război „rău” și „brutal” și de 500 de zile încoace nu mai vorbește despre pace, ci se comportă „contraproductiv”.

„Războiul trebuie să înceteze, trebuie condamnat, trebuie indicat în mod clar cine este agresorul şi cine este victima”, a spus Szijjártó, abținându-se însă de la a menționa cine este agresorul.

Șeful diplomației ungare a făcut un nou apel la pace în Ucraina, exact într-o perioadă când astfel de solicitări sunt insinuate dinspre Kremlin sub anumite condiții, mai ales recunoașterea regiunilor ucrainene anexate de Moscova ca fiind parte a Rusiei. Deși Ungaria rostogolește retorica regimului Putin în ceea ce privește Ucraina, totuși Szijjártó respinge ideea că țara sa ar face declarații în funcție de liniile indicate de Kremlin.

„De 500 de zile nu vorbim decât despre asta (război, n. red.). Iar când noi cerem să vorbim despre pace, ni se spune că suntem oamenii lui Putin, propagandişti ai Kremlinului, prietenii sau spionii ruşilor şi aşa mai departe”, a afirmat el.

„Eu însă cred că este în interesul Ucrainei, al poporului ucrainean, al Europei şi chiar al întregii lumi ca în sfârşit să fie pace”, a adăugat ministrul ungar, în condițiile în care conducerea de la Kiev solicită retragerea trupelor ruse din întreg teritoriul Ucrainei, inclusiv din Crimeea, pentru încheierea păcii.

Péter Szijjártó susține că Ungaria este singura țară din Europa care vrea pace în Ucraina, în timp ce alții, cu Uniunea Europeană în frunte în versiunea lui, caută condiții prielnice în acest sens.

„Mâine condiţiile vor fi mai neprielnice decât astăzi, iar ieri condiţiile erau mai bune decât sunt astăzi, pentru că ieri numărul morţilor era mai mic decât azi, iar mâine numărul lor va fi şi mai mare. Aşadar, argumentul împotriva păcii pe care îl auzim din partea colegilor noştri din UE este prefăcut, inacceptabil şi contraproductiv”, a spus el în cadrul MCC Feszt de la Esztergom.

De remarcat este faptul că Szijjártó nu a făcut nicio referire la Vladimir Putin, în contextul în care acesta le-a transmis liderilor africani prezenți joi și vineri la Sankt Petersburg că inițiativele pentru pace sunt dificil sau imposibil de pus în aplicare în prezent.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski respinge la rândul său ideea unei încetări a focului acum, care ar permite Rusiei să ocupe aproape o cincime din ţara sa şi i-ar da timp să se regrupeze pentru o nouă agresiune militară. Practic, Ucraina insistă pentru retragerea trupelor ruse și stabilirea unui cadru clar care să o pună la adăpost de o nouă invazie, poziție susținută de Occident, însă contestată de Ungaria, al cărei premier ultraconservator preferă să fie mai apropiat de dictatura lui Putin decât de lumea occidentală.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite