Rusia ar putea ceda Transnistria Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ucraina şi Federaţia Rusă examinează posibilitatea înfiinţării unui spaţiu economic liber în zona regiunii Odesa şi a Transnistriei - scrie presa ucraineană. O discuţie pe această temă a avut loc între şefii diplomaţiei de la Kiev şi Moscova.

Miniştrii de externe rus şi ucrainean, Serghei Lavrov şi respectiv Leonid Kojara au discutat, zilele trecute, când s-au întâlnit la Cernăuţi, despre crearea unui unui spaţiu economic liber în zona regiunii Odesa şi a Transnistriei - scrie publicaţia ucraineană „Korrespondent“. 

Este vorba despre un proiect prezentat la sfârşitul anului trecut la Ministerul de Externe al Rusiei şi la Administraţia Prezidenţială a Ucrainei de către fostul preşedinte al Sovietului Suprem al Transnistriei, Grigore Mărăcuţă. Proiectul respectiv prevede crearea unui spaţiu economic liber în zona regiunii Odesa şi a Transnistriei, ceea ce înseamnă, de fapt, „revenirea regiunii transnistrene la Ucraina“ - subliniază ziarul.

„Poate fi vorba de Zona Economică Transnistria, considerată ca fiind zonă comună a regiunii Odesa şi a Transnistriei. Dacă aceasta va fi creată, iar acest lucru va depinde în mare măsură de poziţia Chişinăului, situaţia din regiune va reveni la normal“ - a declarat o sursă din Administraţia Prezidenţială a Ucrainei.

Publicaţia mai notează că toamna trecută, la Moscova, la o reuniune a Comitetului Dumei de Stat pentru Comunitatea Statelor Independente, preşedintele autoproclamatei Republici Moldoveneşti Nistrene, Evghenii Şevciuk, a declarat că Ucraina blochează tranzitul de mărfuri pe teritoriul său. Oficial, Lavrov şi Kojara au discutat despre soluţionarea conflictului transnistrean.

Deşi după întâlnirea cu omologul său ucrainean, ministrul rus a remarcat faptul că încă nu au fost stabilite premizele pentru o soluţionare politică a chestiunii transnistrene, o sursă din Ministerul de Externe de la Kiev a declarat pentru ziarul „Novaia Gazeta“ că „premize poate nu există, dar există un plan pentru rezolvarea problemei, pe marginea căruia se discută“.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite