Ungaria lui Orban, cea mai coruptă țară din UE: cum arată clasamentul Transparency International pentru 2023
0Ungaria, condusă de aproape 12 ani de premierul ultranaționalist Viktor Orban, este țara membră UE cu cel mai ridicat nivel al corupției în anul 2023, constată organizația Transparency International.
Conform calculelor făcute de Transparency International, Ungaria a coborât până pe locurile 76/82, cu un indice de 42 (din care 0 - foarte corupt și 100 - foarte curat), cel mai slab pentru o țară membră UE. Cazul Ungariei a fost menționat de șefa acestei organizații anti-corupție, Alexandra Herzog. „Acolo unde statul de drept, presa independentă şi grupurile din societatea civilă sunt slăbite, înfloreşte corupţia”, a declarat ea, citată de DPA și Agerpres.
„Responsabilitatea scăzută şi corupţia politică subminează statul de drept într-o regiune unde oamenii îşi pierd încrederea în instituţii”, comentează Transparency International referitor la UE. „În cele mai alarmante cazuri, grupuri restrânse de interese au un control prea mare asupra deciziilor politice. În alte cazuri, guvernele urmăresc jurnaliştii, avertizorii de integritate şi alţi «câini de pază»”, adaugă sursa citată.
România figurează în clasament pe locul 63, la fel ca anul trecut, având un indice de 46, același ca în cazurile Iordania, Kuweitului și Muntenegrului. O altă țară vecină României și membră UE, Bulgaria, este plasată pe locul 67, cu un indice de 45.
Republica Moldova are același indice ca Ungaria, și anume 42, în timp ce Serbia lui Aleksandar Vucici și Ucraina afectată de război împart locurile 104/107, cu același indice, 36, constatat și pentru Algeria și Brazilia.
Rusia lui Putin este la coada clasamentului, pe locul 141 din 180, cu un indice de 26, la fel ca Guineea, Kîrgîzstan și Uganda.
Cele mai corupte 11 state din lume sunt Libia, Turkmenistan (locurile 170/171, cu un indice de 18), Guineea Ecuatorială, Haiti, Nicaragua, Coreea de Nord (locurile 172/175, cu un indice de 17), Yemen (locul 176, cu un indice de 16), Sudanul de Sud, Siria, Venezuela (locurile 177/179, cu un indice de 13) și Somalia (locul 180, cu un indice de 11).
În schimb, cele mai vigilente zece stat în privința combaterii corupției sunt șase state membre UE, și anume Danemarca (locul 1, cu un indice de 90), Finlanda (locul 2, cu un indice de 87), Suedia (locurile 6/7, cu un indice de 82), Olanda (locul 8, cu un indice de 79), Germania și Luxemburg (locurile 9/10, cu un indice de 78), plus Norvegia (locul 4, cu un indice de 84) și Elveția (locurile 6/7, cu un indice de 82). Top zece este completat de Noua Zeelandă, locul 3, cu un indice de 84, și Singapore, locul 5, cu un indice de 83.
Statele Unite se află pe locul 24, cu un indice de 69, în timp ce China pe locurile 76/82, cu un indice de 42. De altfel, în afară de China, Republica Moldova și Ungaria, pe locurile 76/72 mai sunt poziționate Bahrain, Cuba și Macedonia de Nord.
Ca regiune, Africa subsahariană este cea mai coruptă, deşi în unele ţări s-au observat progrese, notează Transparency International.
Indicele Percepţiei privind Corupţia prelucrează date şi constatări făcute de 12 instituţii independente specializate în analiza guvernării şi a climatului de afaceri. Printre surse se numără studii şi sondaje efectuate de Fundaţia Bertelsmann din Germania, Banca Africană de Dezvoltare şi Forumul Economic Mondial, precizează DPA.