Ucraina, sub tot mai mare presiune să coboare vârsta de recrutare la 18 ani. Ce spun militarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe măsură ce Rusia continuă să câștige teren pe câmpul de luptă, marcat de tactici istovitoare de uzură, președintele ucrainean Volodimir Zelenski se confruntă cu o presiune crescândă de a trimite recruți mai tineri pe front, relatează Washington Post.

Civili ucraineni se antrenează pentru a apăra Harkovul FOTO PROFIMEDIA
Civili ucraineni se antrenează pentru a apăra Harkovul FOTO PROFIMEDIA

Ucraina s-a opus recrutării tinerilor de 18 ani, așa cum procedează multe alte armate în vreme de război, o decizie care i-a nedumerit pe unii dintre aliații occidentali ai Kievului. Problema este însă una sensibilă în plan intern, guvernul și militarii având opinii împărțite privind acest subiect.

În contextul în care ajutorul de la Washington devine incert, oficialii americani au avertizat că problema deficitului de personal militar este prioritară și chiar mai importantă în acest moment decât deficitul de arme.

Și cu bani și cu muniții „trebuie să existe oameni în prima linie pentru a face față agresiunii ruse”, a subliniat secretarul de stat Antony Blinken în fața reporterilor săptămâna trecută la Bruxelles.

Însă un consilier pe probleme de comunicare al lui Volodimir Zelenski a subliniat că Ucraina „nu va compensa lipsa de arme, aviație sau capacități cu rază lungă de acțiune cu tineri în rândul oamenilor noștri, și ar fi nedrept să se ceară asta Ucrainei”.

„Din păcate, întotdeauna am avut mai puține arme decât ar fi fost necesar și suntem departe de a egala avantajele Rusiei în ceea ce privește aviația, bombele și rachete”, a punctat Dmitro Litvin într-un comunicat.

„Asta explicăm partenerilor noștri”, a adăugat el. „Luptăm pentru a proteja poporul ucrainean, în timp ce [președintele rus Vladimir] Putin luptă pentru dreptul său de a distruge. ... El nu prețuiește viețile umane, dar noi o facem.”

Mulți dintre cei mai înverșunați susținători ai armatei sunt împotriva coborârii vârstei de recrutare la 18 ani. Ei spun că în special  tinerii ucraineni ar trebui protejați, mai ales ținând seama că ei, spre deosebire de generațiile anterioare, nu au trăit sub influența rusă, și sunt viitorul țării.

Tinerii au fost istoric coloana vertebrală a majorității armatelor, însă problema cine ar trebui să fie trimis în luptă creează dezbinare în societatea ucraineană. Pe lângă faptul că mobilizarea este nepopulară, administrația lui Zelenski  argumentează că scăderea vârstei de recrutare – în prezent 25 de ani – nu ar avea sens în măsura în care oricum Ucraina nu are suficiente arme nici pentru echiparea soldaților de pe câmpul de luptă.

Nu se poate anticipa dacă dezbaterea va fi subiectul discuțiilor între Kiev și Washington după ce președintele ales Donald Trump va fi inaugurat luna viitoare. El a promis o încheiere rapidă a războiului, în timp ce de partea ucraineană există îngrijorări că asta ar presupune concesii teritoriale importante.

Opinii împărțite

În altă ordine de ei, unii activiști influenți susțin că Ucraina ar trebui să înceapă mai degrabă să recruteze femei decât să scadă vârsta de recrutare.

Generalul Valeri Zalujnîi, fostul șef al armatei ucrainene, care a pledat anterior pentru mobilizarea mai multor trupe, se numără printre cei ce se declară împotriva recrutării tinerilor de 18 ani.

Avem nevoie ca Ucraina să existe peste 20 sau 30 de ani”, a spus Zalujnîi, actualul ambasador al Ucrainei în Marea Britanie, adresându-se studenților din Londra. „Viitorul este al lor – celor care acum au 18 ani. Sunt o generație complet diferită, care va salva această țară.”

Bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani au posibilitatea să se ofere voluntari pentru a servi în armata ucraineană, însă numărul de noi recrutări a scăzut odată cu rărirea rândurilor celor dornici să lupte.

Există, de asemenea, potențiale considerații demografice pe termen lung; persoanele sub 30 de ani sunt generația cu cea mai mică pondere din istoria modernă a Ucrainei. Oficialii ucraineni subliniază că bărbații de peste 25 de ani au mai multe șanse să aibă deja cel puțin un copil decât cei sub 25 de ani.

Oleksandr Gladun, director adjunct al Institutului Ptouha de Demografie și Studii Sociale, subliniază că natalitatea a început să scadă după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, când Ucraina s-a confruntat cu dificultăți economice. Cea mai scăzută rată a natalității înregistrată a fost în 2001, a spus el, explicând că s-a făcut o analiză la cererea conducerii militare a Ucrainei în urmă cu doi ani.

„În acest moment, Ucraina se confruntă cu cea mai dificilă situație, dar trebuie să supraviețuim și să o depășim. Trăim într-o realitate nouă, inclusiv din punct de vedere demografic”, a subliniat Gladun. 

Număr insuficient de soldați pe câmpul de luptă

În aprilie, președintele ucrainean a redus vârsta de recrutare de la 27 la 25 de ani și a eliminat unele scutiri de la serviciul militar în încercarea de a mări rândurile armatei. Însă progresele au fost lente. Kievul intenționa să recruteze 200 000 de noi soldați până la finele anului, după aprobarea noilor prevederi în primăvară, au declarat oficialii ucraineni.

Când era în funcție, Zalujnîi a pledat pentru recrutarea a 500.000 de oameni - o cifră pe care Zelenski a respins-o ca fiind excesivă înainte de a-l demite câteva luni mai târziu.

Oficialii americani spun că există capacitate disponibilă pentru instruirea unei brigade întregi de recruți ucraineni în afara țării, numai să-i trimită Kievul.

Zelenski s-a plâns în mod repetat că brigăzile sale nou formate nu dispun încă de armele promise de Occident, însă militarii din prima linie insistă că unitățile lor au personal insuficient și se luptă să respingă o forță rusească mult mai mare.

Soldații mai au și un alt motiv de nemulțumire, și anume că ritmul lent al recrutărilor înseamnă și amânarea unei legislații pentru a demobiliza trupele care luptă de la începutul războiului.

Iuri Fedorenko, comandantul batalionului Ahile din Brigada 92, a argumentat într-un interviu că, chiar și pe timp de pace, toți bărbații și femeile ar trebui să facă serviciul militar obligatoriu de la vârsta de 18 ani. În opinia sa, până la cel puțin 23 de ani nu ar trebui să ia parte la acțiuni de luptă.  Primii cinci ani se serviciu ar trebui în schimb să fie dedicați instruirii, a spus el.

„Trebuie să spunem națiunii ucrainene astăzi: Prieteni, de anul viitor, toată lumea va fi subiectul recrutării militare”, a spus Fedorenko .

„Această decizie nu este populară – oh, toată lumea trebuie să servească – dar, pe de altă parte, dacă o analizați cu atenție, ne-ar permite să acționăm pentru a preveni războiul”, a adăugat el. „Dacă o națiune este pregătită, orice potențial agresor se va gândi de două ori înainte de a porni un război la scară largă”.

Deputații ucraineni au pledat pentru alte compromisuri, de pildă să fie scăzută vârsta de recrutare la 20 de ani în loc de 18. Colonelul Roman Kostenko, un deputat care a servit în armată, a declarat într-un interviu acordat televiziunii ucrainene că omologii săi americani din Congres îl întreabă frecvent care este motivul pentru care Kievul nu recrutează bărbați mai tineri.

„Mi-e dificil să le explic pentru că nu știu”, a spus el. „Dar, luptând în cel mai brutal război, realitatea e că unii oameni sunt recrutați, în timp ce alții nu sunt.”

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite