Ucraina, pregătită pentru noi discuții de pace cu Rusia la Istanbul. Kievul cere un document oficial despre condițiile Moscovei
0Ucraina s-a declarat „pregătită” să participe la noua rundă de discuții propuse de Rusia, programată pentru luni la Istanbul, dar solicită în prealabil un document oficial care să detalieze condițiile Moscovei pentru o eventuală pace durabilă.

Declarația a fost făcută joi, 29 mai, și vine la două săptămâni după o primă reuniune de negocieri desfășurată pe 16 mai, tot la Istanbul, sub presiunea diplomatică a Statelor Unite. Discuțiile de atunci nu au dus la niciun rezultat concret, însă Rusia a propus reluarea dialogului printr-o a doua întâlnire, informează AFP, preluat de Agerpres.
„Ucraina este pregătită să participe la următoarea reuniune, dar dorim să ne angajăm în discuții constructive”, a transmis șeful biroului prezidenţial ucrainean, Andrii Iermak. Acesta a subliniat că Ucraina așteaptă din partea Rusiei un document scris, care să conțină detalii clare despre poziția sa și condițiile cerute pentru atingerea unui acord de pace.
Iermak a adăugat că partea rusă a avut „suficient timp” pentru a pregăti documentul și a menționat că Moscova a primit deja un text din partea Ucrainei care sintetizează viziunea Kievului asupra procesului de pace.
Rusia evită clarificările
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins cererea Ucrainei, declarând că Rusia „nu a primit niciun răspuns” cu privire la participarea Kievului la negocieri și că nu este obligată să transmită un document prealabil.
La scurt timp după, liderul ucrainean Volodimir Zelenski a calificat reacția Kremlinului drept o nouă „manevră” menită să tergiverseze procesul de negociere. El a acuzat Rusia că face tot posibilul pentru a face dialogul „lipsit de sens”.
Ultimele condiții de pace ale lui Putin
Vladimir Putin este, aparent, deschis la ideea unui acord de pace în Ucraina. Însă nu oricum. Liderul de la Kremlin pune pe masă un set de condiții care, mai degrabă decât să deschidă o ușă diplomatică, întăresc impresia că Rusia este dispusă să negocieze doar pe propriul teren și în propriul vocabular geopolitic. Printre solicitările menționate se numără o garanție scrisă că NATO nu se va mai extinde spre Est – ceea ce ar exclude, practic, orice perspectivă de aderare pentru Ucraina, Georgia, Moldova sau alte foste republici sovietice.