UE are în plan un „buncăr” anti-spioni la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO JLogan/Wikimedia Commons
FOTO JLogan/Wikimedia Commons

Un document intern obţinut de EUobserver oferă detalii despre proiectul amenajării unei încăperi securizate împotriva dispozitivelor de spionaj la sediul Consiliului European de la Bruxelles.

Este vorba de o sală cu o capacitate de circa 100 de persoane ce ar putea fi utilizată atât pentru summit-urile la nivel înalt ale liderilor europeni, cat şi pentru reuniuni între ambasadori şi oficiali seniori din cadrul UE. Costurile construcţiei s-ar ridica la opt milioane de euro.

Încăperea securizată va fi offline, însă va fi dotată cu toată tehnologia aferentă unei săli de conferinţă şi va avea cabine pentru 30 de interpreţi.

Ambele vor fi izolate la standard NATO pentru a „diminua riscul exploatării” emanaţiilor electromagnetice generate de echipamentele informatice şi cabluri, vulnerabile la interceptări ale spionajului străin.

Accesul în încăpere se va face pe baza unor autorizaţii de securitate de nivel „secret UE”, al doilea nivel de clasificare din cadrul instituţiei, corespunzător riscului de a „dăuna grav intereselor UE”, amplifica „tensiunile internaţionale”, respectiv ameninţa „viaţa” sau „ordinea publică în UE”, se arată în documentul intern.

Participanţii la şedinţe ţinute în acest „buncăr”, împreună cu staff-ul lor, vor trebui să-şi lase toate dispozitivele electronice în seifuri izolate fonic situate în afara lui.

Instalaţia va fi amenajată la sediul Consiliului European de la Bruxelles, unde se ţin summit-urile UE, şi e prevăzut să fie funcţională până în 2024.

Locaţia exactă nu a fost stabilită însă oficialii au în vedere să fie uşor accesibilă, eventual să fie amplasată aproape de sala unde au loc summit-urile UE.

Planurile ies la iveală în contextul în care doi dintre spionii ruşi expulzaţi recent din Belgia erau specialişti în interceptarea semnalelor. În ultimii ani, China şi Israel au fost de asemenea implicate în scandaluri privind plasarea de dispozitive de ascultare la Bruxelles.

Se vor lua măsuri de siguranţă suplimentare precum verificarea camerei înainte şi după şedinţe pentru a „detecta, localiza şi neutraliza” orice dispozitive plantate de potenţiali spioni.

„Orice mobilier nou, echipament tehnic sau accesorii şi decoraţiuni ar trebui supuse inspecţiilor tehnice de securitate (TSCM- contramăsuri tehnice de securitate)”, se arată în document.

Doi specialişti ruşi în interceptarea semnalelor au fost expulzaţi în aprilie, alături de alte câteva zeci de spioni care se dădeau drept diplomaţi în ambasada şi consulatele belgiene.

Cu câţiva ani înainte de actualul război, armata belgiană a fost pusă în alertă cu privire la potenţiale dispozitive de ascultare ruseşti sau chineze în avioane VIP închiriate pentru a transporta lideri ai UE şi ai NATO.

Belgia a investigat, de asemenea, ponturi primite în urmă cu aproximativ 10 ani conform cărora China ar fi pus microfoane la ambasada UE a Maltei, situată vizavi de sediul Consiliului UE şi al Comisiei Europene.

În 2010, autorităţile belgiene au indicat că Israelul ar fi instalat microfoane în clădirea Justus Lipsius a Consiliului UE, unde se ţineau summit-uri.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite