Ucraina nu are nevoie să mobilizeze 500.000 de oameni, potrivit comandantului-șef al armatei ucrainene. Avertismentul lui pentru Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un atac al Rusiei asupra orașului Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina, nu poate fi exclus, a declarat vineri comandantul-șef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, dând asigurări că orice încercare în acest sens va fi „fatală” pentru trupele rusești. El a mai dezvăluit vineri pentru presa ucraineană că, în urma unor reevaluări, s-a stabilit că armata ucraineană nu are nevoie să mobilizeze 500.000 de oameni cât se considera necesar anterior pentru a respinge invazia rusă.

Oleksandr Sirski

Într-un interviu acordat Ukrinform, Sîrski a declarat că în timp ce nu ar fi exclus ca Rusia să încerce să lanseze un atac asupra Harkovului, forțele armate ucrainene „iau toate măsurile pentru a răspunde în mod adecvat la o astfel de posibilitate".

„În prezent, efectuăm lucrări pe scară largă de fortificare a teritoriilor și pozițiilor, instalăm un sistem complex de bariere", a spus el.

Făcând referire la eliberarea unor părți din regiunea Harkov în 2022, după șapte luni de ocupație rusă, comandantul-șef al armatei ucrainene a subliniat că forțele armate ucrainene aveau deja experiență în ceea ce privește operațiunile militare din regiune, astfel că au putut să provoace „prăbușirea pe scară largă a frontului rusesc”.

„Dacă rușii vor merge din nou acolo, Harkov va deveni un oraș fatal pentru ei", a adăugat el.

Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, situat la puțin peste 30 de kilometri sud de granița cu Rusia, a cunoscut în ultimele săptămâni o escaladare a atacurilor cu rachete, drone și mai recent cu bombe ghidate.

Portalului rusesc Meduza, cu sediul în Letonia, a afirmat că „elitele politice" nu au exclus ca președintele Vladimir Putin să ordone o ofensivă terestră împotriva acestui oraș ca una din strategiile sale potențiale de continuare a războiului.

În același interviu, Sirski a explicat că, în pofida faptului că sunt depășiți în termeni de soldați și armament, dronele și artileria de înaltă precizie de care dispune Ucraina înseamnă că trupele rusești „nu se pot simți niciodată în siguranță”, chiar și departe de linia frontului.

El a admis totuși că situația este „foarte dificilă” pe front, în măsura în care forțele Moscovei continuă să lanseze bombardamente masive și că, de pildă, recent, atacurile cu bombe ghidate grele, „care ne distrug pozițiile”, au crescut considerabil.

Comandatul-șef al trupelor ucrainene a explicat că forțele rusești au în prezent un avantaj în materie de muniție de aproximativ 6:1, dar că totuși Ucraina este ajutată de muniția de înaltă precizie.

„Artileriștii noștri folosesc muniție de înaltă precizie pentru a distruge concentrațiile inamice chiar și la zeci de kilometri de linia frontului", a adăugat el.

Armata ucraineană are nevoie de mai puţini oameni decât estimat anterior

Armata ucraineană va trebui să mobilizeze mai puţini oameni decât estimase armata ucraineană în decembrie, adică până la 500.000 de ucraineni, în condiţiile în care la acea vreme Rusia își intensificase atacurile de-a lungul celor 1.000 de kilometri ai liniei frontului, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

Acest număr a fost „semnificativ redus” în urma unei reevaluări a resurselor, a spus Sîrki, fără a spune și despre ce număr este vorba.

„Ne aşteptăm să dispunem de suficienţi oameni capabili să-şi apere patria. Nu vorbesc doar despre cei mobilizaţi, ci şi despre combatanţii voluntari”, a declarat el pentru Ukrinform.

Aleksandr Sîrski a mai spus că o inspecţie a unităţilor noncombatante le-a permis planificatorilor militari să trimită pe front „mii” de soldaţi şi că rolurile de suport pe câmpul de luptă sunt „la fel de importante” în efortul de apărare al Kievului.

„Războiul pe care suntem siliți să-l purtăm împotriva invadatorilor ruşi este unul de uzură, un război de logistică. De aceea, nu poate fi subestimată importanţa unor unităţi de sprijin eficiente", a notat generalul ucrainean.

El a dat asigurări, totodată, că se pregătesc linii defensive „puternice în aproape toate zonele primejduite" în faţa atacurilor ruse.

Efortul de mobilizare ucrainean a fost afectat de o scădere a entuziasmului şi de informaţiile privind cazuri de corupţie şi abuzuri la birourile de recrutare.

O lege care le-ar permite responsabililor ucraineni să crească efectivele chemate sub arme se află în discuţia parlamentului.

Rusia folosește un nou model de bombe ghidate împotriva Harkovului

Rusia a folosit un nou tip de „bombă planare" pentru a lovi ținte civile în orașul Harkov, spun responsabili ucraineni, citați de The Telegraph.

Ultimele bombardamente în care Rusia a folosit această bombă au ucis cel puțin o persoană și a rănit alte 19, după ce au lovit blocuri de apartamente în oraș.

„Este ceva între o bombă aeriană ghidată, pe care ei [rușii] au folosit-o recent, și o rachetă. Este o bombă zburătoare, ca să spunem așa", a explicat Volodimir Timoșko, șeful poliției regionale, după ce a inspectat pagubele.

De mai bine de un an, Rusia lansează bombe din epoca sovietică, îmbunătățite cu aripi pentru a putea plana deasupra liniilor de front și a lovi ținte. Utilizându-le, Rusia poate evita ca  avioanele de luptă rusești să se apropie prea mult de sistemele avansate de apărare antiaeriană occidentale.

Anterior, „bombele de planare” cu rază de acțiune mai scurtă au fost folosite asupra unor ținte militare pentru a ajuta Rusia să obțină câștiguri graduale pe linia frontului. Dar versiunile cu rază de acțiune mai lungă, precum UMPB D-30 lansată asupra Harkov, lovesc acum civili.

Oleh Sinehubov, guvernatorul regional din Harkov, a declarat: „Se pare că rușii au decis să își testeze bombele modificate pe locuitorii” din Harkov.

Analiștii militari sugerează că bombele au o nouă configurație. Pe baza imaginilor cu fragmente de schije de la atacul de miercuri, cel mai recent model pare să fie echipat cu un booster turbo pentru a le extinde raza de acțiune, o pereche de aripi pentru a o ajuta să planeze, precum și o anumită funcționalitate GPS.

Relatările sugerează că o versiune a acestei noi generații de bombe de planare - FAB-1500: o bombă de 1,5 tone din epoca sovietică, capabilă să lase în urmă un crater cu diametrul de 15 metri - a jucat un rol cheie în devastarea apărării ucrainene din jurul orașului Avdiivka, capturat de Rusia în februarie.

Până la 125 de bombe cu planare au căzut zilnic asupra Avdiivka în săptămâna dinaintea căderii lui în mâinile Rusiei.

„Aceste bombe distrug complet orice poziție. Toate clădirile și structurile devin pur și simplu o groapă după una singură”, scria pe Telegram la acea vreme Maksim Jorin, din Brigada a 3-a de asalt separat din Ucraina.

Printre zonele civile pe care Rusia le vizează acum se numără orașul Sumî, aflat la 80 de kilometri de granița cu Rusia. Guvernatorul regional a anunțat la începutul acestei luni că o bombă ghidată cu muniție cu dispersie a fost lansată pentru prima dată asupra orașului Kupiansk.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite