Un austriac a lăsat o avere unei comune din Franţa care i-a adăpostit familia în timpul ocupaţiei naziste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comuna Le Chambon-sur-Lignon din sud-estul Franţei FOTO office-tourisme-haut-lignon.com
Comuna Le Chambon-sur-Lignon din sud-estul Franţei FOTO office-tourisme-haut-lignon.com

Un austriac a lăsat prin testament o donaţie generoasă unei comune din Franţa în semn de recunoştinţă pentru că i-a adăpostit familia de nazişti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Comuna Le Chambon-sur-Lignon, din Sud-estul Franţei, cu o populaţie de circa 2.500 de locuitori, este recunoscută pentru salvarea a mii de evrei ce căutau un refugiu în timpul regimului nazist.

Eric Schwam, care a murit luna trecută la vârsta de 90 de ani, a ajuns în comună împreună cu familia sa în 1943. 

Primarul comunei nu a spus decât că este vorba de o sumă foarte mare lăsată de bărbat prin testament, însă alte surse locale oficiale au dezvăluit că e vorba de o donaţie în jurul a două milioane de euro. Departamentul de relaţii publice al Le Chambon-sur-Lignon a transmis că autorităţile locale au fost notificate în urmă cu trei săptămâni de un notar în privinţa donaţiei.

„A fost un domn de o mare discreţie care nu şi-a dorit publicitate pentru gestul său. Nu se ştiau prea multe despre el, dar am făcut unele săpături”, a spus Denise Vallat, asistent la departamentul de cultură şi comunicare din Le Chambon-sur-Lignon.

Astfel s-a aflat că familia lui Schwam a venit de la Viena, iar tatăl său era doctor. Bărbatul a venit în comună în 1943 alături de părinţii săi şi o bunică. Nu se cunosc detalii despre modul în care au ajuns aici, ci doar că au fost deţinuţi în tabăra de la Rivesaltes, o instalaţie militară din sudul Franţei care s-a închis în 1942.

Potrivit arhivelor, după război, părinţii săi s-au întors în Austria. El însă s-a mutat la Lyon în 1950 unde a studiat farmacie. Acolo şi-a întâlnit viitoarea soţie. Presa locală scrie că cuplul nu a avut copii şi bărbatul era văduv când s-a stins din viaţă pe 25 decembrie.

Primarul comunei a dezvăluit că moştenirea lăsată de Schwam va fi folosită pentru finanţarea unor proiecte educative şi ale tinerilor.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, un pastor local şi soţia sa au coordonat eforturile de ajutor dedicate refugiaţilor evrei din calea persecuţiilor naziste şi a colaboratorilor francezi ai regimului de ocupaţie. Vestea că Le Chambon-sur-Lignon adăposteşte refugiaţi s-a răspândit, iar satul a devenit un centru al rezistenţei. Israelul şi-a exprimat ulterior recunoştinţa pentru ajutorul oferit de aceşti localnici.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite