Euroaleşii români vor rămânerea Marii Britanii în UE. Ce ar însemna un Brexit pentru Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Britanicii votează astăzi pentru rămânerea sau ieşirea Marii Britanii din UE FOTO AP
Britanicii votează astăzi pentru rămânerea sau ieşirea Marii Britanii din UE FOTO AP

Europarlamentarii români fac apel la britanici şi la români din Marea Britanie să voteze pentru rămânerea în UE, arătând riscurile privind stabilitatea proiectului european şi implicaţiile asupra României în cazul unui Brexit.

Delegaţia PSD din Parlamentul European consideră că, în confruntarea problemelor de la nivel global şi european, Uniunea Europeană şi Marea Britanie sunt mai puternice împreună, iar un eventual Brexit ar fi un succes nedorit al populismului şi un semnal periculos pentru viitorul proiectului european.   

”Ne exprimăm speranţa că cetăţenii britanici vor opta pentru rămânerea Marii Britanii în cadrul Uniunii Europene, acolo unde îi este locul. Dincolo de discursul populist care a marcat drumul până la acest referendum, este important să ne gândim cu seriozitate la consecinţele reale pe care o eventuală ieşire a Marii Britanii din UE le-ar avea. Vorbim despre consecinţe economice şi sociale grave, dar şi despre riscul încurajării abordărilor extremiste într-un moment în care este nevoie mai mult decât oricând de unitate“, se arată într-o poziţie unitară a europarlamentarilor PSD.

Indiferent de rezultatul votului de la referendum, drepturile românilor din Marea Britanie trebuie apărate cu toată determinarea, mai arată eurodeputaţii social-democraţi români, care fac apel la toate instituţiile din România să fie pregătite să protejeze drepturile si statutul cetăţenilor români din Regatul Unit.

„În Marea Britanie traiesc mulţi români, şi nu vom accepta ca acestora să nu le fie respectate drepturile şi statutul. Facem apel şi la toate instituţiile responsabile din România să fie pregătite să protejeze românii din Marea Britanie, indiferent de rezultatul acestui referendum. Dacă Marea Britanie va decide părăsirea Uniunii Europene, vor urma negocieri intense, în care România trebuie să se implice pentru a-şi apăra cetăţenii aflaţi pe teritoriul britanic”, subliniază delegaţia eurodeputaţilor social-democraţi din România.

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a atras atenţia în plenul Parlamentului European asupra riscurilor generate de Brexit şi a făcut apel la românii din Marea Britanie să susţină rămânerea acestui stat în UE, în cadrul Referendumului organizat astăzi.

Victor Negrescu i-a invitat pe cetăţenii britanici de origine română „să înţeleagă importanţa acestui vot şi să susţină rămânerea în UE, astfel încât ţara lor de adopţie să rămână în continuare alături de ţara lor de origine într-o Europa unită”.

Eurodeputatul european a arătat că de votul de joi depinde „dreptul la muncă, la taxe reduse de şcolarizare, la creditare, dreptul la beneficii sociale sau chiar la recunoaşterea vechimii în muncă în Europa sau în Marea Britanie”.

„Lumea nu va mai fi la fel după Brexit“

Eurodeputatul PNL Daniel Buda, membru al grupului PPE din Parlamentul European, crede că britanicii vor opta pentru rămânerea în UE. „După acest referendum, cu siguranţă UE va fi mai puternică şi mai unită, deoarece doar prin eforturile comune ale celor 28 de state membre, Uniunea Europeană a reuşit să fie cel mai important bloc economic din lume capabil să gestioneze situaţii dificile atât pe plan extern cât şi intern.  Opţiunea de BREXIT nu va face altceva decât să creeze o stare de instabilitate economică şi socială în Marea Britanie dar cu efecte şi la nivelul Uniunii Europene. Cu siguranţă va exista viaţă şi după BREXIT dar cu siguranţă lumea nu va mai fi la fel. Un lucru este cert: cei care vor avea de pierdut nu vor fi doar cetăţenii din Marea Britanie ci şi cei din întreaga Europă“, a comentat Buda.

Şi europarlamentarul Norica Nicolai se aşteaptă la un vot pentru rămânerea Marii Britanii în UE, în ciuda criticilor aduse liderilor europeni. „Este o aşteptare legitimă, pentru că sunt conştientă că ei, cei care ştiu ce înseamnă democraţia occidentală, o democraţie pentru care au făcut sacrificii personale, sunt conştienţi în acelaşi timp de nevoia de Uniune Europeană, nevoia de comunitate de valori, nevoia de libertate de mişcare sau nevoia de a-i determina pe români să fie altfel. Dincolo de criticile pe care le putem enumera, dar nu este cazul în acest moment, cu privire la ce se întâmplă azi în UE (aceste lucruri se întâmplă la Bruxelles, la Londra sau la Bucureşti), există această explicaţie: ceea ce se întâmplă este cauza directă a faptului că liderii sunt mici, sunt sub vremuri şi nu sunt capabili să îşi depăşească condiţia unui interes meschin, acela de a-şi aduce partidele la putere şi de a fi întotdeauna parte la beneficiile puterii“, a spus Norica Nicolai.

„Un Brexit ar trebui să însemne demisia Comisiei Juncker“

Europarlamentarul Renate Weber, membră a grupului ALDE din PE, crede că preşedintele Comisiei Europene ar trebui să-şi dea demisia, dacă Marea Britanie decide să părăsească UE.

„Eu sunt foarte decepţionată de performanţele Comisiei conduse de domnul Juncker şi aşa cum un Brexit ar însemna automat demisia Guvernului de la Londra, aşa ar trebui să însemne şi la nivelul Uniunii Europene, cu toate consecinţele, pentru că asta ar însemna o perioadă de oarecare instabilitate, până se numeşte o altă Comisie nu mai poţi să ai continuitate în activitate, într-un moment în care Uniunea Europeană e într-o situaţie destul de critică, nu sunt rezolvate nici criza refugiaţilor, nici alte crize care ţin de domeniul economic şi social în UE, dar cred că o responsabilitate politică ar trebui să existe şi la nivelul UE“, a precizat Renate Weber, la RFI.

Întrebată cum i s-a părut atitudinea autorităţilor române în chestiunea Brexit, Renate Weber a răspuns: „România nu cred că a jucat vreun rol aici, în nici un fel, cred că a fost tăcută, aşa cum tăcută din păcate ne-am obişnuit să fie pe multe alte subiecte care ţin de viitorul Uniunii Europene“.

Europarlamentarul PPE Siegfried Mureşan atrage atenţia asupra consecinţelor economice nefaste în cazul unui Brexit. „Marea Britanie este mai puternică în Europa. Ieşirea ar însemna pierderi de locuri de muncă, recesiune economică, incertitudine. Înseamnă o victorie a populiştilor care au spus oamenilor multe neadevăruri în ultimele săptămâni. Rămânerea ar însemna că trebuie să lucrăm împreună pentru a face Europa şi mai bună, pentru a o aduce mai aproape de oameni. Eu vreau ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană“, crede Siegfried Mureşan, purtătorul de cuvânt al PPE.

„O primăvară a naţiunilor“

Eurodeputatul Laurenţiu Rebega, membru în grupul condus de Marine Le Pen, crede că, indiferent de rezultat, Europa nu va mai fi ca înainte, de aceea militează pentru protejarea intereselor naţionale. „Dincolo de legitimitatea sa, ca exerciţiu democratic valabil pentru orice stat membru al Uniunii, referendumul din 23 iunie 2016 reafirmă ideea necesităţii regândirii imediate a Tratatelor Europene, pe care o susţin ca fiind prioritară pentru întreaga reconstrucţie europeană. Nu e obligatoriu ca un Brexit să producă un efect de domino în restul Europei. Europa nu va mai fi ca înaint, nu în sensul destrămării spaţiului european, ci pentru o primăvară a naţiunilor, în favoarea protejării intereselor naţionale şi pentru o Europă mai apropiată de cetăţeni“, a spus Rebega.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite