Unde ar dori Ucraina să aibă loc următoarea rundă de negocieri de pace cu Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat la o conferință de presă că Kievul are în vedere mai multe posibile locații pentru următoarea rundă de negocieri între Ucraina și Rusia. Zelenski dorește un format la care să participe și delegații din SUA, UE și Marea Britanie, relatează presa ucraineană.

Negocierile de pace de la Istanbul au avut loc într-un format trilateral FOTO Profimedia
Negocierile de pace de la Istanbul au avut loc într-un format trilateral FOTO Profimedia

„Avem în vedere o întâlnire a tuturor echipelor. Dorim să o organizăm la nivel înalt și cu participarea SUA, Ucrainei, Rusiei, a unor reprezentanți ai UE și ai Regatului Unit” a spus Zelenski.

Președintele ucrainean a subliniat că Ucraina dorește să se asigure că vor avea loc negocieri la nivel înalt.

„Avem în vedere Istanbulul, Vaticanul, Geneva sau un alt oraș din Elveția ca posibil loc de întâlnire. Nu alegem o alternativă în locul colegilor noștri turci - abordăm acest lucru din perspectiva rezultatelor. Țara gazdă trebuie să fie capabilă să asigure și să organizeze nivelul adecvat de prezență a delegației.

Dorim ca platforma selectată să poată oferi cel mai înalt nivel de participare posibil... echipe tehnice de cel mai înalt nivel. Dacă suntem pregătiți pentru un summit al liderilor, atunci [ar trebui să avem] factori de decizie reali. Numai pe baza acestor criterii vom lua în considerare și vom face alegerea noastră”, a declarat Zelenski.

Vladimir Putin a fost cel care a propus negocieri directe între delegații la Istanbul, însă a trimis acolo o echipă de nivel inferior.

Pe 19 mai, președintele american Donald Trump a avut o convorbire telefonică cu liderul rus Vladimir Putin, după care a anunțat că Ucraina și Rusia vor începe imediat discuțiile de încetare a focului .

Liderul de la Kremlin a susținut că Rusia este pregătită să lucreze cu Ucraina la un memorandum de pace, care ar include un eventual armistițiu temporar. Liderul rus a mai spus că s-a „reluat” contactul între grupurile de negociere care s-au întâlnit la Istanbul.

Presa ucraineană a dezvăluit că, înainte de apelul cu liderul Kremlinului, Trump a vorbit cu Volodimir Zelenski timp de „câteva minute”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că „nu a fost încă luată nicio decizie privind locul unde vor continua discuțiile dintre Rusia și Ucraina”, a relatat agenția rusă de presă TASS.

Cu privire la un memorandum de pace menționat de Putin, Peskov a spus: „Nu există termene limită și nu pot exista. Desigur, toată lumea vrea să facă asta cât mai repede posibil, dar, evident, diavolul se ascunde în detalii.”

Ce au discutat Donald Trump și Vladimir Putin

Putin a declarat că a considerat apelul „informativ, sincer și foarte util”, a relatat agenția rusă de știri RIA.

„Un armistițiu în situația din Ucraina pentru o anumită perioadă de timp este posibil dacă se ajung la acorduri adecvate”, ar fi declarat liderul rus.

Într-o postare pe Truth Social, publicată la scurt timp după convorbirea telefonică, Trump a declarat că Rusia și Ucraina „vor începe imediat negocierile pentru un armistițiu și, mai important, pentru încetarea războiului”.

 „Rusia vrea să facă comerț la scară largă cu Statele Unite după ce această «baie de sânge» catastrofală se va termina și sunt de acord”, a adăugat el.

„Există o oportunitate extraordinară pentru Rusia de a crea un număr masiv de locuri de muncă și bogăție. Potențialul său este nelimitat.”

Ucraina „poate fi un mare beneficiar în materie de comerț, în procesul de reconstrucție a țării sale”, a mai scris Trump.

Donald Trump, Volodimir Zelenski și aliații europeni salută oferta papei Leon al XIV-lea de a găzdui negocieri Rusia-Ucraina la Vatican

Preşedintele american Donald Trump, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, precum şi aliaţii europeni ai Kievului, au salutat oferta Papei Leon al XIV-lea de a găzdui la Vatican negocieri între Ucraina şi Rusia, a declarat premierul italian Giorgia Meloni, a relatat AFP, citată de Agerpres.

Trump şi Zelenski, preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul federal german Friedrich Merz, preşedintele finlandez Alexander Stubb, şefa guvernului italian Giorgia Meloni, precum şi preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen au discutat la telefon luni, după o convorbire telefonică între Donald Trump şi preşedintele rus Vladimir Putin.

Cu această ocazie, „disponibilitatea Sfântului Părinte de a găzdui negocieri la Vatican a fost apreciată drept pozitivă”, a transmis Meloni într-un comunicat.

Convorbirea telefonică dintre liderii american și rus era menită să contribuie la „începerea imediată a unor negocieri între părţi care să poată duce cât mai repede posibil la un armistiţiu şi să stabilească de asemenea condiţiile unei păci juste şi durabile în Ucraina”, a adăugat premierul italian.

Săptămâna trecută, papa Leon al XIV-lea s-a oferit să medieze într-un mesaj adresat beligeranţilor din întreaga lume.

„Sfântul Scaun este disponibil pentru ca duşmanii să se întâlnească şi să se privească în ochi, pentru ca popoarele să regăsească speranţa şi demnitatea ce le revine, demnitatea păcii”, a declarat el.

Evocând numeroasele conflicte din lume, „de la Pământul Sfânt la Ucraina, din Liban în Siria, din Orientul Mijlociu până în Tigre”, în Etiopia, „şi în Caucaz”, el a deplâns aceste violenţe, îndemnând la acţiune pentru a se ajunge la pace.

„Voi face tot posibilul pentru ca această pace să se răspândească”, a promis noul papă care l-a primit în audienţă la sfârşitul săptămânii trecute pe vicepreşedintele american JD Vance.

Secretarul de stat (numărul doi) al Sfântului Scaun, Pietro Parolin, citat de mass-media, a confirmat disponibilitatea Suveranului Pontif de a fi gazdă la Vatican a unei „întrevederi directe” între responsabili ucraineni şi ruşi.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite