Ce spun rușii din Belgorod despre viața sub bombardamente: „Când rachetele zburau peste Harkov, știam că într-o zi se vor întoarce”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca răspuns la bombardamentele constante din Rusia, Ucraina a intensificat atacurile asupra regiunii Belgorod: din 10 martie, peste douăzeci de civili au fost uciși acolo și peste o sută au fost răniți. Mediazona a vorbit cu un medic, un antreprenor și un profesor din Belgorod, care a povestit cum centrul regional și zonele de frontieră trăiesc sub atacurile artileriei, MLRS și dronelor și cum se adaptează orașul la război. Numele tuturor interlocutorilor au fost schimbate din motive de securitate.

Urmări ale bombardamentelor ucrainene asupra Belgorod Foto Profimedia
Urmări ale bombardamentelor ucrainene asupra Belgorod Foto Profimedia

Atacuri programate: La opt dimineaţa, la unu după-amiaza şi seara

„Toată lumea trăiește de la o serie de bombardamente la alta. Acum au devenit mai dese și aproape conform programului. Există deja o părere că sunt antrenați: bombardare la opt dimineața, la unu după-amiaza și în mod constant seara. Toți cei care au rămas și nu vor să-și părăsească locuințele, așteaptă bombardamentele de dimineții și apoi își sună prietenii și află dacă totul este în regulă. Și putem presupune că suntem în siguranță pentru câteva ore, putem merge la muncă sau putem să ne ocupâm de afaceri”, spune Oleg Blinov, antreprenor din Belgorod. El însuși ar dori să părăsească orașul, dar nu își poate convinge soția, care refuză categoric.

Părinții lui Blinov s-au mutat cu mult timp în urmă din apartamentul lor din oraș într-o casă de sat, tot în regiunea Belgorod, dar mai departe de graniță.

În ultima săptămână, au fost raportate zilnic decese și răniți în urma atacurilor efectuate de forțele armate ucrainene în regiunea Belgorod, ca răspuns la atacurile în curs din Rusia.

Intensitatea bombardamentelor a crescut cu puțin timp înainte de „alegerile lui Putin”, confirmă un alt rezident din Belgorod, Mihail Borisov. La clinica unde lucrează Borisov a fost amenajat un adăpost la subsol: acolo s-au pus bănci, au fost amplasate răcitoare cu apă, pungi cu medicamente și materiale de prim ajutor. Când se pornește sistemul de alarmă, spune el, medicii iau copiii și aleargă acolo.

Borisov mai notează că orașul „a dezvoltat un model orar de bombardare”. „Prin urmare, puteți alege timpul pentru propriile afaceri în pauzele dintre ele. Acum, probabil că ne-am obișnuit deja; zilele trecute au început să se deschidă mai multe sau mai puține unități. Înainte de aceasta, practic totul era închis. Și practic mi-am petrecut toate aceste zile acasă. Ei bine, în afară de a merge la serviciu și a merge la magazin”, spune el.

Potrivit lui Oleg Blinov, în stațiile de autobuz din oraș au apărut multe structuri din beton, pe care cetățenii le folosesc drept adăposturi.

Și școlile au fost trecute la învățământ la distanță, spune profesoara Razumova, dar profesorii înșiși au continuat să meargă la muncă. Potrivit profesoare, la început a fost înfricoșător, dar acum „trebuie să recunosc că m-am obișnuit”. „Din inerție, te retragi undeva mai adânc în casă, dar în inima ta nu-ți mai pasă. Dacă încă mai fac niște treburi casnice, continui, în ciuda sirenelor. Dacă dorm, atunci, continui să dorm.”

Printre alte consecințe ale bombardamentelor, Oleg Blinov numește întreruperi periodice ale aprovizionării, inclusiv cu alimente.

Potrivit medicului Mihail Borisov, el însuși nu simte frică sau anxietate, dar printre cunoscuții săi sunt oameni care „sunt isterici și intră în panică - să plece sau să nu plece, să meargă la muncă sau să nu meargă”, pentru că nu este clar dacă vor avea timp să ajungă data viitoare în adăposturi.

„Sunt destul de relaxat în privința asta. Dar fiecare o ia razna în felul lui. „Port o vestă antiglonț”, spune el.

Urmări ale bombardamentelor ucrainene asupra Belgorod Foto Profimedia
Urmări ale bombardamentelor ucrainene asupra Belgorod Foto Profimedia

La rândul lor, reprezentanții Corpului Voluntarilor Rusiei ( RDK ) susțin că luptă cu armata rusă în Kozinka, regiunea Belgorod, și solicită autorităților locale să evacueze oamenii din regiune.

Catherine a părăsit Belgorod la scurt timp după începerea invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. De atunci, ea a călătorit de mai multe ori în regiunea Belgorod pentru a-și vizita tatăl, el locuiește într-un oraș mic.

Ekaterina spune că tatăl ei nu sprijină războiul, critică acțiunile autorităților ruse, dar nu reușește să-l convingă să părăsească regiunea de graniță: „Nu sunt sigură că are cel puțin o persoană pe lista lui de prieteni care este, ca el, împotriva războiului. Dar încă are nevoie de un fel de socializare, care va fi greu de găsit într-un loc nou.”

Potrivit lui Ignatova, mulți dintre prietenii ei au decis să rămână la Belgorod, în ciuda bombardamentelor. Treptat s-au obișnuit cu ele și au încercat să se adapteze, spune ea: prietenii i-au spus că recent au trebuit să-și mute patul de la fereastră pentru orice eventualitate sau și-au luat copiii și câinii la sunetul sirenelor și ascuns pe coridor.

Locuitorii din Belgorod scriu în mod activ postări pe rețelele de socializare, indignați că nu acordă suficientă atenție bombardamentelor din regiune în timp ce civilii mor. Pe VKontakte, utilizatorii pun avatare cu stema Grayvoron - un corb negru pe fundal galben - și legendele #LiveGrayvoron. Ei semnează , de asemenea, apeluri către Vladimir Putin, cerându-i să-i protejeze.

Oamenii au lăsat mesaje „#BelgorodisRussia”, „Arătați Belgorod, care este șters de pe fața pământului”, „Nu vă este rușine! Unde sunt reportajele despre Belgorod???” și imagini atașate cu consecințele bombardamentelor.

„De câteva zile îmi imaginez că ceea ce trăim noi acum este doar începutul a ceea ce trăiesc oamenii din Ucraina”

De fapt, posturile de televiziune afiliate Kremlinului au menționat bombardamentele, dar doar pentru a spune cum localnicii „votau activ”, în ciuda „provocațiilor regimului de la Kiev”.Locuitorii din Belgorod nu vor fi intimidați. Și în toate zilele arată un caracter puternic și un adevărat curaj de dragul țării lor”, relatau patriotic posturile TV ale lui Putin. Mai târziu, vorbeau despre bătăliile de la granița regiunii Belgorod, care nu puteau „perturba procesul de vot”.

Urmări ale bombardamentelor ucrainene asupra Belgorod Foto Profimedia
Urmări ale bombardamentelor ucrainene asupra Belgorod Foto Profimedia

„Scriu mai mult din satele de graniță, pentru că sunt mult mai activi, dar zboară regulat la Belgorod”, spune medicul Mihail Borisov. — Și mulți cunoscuți au mers în orașele din regiune, în principal la Stary Oskol, și spun că oamenii au o atitudine complet diferită față de toate acestea și o stare de spirit diferită. Adică, toate magazinele și unitățile sunt deschise acolo, iar oamenii se plimbă pe străzi și, prin urmare, nu o percep la fel ca aici, în Belgorod.”

„Când rachetele zburau peste Harkov, știam că într-o zi se vor întoarce”, spune medicul Mihail Borisov despre atitudinea sa față de bombardarea orașului său natal. El tratează acest lucru ca pe ceva „inevitabil, natural”.

Razumova crede că bombardamentul nu va schimba poziția nimănui: cei care au fost împotriva războiului au devenit mai aprigi contestatri, iar cei care au fost pentru „sunt și mai înverșunați”. În același timp, ea recunoaște că, în mod neașteptat pentru ea, mama ei, care locuiește acum în zona cea a regiunii Belgorod, s-a răzgândit.

„Ne-am certat foarte mult de la începutul războiului, a fost mai aproape de electoratul dur, apoi ne-am împăcat și ne-am dat seama că relația noastră este mai importantă. Și cu puțin timp înainte de alegeri, din cauza faptului că cercul ei și-a schimbat atitudinea față de război, ea a început cumva să se îndepărteze de această poziție «pentru Putin»”, spune Anastasia.

Razumova este de acord că „bombardamentele nu sunt o surpriză” și cu ceea ce se confruntă locuitorii din Belgorod nu poate fi comparat cu ceea ce se întâmplă în Ucraina.

„Dacă nu vezi întreaga imagine, atunci totul este foarte dureros și nedrept și vrei să găsești pe cineva vinovat. Dar dacă te uiți la imaginea de ansamblu, la propriu ce se întâmplă în Harkov - la 80 de kilometri de noi - cât de rău este pentru ei. De câteva zile îmi imaginez că ceea ce trăim noi acum este doar începutul a ceea ce trăiesc oamenii din Ucraina”, spune ea.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite