Un spaniol a turnat apă peste câteva picturi rupestre vechi de mii de ani, pentru a obţine poze mai clare pentru Facebook
0Un bărbat este anchetat în Spania pentru infracţiuni de distrugere a patromoniului naţionat după ce, în dorinţa de a obţine fotografii de o calitate superioară a turnat apă peste câteva picturi rupestre vechi de mii de ani.
Dorinţa de obţine cât mai multe aprecieri la postările sale l-a determinat pe un bărbat în vârstă să comită o infracţiune. El este anchetat de autorităţile spaniole pentru că ar fi deteriorat picturi rupestre vechi de mii de ani, turnând apă pe ele, pentru a face fotografii mai bune pentru rețelele de socializare, informează CNN.
Picturile afectate, care se află în diferite locuri din lanțul muntos Sierra Sur de Jaén, sunt protejate în registrul patrimoniului țării, iar bărbatul este anchetat pentru o infracțiune împotriva patrimoniului istoric, se arată în declarația Gărzii Civile spaniole.
Ofițerii de la serviciul de protecție a naturii al Gărzii Civile (Seprona) spun că s-au autosesizat cu privire la acest act de vandalism după ce bărbatul, în vârstă de 39 de ani, din Los Villares, în provincia Jaén din Andaluzia, sudul Spaniei, a încărcat pe Facebook fotografii ale picturilor ude.
„Fotografiile arată că a fost turnată apă pe picturile rupestre, umezindu-le pentru a le vedea mai bine și pentru a capta o imagine mai clară”, se arată în comunicatul anchetatorilor.
Picturile rupestre au fost realizate pe calcar, care conține săruri solubile în apă. Atunci când se toarnă apă pe picturi, aceste săruri se dizolvă și apoi ies la suprafață când apa se evaporă, lăsând o crustă care provoacă „daune ireparabile” picturilor, potrivit specialiştilor.
Agenția de aplicare a legii, care este responsabilă de protejarea patrimoniului istoric al Spaniei, a făcut apel la locuitori să raporteze orice semne de deteriorare sau vandalizare a picturilor rupestre.
Acest incident nu este, însă, singular, tot mai mulţi turişti sau chiar localnici contribuind, în mod inconştient, la distrugerea obiectelor de patrimoniu în întreaga lume.
În luna iunie, un bărbat din Kazahstan a fost prins în flagrant în Pompei, în timp ce zgâria numele „Ali” pe tencuiala din Casa Ceilor, o vilă antică, despre care se crede că a aparținut magistratului Lucius Ceius Secundus.
La mai puţin de o lună distanţă, o turistă s-a căţărat pe o statuie ce-l înfăţişează pe Bachus şi a mimat o scenă de sex a trezit revolta italienilor din Florenţa, locul unde a avut loc incidentul.
Anul trecut, tot la Florenţa, doi turişti germani au vandalizat coloanele celebrului Coridor Vasari, care leagă Galeria Uffizi de Palazzo Pitti,pictând cu spray numele unei echipe de fotbal.