Un sistem de apărare antiaeriană Patriot ar putea fi instalat temporar în ţările baltice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite ale Americii intenţionează să desfăşoare temporar o baterie de rachete sol-aer Patriot în ţările baltice pentru exerciţiile NATO din vara acestui an. Afirmaţia a fost făcută de oficiali SUA din domeniul militar în contextul vizitei secretarului american al Apărării, James Mattis, la Vilnius, capitala Lituaniei.

Această mişcare vine în condiţiile în care Moscova a desfăşurat anul trecut în exclava rusă Kaliningrad, situată între Marea Baltică şi două ţări membre ale NATO, Polonia şi Lituania, rachete Iskander care pot transporta focoase nucleare, ceea ce a provocat îngrijorări în rândul oficialilor europeni şi nu numai.

Totodată, în septembrie sunt aşteptate exerciţii militare comune Rusia-Belarus, manevre pentru care ar urma să fie mobilizaţi peste 100.000 de militari şi care neliniştesc statele baltice. 

Ministrul eston al Apărării, Margus Tsahkna, declara recent că Estonia şi alte ţări din NATO au informaţii care sugerează că Moscova ar putea lăsa soldaţi în Belarus după încheierea acestor manevre, ce poartă numele Zapad 2017, a relatat Reuters.

La rândul său, James Mattis a afirmat la Vilnius, în cadrul unei conferinţe de presă pe care a susţinut-o alături de preşedintele lituanian, Dalia Grybauskaite, că „orice consolidare a forţelor de luptă ruseşti într-o regiune în care ei ştiu, şi noi ştim cu toţii, că nu sunt ameninţaţi de ceea ce facem noi în Lituania şi în alte ţări democratice, orice consolidare de acest gen este pur şi simplu destabilizatoare“, a notat AFP.

Totuşi,  Mattis, care a venit în Lituania pentru a se întâlni cu militari ai unui batalion multinaţional condus de Germania, din care fac parte forţe belgiene şi olandeze, a refuzat să spună dacă oficialii de la Vilnius au cerut o desfăşurare permanentă de baterii de rachete Patriot.

„Vom lua decizii în cadrul unor consultări cu guvernul lituanian“, a afirmat el, adăugând că „toată lumea ştie că nu este vorba despre o capacitate ofensivă“.

Însă instalarea chiar şi temporară a unui astfel de sistem în ţările baltice ar putea înfuria şi mai mult Moscova.

Relaţiile dintre Rusia şi NATO traversează o criză fără precedent de la încheierea Războiului Rece din cauza rolului Moscovei în conflictului din Ucraina şi a divergenţelor legate de instalarea scutului american antirachetă în Europa.  

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite