UE și NATO promit să-l sprijine pe Zelenski, dar se declară reticente în privința „planului său de victorie”
0Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a prezentat joi „planul de victorie” Uniunii Europene și NATO, primind promisiuni de susținere continuă. Totuși, nu a primit nicio aprobare din partea principalilor aliați cu privire la solicitarea sa de a fi invitat imediat să devină membru NATO.
Zelenski a declarat că susținătorii Ucrainei ar face o „mare greșeală” și ar întări Moscova dacă nu ar sprijini planul, care solicită „mai multe arme și permisiunea de a utiliza rachete occidentale cu rază lungă de acțiune pentru a lovi adânc în interiorul Rusiei”.
Zelenski, aflat în vizită la Bruxelles într-un moment critic al luptei Ucrainei împotriva invaziei Moscovei, a declarat la un summit al liderilor UE că planul ar da o lovitură „decisivă” președintelui rus Vladimir Putin.
„Putin trebuie să ne respecte puterea, nu să facă lumea liberă să tremure la amenințările sale”, a spus Zelenski.
Ce i-a trimis șeful NATO
La sediul NATO, secretarul general Mark Rutte l-a asigurat pe Zelenski că „Ucraina se va alătura alianței militare occidentale”, reiterând o promisiune de lungă durată, dar nu a sprijinit solicitarea unei invitații imediate.
„Ucraina va fi în NATO. Până când acest lucru se va întâmpla, ne vom asigura că Ucraina are tot ce îi trebuie pentru a se impune”, a declarat Rutte.
Zelenski a susținut că „NATO ar putea invita oficial Ucraina să adere la NATO acum, chiar dacă aderarea va avea loc mai târziu.”
În prezent, depinde în mare măsură dacă puterea predominantă a NATO, Washingtonul, este dispusă să își schimbe poziția. Acesta nu a dat niciun semn că este pregătit să facă acest lucru.
Ministrul britanic al apărării, John Healey, a descris planul drept o bază de discuție și a declarat că Londra dorește ca acesta să aibă succes. „Este baza pentru mobilizarea sprijinului de care Ucraina are nevoie acum, în săptămânile rămase din acest an, precum și în perioada următoare”, a declarat el reporterilor la sediul NATO.
Unii dintre cei mai apropiați aliați ai Kievului din statele baltice și-au exprimat sprijinul pentru inițiativa lui Zelenski. Ministrul lituanian al apărării, Laurynas Kasciunas, a sprijinit solicitarea specifică de aderare imediată la NATO.
„Invitația este o primă etapă, dar este o ireversibilitate reală, un punct fără întoarcere”, a declarat Kasciunas.
Planul lui Zelenski prevede, de asemenea, un „pachet cuprinzător de descurajare strategică non-nucleară” în Ucraina pentru a se proteja împotriva amenințărilor din partea Rusiei, pe care nu l-a detaliat.