Ucraina vrea să blocheze tranzitul gazelor ruseşti pe propriul teritoriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile din Ucraina intenţionează să blocheze tranzitul gazului rusesc pe propriul teritoriu, ca măsură de sancţiune împotriva politicii externe de la Kremlin, a anunţat de curând premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, potrivit Russia Today.

Săptămâna viitoare Parlamentul de la Kiev urmează să adopte un nou set de sancţiuni la adresa Moscovei, care ar putea conţine şi interzicerea tranzitului gazelor naturale din Rusia către Europa prin sistemul conductelor ucrainene.

Chiar dacă Ucraina doreşte să aplice sancţiuni companiei ruse Gazprom, o asemenea măsură ar putea avea repercusiuni inclusiv asupra Kievului, având în vedere că acesta încasează mai multe taxe de pe urma tranzitului gazelor naturale pe teritoriul ucrainean.

Mai mult decât atât, o asemenea sancţiune ar crea o adevărată criză energetică în Europa, mai ales pentru statele care depind într-o măsură foarte mare de gazele ruseşti, cum este cazul Bulgariei.

„Nu avem de ales. Trebuie să aplicăm sancţiuni Moscovei”, a spus Arseni Iaţeniuk, adăugând că Ucraina are de gând să investească tot mai mulţi bani, inclusiv din împrumutul FMI, pentru a-şi consolida independenţa energetică în faţa Rusiei.

„Nu există nicio urmă de îndoială asupra faptului că Rusia îşi va continua politica în Ucraina pe care a început-o cu mai bine de un deceniu în urmă, şi care conţine: interzicerea mărfurilor ucrainene, presiunea asupra autorităţilor de la Kiev, precum şi şantajul”, a mai spus şeful Guvernului ucrainean.

Premierul Arseni Iaţeniuk a anunţat de asemenea că sancţiunile Kievului vor viza circa 172 de cetăţeni ruşi, care, potrivit autorităţilor ucrainene „au sponsorizat terorismul, au sprijinit anexarea peninsulei Crimeea şi au violat integritatea teritorială a Ucrainei”.

Mai multe ţări europene printre care Letonia, Estonia, Bulgaria, Slovacia şi Republica Moldova au o dependenţă aproape totală de gazul rusesc. În cazul în care Ucraina ar sista tranzitul gazelor ruseşti de pe teritoriul său primele ţări care ar avea de suferit ar fi Ungaria, Slovacia şi Cehia.


Citeşte şi:

Turcia se pregăteşte de o sistare a transportului de gaze ruseşti prin Ucraina şi Republica Moldova

Turcia a semnat un acord pentru importul a nouă tancuri cu gaz natural lichefiat (GNL) din Qatar la sfârşitul acestui an şi începutul anului 2015. Cantitatea contractată ar fi suficientă să asigure circa o treime din cererea din această perioadă.

„Gazoductul South Stream este un joc pur politic al Rusiei, care testază puternic Uniunea Europeană”

Felul în care mulţe ţări europene au preferat să-şi pună la adăpost relaţia cu Rusia în pofida solidarităţii europene şi a legislaţiei comunitare este „interesant şi dezamăgitor”, spune Mihaela Cârstei, directorul pentru Energie al grupului Atlantic Council. Însă proiectul South Stream al ruşilor va aduce UE în faţa unui test puternic, care va determina modalitatea în care blocul va acţiona de acum înainte în economie şi politică externă.

VIDEO Adevărul Live. Războiul gazelor: cine are nevoie de cine

Jurnaliştii „Adevărul” au trecut în revistă cele mai recente evoluţii în războiul gazelor dintre Rusia şi Ucraina, o dispută care ameninţă să lase încă o dată Europa în frig iarna care vine. Deocamdată, Moscova şi Kievul dau asigurări că livrările de gaze ruseşti în Europa nu vor fi afectate, însă ameninţările curg de ambele părţi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite