Un covor persan din colecţia lui Goering, găsit în biroul Angelei Merkel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angela Merkel, cea mai puternică femeie din Europa, avea în biroul său unul dintre obiectele furate de comandantul Göring în timpul celui de-al doilea război mondial.  FOTO: Reuters
Angela Merkel, cea mai puternică femeie din Europa, avea în biroul său unul dintre obiectele furate de comandantul Göring în timpul celui de-al doilea război mondial.  FOTO: Reuters

În biroul de lucru al cancelarului german Angela Merkel a fost descoperit un covor de perete din colecţia unuia din cei mai importanţi lideri nazişti, Hermann Göring, adjunctul lui Adolf  Hitler.

Covorul persan s-a aflat în biroul cancelarului timp de zeci de ani fără să atragă atenţia nimănui, însă jurnaliştii publicaţiei germane „Der Spiegel” au descoperit originile piesei de decor.

Reporterii revistei „Der Speiegel” estimează că au fost confiscate aproximativ 600 de piese de mobilier şi de artă în timpul celui de-al doilea război mondial, printre care şi covorul din biroul Angelei Merkel. Multe dintre acestea se mai regăsesc şi astăzi în clădiri guvernamentale germane.

În timpul celui de-al doilea război mondial, Germania nazistă a dus una dintre cele mai mari campanii de confiscare de bunuri care au fost întreprinse vreodată în istorie. Muzee şi case de patrimoniu, în mod special cele din Europa de Est, au fost deposedate de obiectele de valoare în mod sistematic, în timp ce bunurile victimelor Holocaustului au devenit obiecte aparţinând colecţiilor private ale liderilor nazişti.

Hermann Göring , al doilea în ierarhia celui de-al Treilea Reich, a adunat o imensă  avere personală din tablouri, tapiserii şi bijuterii luate fără drept de-a lungul perioadei de război.

Reporterii de la „Der Spiegel” scriu că din biroul cancelarului va fi scos covorul, dar modul în care acesta a ajuns să fie amplasat tocmai acolo rămâne un mister.

Michael Naumann, fost ministru german al culturii, a susţinut că bunurile furate de nazişti trebuie returnate proprietarilor de drept sau moştenitorilor acestora.

Autorităţile trebuie să acorde prioritate returnării acestora”, a adăugat Naumann.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite