Ungaria: Formaţiunea de extremă dreapta Jobbik, pe cale de a deveni alternativa la Fidesz, partidul condus de premierul Viktor Orban

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerile parţiale din Ungaria, desfăşurate în oraşul şi zona Tapolca, situate în vestul Ungariei, au dar câştig de cauză partidului de extremă dreapta Jobbik. Deşi tradiţional fief al Fidesz, partidul de guvernământ nu a reuşit să păstreze această circumscripţie electorală.

În acest fel, majoritatea de două treimi, pierdută în februarie, în urma unor alegeri parţiale din oraşul Veszprem ( câştigată de un deputat independent sprijinit de formaţiunile de stânga) a continuat să se erodeze.

Deşi este vorba doar de nişte alegeri parţiale, analişti politici din Ungaria dar şi din străinătate consideră rezultatul ca un indicator al schimbării orientării politice a alegătorilor din Ungaria, cauza principală fiind pierderea masivă a popularităţii partidului de guvernământ Fidesz şi a premierului Viktor Orban.

Ceea ce este de remarcat ar fi viteza în care s-a ajuns la această adevărată degringoladă, concretizată în pierderea a peste un milion de alegători ai Fidesz.

 Dacă numai cu un an în urmă, la alegerile parlamentare, acest partid a obţinut destul de uşor din nou două treimi din mandate, erorile guvernamentale, mai ales pe plan intern, au dus la acest rezultat. Vrem să amintim doar douâ dintre acestea:încercarea de a introduce o taxă pe Internet şi decizia închiderii celor mai multe magazine duminica.

 Măsura legată de internet a scos pe stradă mii de demonstranţi. Opoziţia faţă de această măsură a fost atât de puternică încât guvernul a retras până la urmă proiectul de lege. La aceste măsuri s-au adăugat mai multe scandaluri de corupţie cu implicarea unor înalţi funcţionari de stat şi prăbuşirea unor firme de brokeraj care a afectat o parte din populaţie.

Întrebarea care se pune în aceste condiţii este, de ce alegătorii au ales Jobbik şi nu formaţiunile de stânga. Din păcate, au arătat analiştii, aceste partide nu au reuşit să stabilească o platformă comună şi să ofere o alternativă viabilă la Fidesz şi nici la Jobbik.

Perspectiva unificării acestor forţe este subminată şi de orgolii personale  şi dispute lipsite de principii iar apelurile unora dintre liderii de stânga sau liberali nu sunt luate deocamdată în considerare. În schimb Jobbik, afirmă analiştii, se prezintă cu un program coerent pe care-l urmăreşte de ani de zile şi din care, uneori s-a inspirat şi Fidesz.  

Lozincile populiste ale lui Jobbik, cu caracter antieuropean - partidul s-a opus intrării Ungariei în UE – sunt asemănătoare cu cele ale lui Viktor Orban. În ultimul timp, urmând probabil exemplul Frontului Naţional din Franţa, Jobbik a mai renunţat la lozincile rasiste, antisemite,  revizioniste, s-a mai ”cosmetizat”, încercând să atragă alegătorii deziluzionaţi ai Fidesz. Nefiind la putere, membrii partidului nu au fost implicaţi în scandaluri de corupţie, se consideră „curaţi”. Astfel că, la ora actuală, această formaţiune a ajuns cea de a doua forţă politică din Ungaria.

Ce se va întâmpla în perspectivă cu Ungaria? Dacă Fidesz, prin nişte măsuri hotărâte, nu va reuşi să oprească degringolada partidului şi să recâştige o parte din electoratul pierdut sau dacă stânga nu va reuşi în aproximativ un an de zile să treacă peste neînţelegeri, să elaboreze o platformă comună, atractivă care să  ducă la schimbarea regimului Orban, viitorul Ungariei se va desfăşura sub amprenta extremei drepte, ceea ce o va transforma într-o ţară indezirabilă pentru Europa.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite