UE caută o nouă abordare față de China: Apelul Ursulei von der Leyen înainte de a pleca la Beijing

0
Publicat:

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut, joi, o realiniere a relaţiilor cu China. Apelul survine înaintea unei deplasări a șefei Executivului european la Beijing.

Ursula von der Leyen FOTO EPA-EFE
Ursula von der Leyen FOTO EPA-EFE

„Este însă posibil acest lucru, având în vedere puternicele legături economice?”, se întreabă platforma media European Newsroom, preluată Agerpres.

„Influenţa Chinei se întinde pe toate continentele şi în toate instituţiile globale - iar ambiţiile sale sunt încă şi mai mari”, a declarat joi la Bruxelles preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, așteptată săptămâna viitoare la Beijing împreună cu președintele francez Emmanuel Macron.

„Definirea unei strategii europene faţă de China (...) trebuie să înceapă cu o evaluare sobră a relaţiilor noastre actuale şi a intenţiilor strategice ale Chinei”, a adăugat von der Leyen, subliniind în acelaşi timp că lipsa contactelor cu Beijingul nu este „nici viabilă - şi nici în interesul Europei”.

Președinta Comisiei Europene s-a concentrat asupra riscurilor economice reprezentate de China pentru UE şi asupra modului în care blocul comunitar ar trebui să le răspundă. Ea a remarcat dezechilbrul dintre exporturi și importuri cu China. De exemplu, exporturile UE către China se ridică la 9%, în timp ce importurile ajung la 20% din gigantul asiatic.

În timp ce acest dezechilibru este în creştere, cea mai mare parte a comerţului nu prezintă riscuri, a subliniat von der Leyen.

Dar există riscuri pentru securitatea economică sau naţională în unele domenii, iar relația trebuie reechilibrată în acest aspect, a precizat ea.

Potrivit șefei Executivului european, este necesar să se asigure că relaţiile economice promovează prosperitatea ambelor părţi.

Pe de altă parte, Ursula von der Leyen a denunţat politicile chineze de intimidare şi constrângere. „În timp ce şi-a întărit postura militară, China şi-a intensificat şi politicile de dezinformare şi constrângere economică şi comercială. Aceasta este o politică deliberată ce vizează alte ţări pentru a se asigura că acestea se conformează”, a subliniat președinta Comisiei Europene.

În 2021, China a reacţionat cu furie la încercările Lituaniei de a dezvolta legături mai strânse cu Taiwanul şi a exclus acest stat baltic membru al UE din sistemul său vamal, notează European Newsroom.

Marţi, Parlamentul European şi cele 27 de state membre ale UE au convenit asupra unui nou instrument defensiv menit creșterii măsurilor de protecție împotriva intimidării economice. Printre răspunsurile disponibile prevăzute de instrumentul anti-intimidare se numără excluderea de pe piaţa unică a Uniunii Europene şi de la licitaţiile publice, precum şi tarife punitive pentru ţările din afara UE care încearcă să se amestece în luarea deciziilor politice ale blocului comunitar, precizează sursa citată.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite