Ucraina, cu fundul în două luntri: Vrea şi în Uniunea Europeană, şi să fie aproape Rusiei
0Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici pare nehotărât în ce direcţie să-şi ghideze ţara: spre Est, unde Putin ar putea să-i ofere gaz la un preţ mai mic, sau spre Vest, unde susţinătorii săi – nişte oameni de afaceri importanţi şi influenţi – consideră că există pieţe prospere.
Deocamdată, sâmbătă, cu ocazia Zilei Independenţei, Ianukovici a ignorat avertismentele deloc subtile ale preşedintelui rus Vladimir Putin, care consideră drept „suicidară“ semnarea unui acord de liber schimb între Ucraina şi Uniunea Europeană, şi s-a pronunţat în favoarea unui apropieri faţă de blocul comunitar. „Pentru Ucraina, asocierea cu UE trebuie să devină un factor important pentru formarea unui stat modern european“, a susţinut Ianukovici, semnalând că Kievul este angajat să semneze acorduri de asociere şi liber schimb cu UE la summitul de la Vilnius, programat pentru luna noiembrie. Pentru semnarea acordului, UE cere Kievului face progrese în vederea respectării statului de drept şi să-şi revizuiască poziţia faţă de situaţia opozantei Iulia Timoşenko, încarcerată în 2011.
În acelaşi timp, Ianukovici a susţinut că trebuie menţinute relaţiile cu Rusia şi cu ţările eurasiatice. Afirmaţia vine în contextul în care economia Ucrainei se bazează pe exporturi, iar 60% dintre acestea sunt destinate în principal Rusiei, Belarusului şi Kazahstanului, care împreună formează Uniunea Vamală. În ultimele săptămâni, mărfurile ucrainiene au întâmpinat în ultimele săptămâni dificultăţi la trecerea frontierei cu Rusia, ceea ce e un avertisment clar din partea Moscovei în cazul în care Kievul vrea să o ia spre vest. Presiunea asupra Ucrainei a devenit mai evidentă joi, când Putin a declarat că, dacă se va semna acordul de liber schimb cu UE, Uniunea Vamală va trebui să adopte „măsuri de protecţie“.
În încercarea de a calma spiritele şi de a obţine un preţ mai mic pentru gazul importat de la ruşi, Ianukovici îşi trimite luni premierul la Moscova.
Citeşte şi:
Uniunea Europeană vs. Uniunea Eurasiatică - Interviu cu expertul Stratfor Eugene Chausovsky
Celebra „Odă a Bucuriei” a marcat la 1 iulie, la Zagreb, în prezenţa a importanţi oficiali europeni, intrarea Croaţiei în Uniunea Europeană. După cea de-a 7-a extindere de la crearea comunităţii în urmă cu 60 de ani, UE are acum 28 de state membre. Despre noi perspective de extindere şi posibila rivalitate ce se profilează cu Uniunea Eurasiatică vorbim în interviul de mai jos cu expertul Stratfor Eugene Chausovsky.
Visul neîmplinit al lui Vladimir Putin: Uniunea Eurasiatică
Realizarea Uniunii Eurasiatice din Scoţia până în Noua Zeelandă este una din sarcinile strategice ale preşedintelui rus Vladimir Putin. El şi-a manifestat, în nenumărate rânduri, intenţia de a duce la înfaptuire ideea eurasiatică. În acest sens, Putin a făcut mai multe declaraţii oficiale în care invita statele partenere să se alăture viitoarei Uniuni Eurasiatice.
Rusia ar putea ceda Transnistria Ucrainei
Ucraina şi Federaţia Rusă examinează posibilitatea înfiinţării unui spaţiu economic liber în zona regiunii Odesa şi a Transnistriei - scrie presa ucraineană. O discuţie pe această temă a avut loc între şefii diplomaţiei de la Kiev şi Moscova.
în această săptămână (17-23 iunie 2013) a avut loc o vizită foarte interesantă la Chişinău, cea a profesorului Alexandr Dughin, un om excepţional, vorbitor a nouă limbi străine, şi care este unul dintre principalii exponenţi ai proiectului Eurasia.
Traian Băsescu: „N-am văzut moldoveni cu ochii oblici, ce să caute în Uniunea Eurasiatică?“
Preşedintele român Traian Băsescu a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă, în ajunul vizitei sale la Chişinău, că poporul din Republica Moldova este parte a poporului român, iar cultura, istoria, toate recomandă integrarea acestei ţări în UE şi nu în Uniunea Euroasiatică.
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a îndemnat, sâmbătă, Ucraina, care încearcă să se apropie de Europa, la o integrare cu Rusia din punct de vedere economic, subliniind legăturile spirituale dintre cele două ţări ortodoxe, în cadrul unei celebrări religioase la Kiev, relatează AFP.