Viziunea elitelor ruse privind strategiile potențiale ale lui Putin în privința războiului din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Publicația independentă rusă „Meduza” citează surse apropiate de Kremlin potrivit cărora, în opinia elitelor, Vladimir Putin ia în considerare două posibile strategii de încheiere a războiului din Ucraina.

Vladimir Putin Profimedia jpg

Surse anonime apropiate de Kremlin și din guvernul rus au dezvăluit că în timp ce nimeni nu are vreun dubiu cu privire la hotărârea lui Putin de a continua războiul, există două evaluări diferite în rândul elitelor cu privire la obiectivele așa-numitei „operațiuni militare speciale”.

O „facțiune” sugerează că, în urma eșecurilor pe care Ucraina le-a suferit recent în contraofensiva sa, Putin percepe slăbiciunea Ucrainei și este pregătit să intensifice eforturile în vederea unui „triumf decisiv”, de pildă cucerind Kievul.

Doar că un astfel de obiectiv ar presupune probabil decretarea unei mobilizări, concomitent cu militarizarea și mai puternică a economiei ruse.

În schimb, o altă facțiune, și ea apropiată de administrația lui Putin, presupune că conducerea de la vârful Rusiei își stabilește „obiective mai realiste”, și anume capturarea Harkovului și încheierea treptată a „SVO” [Operațiunea Militară Specială].

Putin a sugerat anterior importanța creării unei „zone sanitare” în jurul regiunii Belgorod, învecinată cu regiunea ucraineană Harkov pentru a opri bombardamentele transfrontaliere, ceea ce sugerează potențiala însemnătate a Harkov pentru strategia militară rusă.

În pofida punctelor de vedere diferite, oficialii ruși de rang înalt din domeniul securității sunt convinși că capturarea Harkovului este fezabilă, deși avansări mai adânc în Ucraina se pot dovedi provocatoare.

Deși nu a fost confirmată nicio decizie definitivă cu privire la o ofensivă pe scară largă asupra Harkovului, surse din cadrul Kremlinului spun că o astfel de decizie rămâne în mod cert o posibilitate. Acest scenariu ar putea necesita eforturi suplimentare de mobilizare în Rusia.

Regiunea Harkov a fost un punct focal încă din etapele inițiale ale conflictului, forțele ucrainene revendicând o mare parte din teritoriu în urma contraofensivei reușite din 2022. De atunci însă orașul a continuat să fie ținta bombardamentelor rusești.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite