Ucrainenii, mană cerească pentru angajatorii polonezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Confruntată cu o penurie de forţă de muncă autohtonă, economia poloneză se bazează pe migranţii ucraineni, dar mai nou se află în concurenţă cu mult mai atractiva Germanie.

Polonia a primit milioane de imigranţi ucraineni, cel mai mare număr de extracomunitari ajunşi în Uniunea Europeană, în timp ce Guvernul de la Varşovia manifestă reticenţă faţă de planul Comisiei Europene privind redistribuirea imigranţilor din Orientul Mijlociu şi Africa, scrie Wall Street Journal.

Economia Poloniei, aflată în extindere, are nevoie de angajaţi în contextul în care milioane de polonezi - la fel ca milioane de alţi est-europeni - au profitat de libertatea de circulaţie din ultimul deceniu pentru a căuta locuri de muncă mai bine plătite în Marea Britanie, Germania şi în alte naţiuni occidentale.

 Ucrainenii vin în Polonia pentru a umple acest gol, o tendinţă care se înscrie în cadrul modificărilor demografice din Europa. „În Polonia, nu trebuie să cauţi locuri de muncă, deoerece te caută locurile de muncă", afirmă Artem Zozulia, directorul Fundaţiei Ucraina, o organizaţie care îi ajută pe imigranţii ucraineni să se integreze.

Ucrainenii fac curăţenie , lucrează în construcţii,  la Uber, conduc taxiuri sau  aşează marfă pe rafturile supermarketurilor şi magazinelor de bacanie, vând artă locală turiştilor. Ei sunt, de asemenea, avocaţi, manageri, asistente medicale şi oameni de afaceri. În ultimii ani, ucrainenii au găsit un loc în multe sectoare ale pieţei muncii din Polonia. Potrivit datelor furnizate de Oficiul Străinilor (UDsC), în Polonia trăiesc 180 000 de cetăţeni ucraineni, cu 25 000 mai mulţi decât în anul precedent. Cu toate acestea, aceste statistici includ numai persoanele care au obţinut un permis de şedere.

În urmă cu patru ani şi jumătate, Maryna Karalop a împachetat şi s-a mutat din Ucraina în Polonia. De atunci, în Polonia au venit în total aproximativ două milioane de ucraineni - cel mai mare aflux de imigranţi în Uniunea Europeană din ultima perioadă, obseră WSJ. "Îmi văd viitorul aici. Este linişte, este confortabil, îmi place totul", afirmă Maryna Karalop, în vârstă de 40 de ani, care a deschis împreună cu soţul ei o agenţie pentru recrutarea forţei de muncă, în principal ucraineni. Fiica ei, care are 14 ani, a învăţat fluent limba poloneză şi este elevă.

Polonia a emis, potrivit datelor din 2017, mai multe permise de rezidenţă pentru cetăţeni non-UE decât orice alt stat european, 86% fiind acordate ucrainenilor. Ucrainenii reprezintă 18,7% din totalul imigranţilor veniţi în Uniunea Europeană.

Şi aceste cifre nu iau în considerare toţi cetăţenii ucraineni care lucrează în Polonia. Institutul de Asigurări Sociale nu îi ia în calcul numai pe cei care plătesc impozite, adică aceia care au un contract cu normă întreagă sau au ales să-şi înregistreze contractul de muncă. În Polonia, mulţi oameni lucrează prin contracte  pe perioadă specifică determinată , care nu sunt întotdeauna impozitate.

În plus, legislaţia poloneză face posibilă angajarea unui noncomunitar între şase luni şi un an printr-o "procedură simplificată", care nu necesită un permis de muncă. Mulţi oameni folosesc această formulă şi alternează între şase luni în Polonia şi şase în Ucraina. Numărul actual al ucrainenilor din ţară ar putea fi, aşadar, mult mai mare.

Imagine indisponibilă

Muncitori, nu refugiaţi

Atunci când guvernul polonez opus relocării refugiaţilor din Grecia sau Italia, partidul conservator de guvernământ,  PiS, a încercat să argumenteze că ţara a găzduit deja mulţi refugiaţi din Ucraina. Acest argument a fost folosit atât de fostul prim-ministru Beata Szydlo, cât şi de înlocuitorul său, Mateusz Morawiecki. Beata Szydlo a asigurat Parlamentul European că Polonia a primit „un milion de refugiaţi ucraineni“.

De fapt, pentru perioada 2017-2018, numai câteva sute de cetăţeni ucraineni au solicitat statutul de refugiat. Ceilalţi au găsit un loc de muncă şi s-au stabilit în Polonia. De obicei, aceştia nu solicită alocaţii şi subvenţii de la statul polonez. De exemplu, există doar 4.500 de ucraineni care primesc ajutor din programul Family 500+, alocaţii familiale. Specialiştii refuză să îi califice ca refugiaţi, notează Euractiv.fr.

Andrzej Kubisiak de la Institutul Polonez de Economie consideră, de asemenea, că nu numai situaţia din Ucraina i-a alungat din ţară pe ucraineni, ci mai degrabă eforturile angajatorilor polonezi aflaţi în căutare de mână de lucru.„Sosirea în masă a muncitorilor ucraineni în Polonia a început în 2014. Înainte de aceasta, imigraţia ucraineană a fost în principal compusă din lucrători agricoli. Dar în 2014, şomajul a început să scadă. Şi din 2013, numărul de persoane active scade sistematic ", spune el.

 Avantajul pentru angajatorii polonezi este că muncitorii ucraineni sunt mai ieftini. „Piaţa locurilor de muncă s-a schimbat mult în ultimii ani. Condiţiile economice favorabile au dus la crearea de locuri de muncă, numărulacestora a crescut mai repede decât cel al persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă. Nu este vorba numai despre optimizarea economică“, spune Andrzej Kubisiak.

Oficialii guvernamentali din Polonia au evidenţiat faptul că infracţionalitatea nu a crescut semnificativ din cauza afluxului de imigranţi ucraineni. Conform unui sondaj de opinie, 52% dintre polonezi percep favorabil migraţia din Ucraina, 36% sunt neutri, iar 12% manifestă ostilitate.

Concurenta Germaniei

Potrivit Biroului Central de Statistică, în Polonia există doar 175.000 de locuri de muncă vacante. Dacă toţi muncitorii  ucraineni ar pleca, această cifră va ajunge brusc la 600 000. Şi acest lucru, în timp ce numărul locurilor de muncă vacante creşte cu o rată de 12-13% pe trimestru.

„Aceasta arată că piaţa noastră de locuri de muncă este în dificultate. Fără ucraineni, numărul de posturi vacante în Polonia ar fi putut reprezenta un obstacol serios în calea creşterii noastre economice. Migranţii au atenuat tensiunile pe piaţa forţei de muncă din Polonia, create de îmbătrânirea populaţiei şi de migraţia economică masivă spre alte ţări din UE ", continuă specialistul.

Această situaţie poate părea foarte favorabilă pentru Polonia. Cu toate acestea, modificările privind lucrătorii străini pe care Germania doreşte să le introducă până la începutul anului 2020 sunt considerate o ameninţare la Varşovia. Aceste schimbări vor facilita accesul ucrainenilor la piaţa forţei de muncă din Germania, unde salariile sunt mai mari, iar locurile de muncă vacante sunt şi mai numeroase. 

Andrzej Kubisiak, cu toate acestea, nu se aşteaptă la un exod masiv de lucrători ucraineni din Polonia. „Este adevărat că piaţa germană a forţei de muncă este foarte receptivă şi că angajatorilor polonezi le va fi greu să concureze cu angajatorii germani, dar salariile nu sunt singurul factor luat în considerare în migraţia economică. 

În Germania, bariera lingvistică va fi mult mai mare, deoarece în Ucraina, germana - spre deosebire de poloneză - nu este populară. Polonia este, de asemenea, mai aproape de ei din punct de vedere cultural, ceea ce reprezintă un atuu pentru polonezi“.

Mulţi ucraineni lucrează sezonier în Polonia şi îşi împart timpul între cele două ţări. Majoritatea ucrainenilor lucrează în Wroclaw sau Poznan, în vestul Poloniei, aproape de Germania. 

Îngrijorare în Ucraina

Afluxul de imigranţi, care continuă, produce transformări demografice cu efecte pe termen lung în Polonia. Deplasarea cetăţenilor constituie o provocare şi pentru Ucraina, unde emigraţia masivă a devenit o temă de campanie înaintea alegerilor prezidenţiale din 31 martie. Fostul premier Iulia Timoşenko, unul dintre candidaţii care îl înfruntă pe preşedintele Petro Poroşenko, consideră că acesta este al doilea risc cu care se confruntă Ucraina după ameninţarea militară rusă. „Cât timp mai putem închide ochii faţă de faptul că un milion de ucraineni părăsesc ţara anual!?“, a declarat Iulia Timoşenko recent.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite