ULTIMATUM Eurogrupul a dat Greciei termen până vineri să ceară prelungirea planului de salvare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Negocierile între zona euro şi Atena au fost întrerupte brusc luni la Bruxelles, după mai puţin de patru ore de discuţii. Grecia a primit termen până vineri să ceară o prelungire a actualului plan de salvare ori va suprta consecinţele, au avertizat miniştrii de Finanţe din zona euro.

 Este "foarte clar că următorul pas trebuie să vină din partea autorităţilor elene... şi având în vedere calendarul, putem folosi această săptămână, dar asta este aproape tot", a declarat într-o conferinţă de presă preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, după întreruperea bruscă a negocierilor luni seară, în urma refuzului Greciei de a accepta prelungirea programului.

El a evocat posibilitatea unei noi reuniuni excepţionale a celor 19 miniştri de finanţe din zona euro vineri.

Atena a respins luni o propunere a zonei euro considerată "absurdă" şi "inacceptabilă", estimând că "în aceste condiţii, nu poate exista un acord" cu cei 18 parteneri, a declarat o sursă guvernamentală.

O jumătate de oră mai târziu, reuniunea miniştrilor de finanţe a fost întreruptă la Bruxelles.

 Ministrul de finanţe Varoufakis nu a prezentat vreo hârtie cu cifre, date sau doleanţe. El le-a recomandat, în schimb, colegilor europeni să citească New York Times pentru a înţelege cum vede el soluţionarea crizei. A mai adăugat câteva detalii şi cu asta basta. După întrunire, Varoufakis a declarat în fugă că se va face tot posibilul pentru a se ajunge la o înţelegere - poate chiar în două zile. 

Dijsselboem a mai afirmat că "extinderea" programului actual, care se termină la sfârşitul lunii februarie, "ar permite grecilor să folosească flexibilitatea" permisă în acest plan.

"Guvernul grec trebuie să se angajeze asupra faptului că acceptă elementele principale ale programului", a insistat el, în timp ce noul guvern al stângii radicale a făcut campanie din refuzul acestui program.

Însă Atena preferă să recurgă la un împrumut temporar, pentru a continua negocierile în vederea unei modificări a viitoarei modalităţi de finanţare a ţării.

"În cadrul programului actual sunt posibile o mulţime de schimbări, există flexibilitate, dar principalele măsuri din program - menţinerea bugetului în direcţia bună şi reformarea economiei - este necesar să fie menţinute", şi-a prezentat preşedintele Eurogrup Jeroen Dijsselbloem poziţia, după ce miniştrii au publicat comunicatul final.

"Însă primul pas va fi o prelungire a programului, iar următorul pas este să negociem în legătură cu conţinutul programului şi nu invers", a subliniat el.

Noul Guvern elen, de stânga, a promis în campania din recentele alegeri parlamentare să renunţe la planul de salvare în valoare de 240 de milioane de euro şi la măsurile de austeritate nepopulare. Miniştrii de Finanţe din cadrul Eurogrup nu sunt de acord cu acest lucru.

Ministrul grec de Finanţe Yanis Varoufakis şi-a exprimat dezamăgirea faţă de rezultatul reuniunii de luni. "Noi am oferit să ne abţinem de la implementarea programului nostru, pe care am fost aleşi să-l implementăm, pe o perioadă de şase luni, iar tot ceea ce primim în schimb este o promisiune nebuloasă a unei flexibilităţi care nu a fost niciodată detaliată", a declarat el.

Grecia a propus un nou program de salvare, care implică un "împrumut-pod" pentru plăţile din ţară, timp de şase luni, şi pentru rambursarea sumei de şapte miliarde de euro reprezentând obligaţiuni care urmează să devină scadente.

Cea de a doua parte a planului ar conduce la refinanţarea datoriei ţării.

Însă impasul de luni provoacă îndoieli cu privire la viitorul Greciei în zona monedei unice.

Potrivit unor analişti, statele care insistă asupra implementării programului îşi pierd timpul, având în vedere răspunsul dat de Grecia, în contextul în care programul actual urmează să expire pe 28 februarie, iar odată cu el şi finanţarea ţării.

În cazul în care acest scenariu devine realitate, nu este clar dacă Grecia se poate susţine singură pe linia de plutire, fără ajutor străin, apreciază analiştii citaţi.

Principalele acţiuni europene au deschis tranzacţiile de marţi în coborâre, după ce discuţiile de luni dintre miniştrii de finanţe ai statelor din zona euro s-au încheiat fără un acord, sporind îngrijorările investitorilor privind situaţia din Grecia, relatează Bloomberg.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite